Internet blueconnect w LG Ku990 Viewty

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ

Korzystasz z internetu w telefonie?

Tak, to bardzo pomaga.
6
100%
Nie, nie mam takiej potrzeby.
0
Brak głosów

Liczba głosów: 6

kacper1703
Początkujący użytkownik forum

Internet blueconnect w LG Ku990 Viewty

Post autor: kacper1703 »

Aktywowałem dziś pakiet Internet blueconnect w telefonie. Dostałem SMSa z informacją "Aktywowano serwis WLAN, user [email protected], haslo: 1234".
Mam LG KU990 Viewty (napakowali tam mnóstwo rzeczy i niestety Wi-Fi już się tam nie zmieściło ;) )

I teraz moje pytanie brzmi: Czy ten pakiet dotyczy danych pobieranych i wysyłanych przez
- WI-FI W HOTSPOTACH,
- czy GPRS/EDGE/HSDPA (bez potrzeby korzystania z hotsoptów)?

Proszę o szybką odpowiedź i z góry dzięki ;)
cygan
Użytkownik forum

Re: Internet blueconnect w LG Ku990 Viewty

Post autor: cygan »

Witaj kacper1703,
Pakiet Internet blueconnet w telefonie dotyczy zarówno danych przesyłanych w wykorzystaniem GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA jak i przetransmitowanych po podłączeniu do hotspota era.pl. Otrzymana przez Ciebie wiadomość dotyczy logowania do Era HotSpot. Jeżeli z laptopem wyposażonym w WiFi lub telefonem z WiFi złapiesz sygnał hotspota era.pl, to po podłączeniu do tego hotspota, zanim zaczniesz korzystać z internetu zostaniesz poproszony (np. podczas próby otwarcia jakiejkolwiek strony) o podanie loginu i hasła, tych właśnie, które przyszły SMSem. I z pakietu zalogowanegu użytkownika będą rozliczane dane.
W zależności jaki to pakiet i czy jesteś klientem biznesowym czy indywidualnym możesz mieć taktowanie 100/1kB, 50kB lub nawet 500kB.
Oczywiście do zużywania pakietu przez GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA nie są potrzebne dodatkowe loginy poza prawidłowym ustawieniem w telefonie APNa (erainternet, erawap lub eranet).
kacper1703
Początkujący użytkownik forum

Post autor: kacper1703 »

Dziękuję, to bardzo wyczerpująca odpowiedź. Temat uważam za zamknięty.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

kacper1703 pisze:Temat uważam za zamknięty.
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a> na forum.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

cygan pisze:I z pakietu zalogowanegu użytkownika będą rozliczane dane.
Błąd. Jestem prawie pewien ze dane przesylane przez hotspoty nie są zliczane, jedynie przywilej dostepu do hotsopta jest płatny. Nawet w prepaidzie ery hotstpoty dostepne przy aktywnych połączeniach wychodzących, a za dane przeslane nie placi sie, wiec i chyba w tym pakiecie jest tak samo.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
cygan
Użytkownik forum

krystianb pisze:
cygan pisze:I z pakietu zalogowanegu użytkownika będą rozliczane dane.
Błąd. Jestem prawie pewien ze dane przesylane przez hotspoty nie są zliczane (...)
"Prawie" robi różnicę (jak stanowiła pewna reklama napoju z bąbelkami), a skoro "prawie" (a nie "na pewno") to skąd Twoja teza o błędzie i to boldem? Jakieś dowody na potwierdzenie swoich słów?
krystianb pisze: Nawet w prepaidzie ery hotstpoty dostepne przy aktywnych połączeniach wychodzących, a za dane przeslane nie placi sie, wiec i chyba w tym pakiecie jest tak samo.
Mam akurat TakTaka i zapewniam że w tym prepaidzie dostęp do hotspotów ery słono kosztuje (czy więc i w innych prepaidach lub pakietach jest tak samo? Nie! Dowód przez analogię nie zawsze jest prawdziwy).

A na poważnie podsumowując dostępną wiedzę, małe zestawienie:

1) Era Blueconnect Starter - Cennik blueconnect starter
Cennik blueconnect starter www_era_pl
"USŁUGI NA TERENIE KRAJU blueconnect starter
Opłata za 100 kB (erawaptt, erainternettt)
0,03 zł z VAT
HotSpot w sieci Era
bezpłatny" :ok:

2) pakiety Blueconnect włączane na taryfach telefonicznych (biznes)
Załącznik cenowy do taryf NPBF www_era_pl
"Pakietowa transmisja danych w kraju (APN: erainternet, erawap, eranet*, Transfera*, usługa HotSpot w sieci Era)
Pakiety blueconnect
blueconnect nowy pakiet 25 (50 MB)
25,00 zł netto 30,50 zł z VAT
blueconnect nowy pakiet 39 (500 MB)
39,00 zł netto 47,58 zł z VAT
Opłata za 1 kB po wykorzystaniu pakietu
0,001 zł netto

Dla APN: erainternet, erawap, eranet*, Transfera* dane naliczane są za pierwsze rozpoczęte 100 kB połączenia, a następnie za każdy 1kB. Naliczanie odbywa się oddzielnie za dane wysłane i odebrane na poziomie protokołu internetowego (IP). Po zakończeniu połączenia lub o godz. 24.00 dane są zaokrąglane w górę, do pełnej jednostki taryfikacyjnej.
W usłudze HotSpot dane naliczane są za pierwsze rozpoczęte 100 kB połączenia, a następnie za każdy 1kB.
Naliczanie odbywa się łącznie za dane wysłane i odebrane na poziomie protokołu internetowego (IP). W usłudze HotSpot połączenia są zamykane po 24.00 godzinach od rozpoczęcia połączenia.
Niewykorzystane w danym Cyklu rozliczeniowym dane można wykorzystać w następnym Cyklu rozliczeniowym po uprzednim wykorzystaniu danych z pakietu z bieżącego Cyklu rozliczeniowego. 1 kB = 1024 B."

3) Taryfy Blueconnect
Cennik taryf blueconnect www_era_pl
"Opłata Abonamentowa za usługę blueconnect (APN: erainternet, erawap oraz punkty dostępowe HotSpot)
99,00 zł netto 120,78 zł z VAT
Operator zastrzega sobie prawo do zmiany parametrów technicznych świadczonej usługi po przekroczeniu 2 GB transferu w danym Cyklu rozliczeniowym.
Usługa blueconnect pozwala na realizację Pakietowej transmisji danych również na APN: eranet lub Transfera (w przypadku wykupienia odpowiedniej usługi przez Klienta biznesowego).
Naliczanie opłat za przesłane dane
Korzystanie z usługi blueconnect na terenie kraju nie powoduje naliczania dodatkowych opłat.
W przypadku korzystania z Pakietowej transmisji danych na terenie kraju dane naliczane są za każdy rozpoczęty 1 kB, oddzielnie za dane wysłane i odebrane na poziomie protokołu internetowego (IP); 1kB = 1024B. Po zakończeniu połączenia lub o godz. 24.00 dane są zaokrąglane w górę, do pełnej jednostki taryfikacyjnej.
W przypadku korzystania z punktów dostępowych HotSpot na terenie kraju dane naliczane są za każdy rozpoczęty 1 kB, łącznie za dane wysłane i odebrane na poziomie protokołu internetowego (IP); 1kB = 1024B, maksymalny czas trwania połączenia wynosi 24h. Po zakończeniu połączenia dane są zaokrąglane w górę, do pełnej jednostki taryfikacyjnej"

Uffff.... sporo tych cenników i regulaminów. Sorry za długi post - chciałem jednak podać konkrety oraz wskazać źródła, aby uniknąć dalszych pytań i wątpliwości.
Z podanych taryf i usług tylko Blueconnect Starter (prepaid) oferuje bezpłatny i nielimitowany dostęp do Hot Spotów Ery, w pozostałych transmisja przez WiFi zżera pakiety.
Dalszych wariantów pakietów, taryf a także dostępności w nich Hot Spotów (oraz zasad dostępności), już mi się dziś nie chce poszukiwać.
Dobranoc wszystkim którzy teraz jeszcze czytają i piszą na forum ;-)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Mój błąd, ale po jakiego grzba przy cennikach blueconnecta piszą
W ramach abonamentu otrzymujesz nielimitowany czasowo dostęp do Internetu a także możesz korzystać bezpłatnie z usługi HotSpot sieci Era.
Tym sie sugerowalem. A że w końcu z nimi umowy nie podpisalem, to i cennikow nie czytałem, choć ten cennik jest dosc stary, tylko jedna taryfa i 2gb limitu, moze im zostal taki zabytek archeologiczny.
Drugi powód to regulamin orange, tam jest z tego co pamietam napisane "nielimitowany dostep do internetu w punkach hot-spot" wiec zalozylem ze u niebieskich jest tak samo.
Awatar użytkownika
yagi
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: yagi »

kacper1703, z jakiej taryfy korzystasz?
cygan pisze:Mam akurat TakTaka i zapewniam że w tym prepaidzie dostęp do hotspotów ery słono kosztuje (czy więc i w innych prepaidach lub pakietach jest tak samo? Nie! Dowód przez analogię nie zawsze jest prawdziwy)
Wg mnie pod pojeciem prepaid krystianb mial na mysli Blueconnect Starter. HotSpoty nie zzeraja danych dotepnych w pakiecie i sa nielimitowane.
:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010) :!:

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

yagi pisze:Wg mnie pod pojeciem prepaid krystianb mial na mysli Blueconnect Starter
Ups a napisalem co innego, dokladnie to mialem na mysli.
Awatar użytkownika
yagi
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: yagi »

krystianb, chodzilo o ta wypowiedz:
cygan pisze:Mam akurat TakTaka i zapewniam że w tym prepaidzie dostęp do hotspotów ery słono kosztuje (czy więc i w innych prepaidach lub pakietach jest tak samo? Nie! Dowód przez analogię nie zawsze jest prawdziwy).
:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010) :!:

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
cygan
Użytkownik forum

krystianb pisze: Ups a napisalem co innego, dokladnie to mialem na mysli.
:D
Cóż, na dzień dzisiejszy potrafię odnieść się na forum do pytań napisanych. Nie odpowiadam w 100% trafnie na pytania pomyślane i niewyartykułowane.
Być może zostanie to poprawione w kolejnych wersjach mojego firmware. ;)
yagi pisze: krystianb mial na mysli Blueconnect Starter. HotSpoty nie zzeraja danych dotepnych w pakiecie i sa nielimitowane.
I tu akurat się zgadzamy.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ