Gdzie w windowsie znajdę swój klucz WEP/WPA

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Ravage
Początkujący użytkownik forum

Gdzie w windowsie znajdę swój klucz WEP/WPA

Post autor: Ravage »

Witam,

Mam taki problem.

Posiadam sieć bezprzewodową WiFi, oraz APEK (tj. router) IWE1100 (nie mam pojęcia jaka to firma). Posiadam tutaj szyfrowanie typu WEP/WPA.
Do mojego apeka nie posiadam żadnej dokumentacji.
Haslo do apeka (routera) zostało ustawione przez znajomego mojego brata - kiedy ja byłem na wakacjach - nie mam pojęcia jaki jest klucz WEP/WPA do mojej sieci WiFi (on wpisał je na moim komputerze kiedy mnie nie było, a teraz jest zagranicą i nie mam z nim kontaktu) I tutaj pojawia się moje pytanie gdzie mogę go znaleźć ?? W najbliższym czasie planuję zakupić nowy komputer i będę miał z tym nie mały problem, ponieważ nie będę mógł podłączyć się do sieci. Słyszałem że ponoć można znaleźć to w rejestrze, ale pod jakim kluczem ??

Pozdrawiam,
Ravage
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Gdzie w windowsie znajdę swój klucz WEP/WPA

Post autor: Jo_gurt »

Jaki to Windows? Bo od czasów zdaje się 2000 lub XP zapisane hasło WEP/WPA jest szyfrowane i odzyskać go raczej nie ma jak.
Pozostaje reset routera i konfiguracja od nowa lub kontakt z osobą, która to ustawiała.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Jo_gurt pisze:Jaki to Windows? Bo od czasów zdaje się 2000 lub XP zapisane hasło WEP/WPA jest szyfrowane i odzyskać go raczej nie ma jak.
Tak jeżeli do konfiguracji połączenia używało się mechanizmu wbudowanego w system Windows to hasła te są przechowywane w postaci szyfrowanej. Jednak można je odzyskać. Należy ściągnąć pakiet Aircrack-ng pod Windows. Znajduje się tam narzędzie wzcook.exe które należy uruchomić i ono wykona odszyfrowanie wyświetli wynik w postaci nazwy sieci oraz hasła.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

odzyskiwanie hasła WPA, WEP w Windows

Post autor: KrissTofferr »

Wzcook odzyskuje PMK i SSID więc potrzebny jest jeszcze zmodyfikowany wpa_supplicant żeby korzystać z sieci.
W pliku wpa_supplicant.conf podajesz wtedy ssid i pmk.
Jeszcze inna możliwość to darmowy program wirelesskeyview do odzyskiwania haseł WPA/WEP w Windows XP/Vista.
Ravage

Hmm...

Sciągnąłem wzcooka zapisalo mi 8 nazw sieci.

W pierwszych trzech WEP KEY / WPA PMK jest wszędzie taki sam (64 znakowy) (nazwa sieci jest takze taka sama)

w 4 linijcie nazwa sieci jest z duzej litery ale WEP KEY / WPA PMK jest inny. (tez 64 znaki)

W nastepnych 2 nazwach - WEP KEY / WPA PMK to 64 zera.

Nastepna nazwa sieci to litera A i WPA jest jakis zagmatwany (tez 64 znaki)

Ostatnia nazwa siecie jest taka sama jak w 4 linijce tylko WPA jest inny.

Sciagnalem wpa_supplicant i nie mam pojęcia jak go użyć. Otworzyłem plik .conf przy pomocy notepada2 i nie mam pojęcia czy w każdej linijce gdzie jest napisane "PMK" mam wklejac ten sam klucz WEP (uzyskany dzieki Wzcookowi)
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

Ravage, Skopiuj z wzcook i wyslij mi na priv. Tak samo z wirelesskeyview zaznacz wszystko, skopiuj i wyslij mi na priv :D
Ravage

Więc jak pomoże mi ktoś ??

Zapomniałem powiedzieć że mam Windowsa XP.

I czy nie można jakoś zdjąć tego klucza, bez resetu apeka ??

Oto screen z tego programu co podał kriss i gdzie tu jest gotowe hasło ?? Bo widzę że tak jest jeden potworek [] i nie wiem co to za znak ??

Obrazek
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Ravage pisze:I czy nie można jakoś zdjąć tego klucza, bez resetu apeka ??
Nie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Ravage pisze:Bo widzę że tak jest jeden potworek [] i nie wiem co to za znak ??
Ale o ile mnie pamięć nie myli hasła możesz podawać również w formie heksadecymalnej, czyli w Twoim przypadku będzie to 1234567890 Jak to wpiszesz zamiast hasła WEP to powinno pójść (u mnie działa).
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Ravage

Aha czyli mam rozumieć że ten HEX jest ustawiony jako hasło do sieci tak ?? Tzn. chodzi mi o to że jak wpiszę tego HEXa to tak jakbym wpisał normalne haslo...?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Ravage pisze: Tzn. chodzi mi o to że jak wpiszę tego HEXa to tak jakbym wpisał normalne haslo...?
Dokładnie. Po prostu hasło hex daje o wiele więcej możliwych haseł niż samo hasło ze znaków wprowadzanych z klawiatury. Co zwiększa czas przeszukiwania hasła przy próbie złamania hasła metodą brute-force.

BTW radziłbym zmienić szyfrowanie na WPA, a jeszcze lepiej WPA2, bo teraz WEP nie daje praktycznie żadnego bezpieczeństwa (można je złamać przy intensywnie użytkowanej sieci w pół godziny).
Ravage

BTW radziłbym zmienić szyfrowanie na WPA, a jeszcze lepiej WPA2, bo teraz WEP nie daje praktycznie żadnego bezpieczeństwa (można je złamać przy intensywnie użytkowanej sieci w pół godziny).
Heheh, łącze dzieli się tylko na 2 kompy,a zasięg WiFi to 30 m, więc wątpię żeby ktoś się tego podejmował w okolicach mojego domu ;)

Mam nadzieję YaHooo, że jak mnie winda zapyta o wpisanie klucza WEP do sieci to ten hex podziała i się podłączę do sieci :)

Dziękuję za pomoc, wszyscy którzy jakoś przyczynili się do tego żeby mi pomóc dostali "Pomógł".

Pozdrawiam,
Ravage
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Ravage pisze:a zasięg WiFi to 30 m, więc wątpię żeby ktoś się tego podejmował w okolicach mojego domu ;)
Oj czasem się można zdziwić, może jakiś sąsiad z domu obok ;)
Ravage pisze:jak mnie winda zapyta o wpisanie klucza WEP do sieci to ten hex podziała i się podłączę do sieci :)
U mnie jak Windows XP pyta się o klucz WEP to działa podawanie go w ten sposób, przynajmniej przy zakładaniu nowego profilu tak się da. Niestety nie umiem powiedzieć jak to jest w oprogramowaniu różnych producentów.
Ravage pisze:Dziękuję za pomoc,
Proszę bardzo :)
ODPOWIEDZ