Posiadam laptopa HP Pavilion dv9000 (nie wiem czy ma to jakieś znaczenie że podaję model).
Potrzebuję teraz mobliny internet, nie wiedzieć czemu zdecydowałam się na Erę.
Zajrzałam na stronę http://www.era.pl/pl/biznes/taryfy/blue ... komputerze no i wiem że odpowiada mi opcja 50zł miesięcznie, ale poniżej są jakieś urządzenia, nie mam pojęcia na co się zdecydować.
Jeżeli mieszkasz w okolicach gdzie jest dobry zasięg to dobrym wyborem w tym wypadku byłby Huawei E220 lub iCon 225, aczkolwiek wada tego modemu to brak wyjścia na zewnętrzną antenę...
Zawsze jest lepiej kupić modem/kartę z wyjściem na antenę zewnętrzną.
Sprawdź też jakie technologie są dostępne w miejscach gdzie będziesz najczęściej używać tego internetu. Może jest to GPRS/EDGE albo UMTS/HSPA.
Jeżeli masz słaby zasięg najlepiej byłoby w tym przypadku wybrać Huawei E870 albo Option GT Express. Te modele powinny bez problemu funkcjonować z HP Pavilion dv9000.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”
Jeśli to internet na wyjazdy a nie główny (39 zł netto to raczej dodatkowy) to kup modem za 1zł od Huawei i sprzedaj go z zyskiem a do netu używaj telefonu komórkowego.
Zasięg mam bardzo dobry, nie wiem jakie te technologie są dostępne (jak sprawdzić?).
Myślę o tym Option iCON 225 za 60zł na USB jak radzi regedit.
Internet ma służyć standardowo (bez torrentów). WWW, allegro, GG...
Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tymi modemami i wejściami...?
Jak podepnę USB to już nic nie muszę robić... a jakiś modem z wejsciem na antene? jaką antenę i po co ona?
Fufa pisze:nie wiem jakie te technologie są dostępne (jak sprawdzić?).
Mapka operatora tak orientacyjnie a najlepiej to weź pożycz lub jak masz użyj telefonu który ma wszystkie dostępne technologie, kup prepaida Ery do Internetu i sprawdź prędkość.
Fufa pisze:i po co ona?
Dla polepszenia zasiegu, szybkości, moze się zdarzyć, że gdzieś niedaleko będziesz miała nadajnik z lepszą technologia a modem będzie Ci łapał z innego, gorszego i wtedy antena się przydaje.
Wg mapy Ery u mnie dostępne jest EDGE i GPRS na nic innego nie mogę liczyć.
HSDPA/UMTS najbliżej ok. 15 km w linii prostej.
To jeszcze jaką tą kartę polecacie żeby podeszła mi pod laptop?
(i co wtedy jak ją będę mieć? idę do Ery kupuję "dostęp" ??? ) - wybaczcie ale nie mam zielonego pojęcia w tych sprawach