Początki

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lomk
Stały użytkownik forum

Początki

Post autor: lomk »

Witam, ja zaczynam dla was to pewnie pikuś. Mam internet z kablówki, chcę kupić jakiś router z AP tylko nie bardzo to rozumiem, inni piszą że żeby podzielić ten net trzeba kupić i AP i router z AP, inni że sam router, po co, czym to się różni? Mój problem polega na tym że chce w domu puścić wifi żeby na 3 laptopach był net, szybkość jaką mam od ISP to 2 MB/s.
A ijeszcze pytanie który schemat jest poprawny?
Internet->ISP->router->AP->komputery czy Internet->ISP->AP->router->komputery a może lepiej kupić router wifi sam już nie wiem
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Początki

Post autor: zDaleKi »

lomk pisze:Mam internet z kablówki, chcę kupić jakiś router z AP tylko nie bardzo to rozumiem, inni piszą że żeby podzielić ten net trzeba kupić i AP i router z AP
Jak masz kablówkę, czyli jak rozumiem internet z TV kablowej, to wystarczy jak kupisz tylko router z wbudowanym AP, czyli tzw router WiFi.
lomk pisze:A ijeszcze pytanie który schemat jest poprawny?
Internet->ISP->router->AP->komputery
Ten ale jak masz jedno urządzenie, to będzie wyglądało to tak:
Internet->ISP->router z wbudowanym AP->komputery
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
lomk
Stały użytkownik forum

Nie chce śmiecić więc już napisze tutaj. A jak to jest z radiówką, kolega ma dachu nadajnik i od nadalnika idzie kabel koncentryczny do kompa (RP-SMA) noi chciałby sobie w domku puścić wifi na laptopy wieć potrzebny jest router ale z tego co widze to routery mają albo RJ 11 albo RJ 45 czyli jak podłączyć ten kabel z dachu do routera (jakaś przejściówka)?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

lomk pisze:kolega ma dachu nadajnik i od nadalnika idzie kabel koncentryczny do kompa (RP-SMA)
Trzeba zamiast kompa wstawić AP Client, na wyjściu będzie RJ45 (czyli zastąpić nim kartę WiFi w komputerze) które można podłaczyć do karty sieciowej kablowej komputera albo na wejście WAN (rj45) Routera.

Tani zestaw to np. TP-Link WA501G (AP CLient) + WR543G (Router z AP)
Nie pomagam na PW!
lomk
Stały użytkownik forum

Czyli ma to wyglądać tak
Obrazek
A jest jakiś router z SMA? wtedy by mogło być tak
Obrazek
Aha ale ty mówisz że do AP podłączasz kompa RJtem 45 i śmiga, to będzie net na tym jednym kompie ale laptopów już nie podłączysz

[ Dodano: 2008-08-31, 15:23 ]
ok już załapałem :) a co jeśli np z dachu idzie mi gotowa skrętka? wtedy żeby dać wifi w mieszkaniu trzeba już tylko router z wifi no nie?
przemek20011
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: przemek20011 »

lomk pisze: ok już załapałem :) a co jeśli np z dachu idzie mi gotowa skrętka? wtedy żeby dać wifi w mieszkaniu trzeba już tylko router z wifi no nie?
Tak :]
Nie pomagam poza forum.
lomk
Stały użytkownik forum

OK a czemu nie zrobią routerka już z tym wejściem ASM i AP tak wszystko w jednym i nie trzeba bybyło dwóch urządzeń kupować i łatwiej by było :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

lomk pisze:czemu nie zrobią routerka już z tym wejściem ASM i AP tak wszystko w jednym
Obecnie większość dostawców internetu radiowego puszcza z dachu skrętkę a nie kabel koncentryczny więc mało osób potrzebowałoby podwójnego urządzenia, czasy dawania 10-15m kabli antenowych już minęły bezpowrotnie.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ