Początki
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Początki
Witam, ja zaczynam dla was to pewnie pikuś. Mam internet z kablówki, chcę kupić jakiś router z AP tylko nie bardzo to rozumiem, inni piszą że żeby podzielić ten net trzeba kupić i AP i router z AP, inni że sam router, po co, czym to się różni? Mój problem polega na tym że chce w domu puścić wifi żeby na 3 laptopach był net, szybkość jaką mam od ISP to 2 MB/s.
A ijeszcze pytanie który schemat jest poprawny?
Internet->ISP->router->AP->komputery czy Internet->ISP->AP->router->komputery a może lepiej kupić router wifi sam już nie wiem
A ijeszcze pytanie który schemat jest poprawny?
Internet->ISP->router->AP->komputery czy Internet->ISP->AP->router->komputery a może lepiej kupić router wifi sam już nie wiem
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Początki
Jak masz kablówkę, czyli jak rozumiem internet z TV kablowej, to wystarczy jak kupisz tylko router z wbudowanym AP, czyli tzw router WiFi.lomk pisze:Mam internet z kablówki, chcę kupić jakiś router z AP tylko nie bardzo to rozumiem, inni piszą że żeby podzielić ten net trzeba kupić i AP i router z AP
Ten ale jak masz jedno urządzenie, to będzie wyglądało to tak:lomk pisze:A ijeszcze pytanie który schemat jest poprawny?
Internet->ISP->router->AP->komputery
Internet->ISP->router z wbudowanym AP->komputery
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Stały użytkownik forum
Nie chce śmiecić więc już napisze tutaj. A jak to jest z radiówką, kolega ma dachu nadajnik i od nadalnika idzie kabel koncentryczny do kompa (RP-SMA) noi chciałby sobie w domku puścić wifi na laptopy wieć potrzebny jest router ale z tego co widze to routery mają albo RJ 11 albo RJ 45 czyli jak podłączyć ten kabel z dachu do routera (jakaś przejściówka)?
- wojteks
- *** Administrator ***
Trzeba zamiast kompa wstawić AP Client, na wyjściu będzie RJ45 (czyli zastąpić nim kartę WiFi w komputerze) które można podłaczyć do karty sieciowej kablowej komputera albo na wejście WAN (rj45) Routera.lomk pisze:kolega ma dachu nadajnik i od nadalnika idzie kabel koncentryczny do kompa (RP-SMA)
Tani zestaw to np. TP-Link WA501G (AP CLient) + WR543G (Router z AP)
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Czyli ma to wyglądać tak

A jest jakiś router z SMA? wtedy by mogło być tak

Aha ale ty mówisz że do AP podłączasz kompa RJtem 45 i śmiga, to będzie net na tym jednym kompie ale laptopów już nie podłączysz
[ Dodano: 2008-08-31, 15:23 ]
ok już załapałem
a co jeśli np z dachu idzie mi gotowa skrętka? wtedy żeby dać wifi w mieszkaniu trzeba już tylko router z wifi no nie?

A jest jakiś router z SMA? wtedy by mogło być tak

Aha ale ty mówisz że do AP podłączasz kompa RJtem 45 i śmiga, to będzie net na tym jednym kompie ale laptopów już nie podłączysz
[ Dodano: 2008-08-31, 15:23 ]
ok już załapałem

-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Taklomk pisze: ok już załapałema co jeśli np z dachu idzie mi gotowa skrętka? wtedy żeby dać wifi w mieszkaniu trzeba już tylko router z wifi no nie?
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Nie pomagam poza forum.
-
- Stały użytkownik forum
OK a czemu nie zrobią routerka już z tym wejściem ASM i AP tak wszystko w jednym i nie trzeba bybyło dwóch urządzeń kupować i łatwiej by było 

- wojteks
- *** Administrator ***
Obecnie większość dostawców internetu radiowego puszcza z dachu skrętkę a nie kabel koncentryczny więc mało osób potrzebowałoby podwójnego urządzenia, czasy dawania 10-15m kabli antenowych już minęły bezpowrotnie.lomk pisze:czemu nie zrobią routerka już z tym wejściem ASM i AP tak wszystko w jednym
Nie pomagam na PW!