5Ghz - problem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ikw
Specjalista bezprzewodowy-junior

5Ghz - problem

Post autor: ikw »

witam!
wlasnie postawilem nowiuski link...bo na 2.4 byl za duzy balagan w eterze.
Okolo 4 km. anteny w tych samych miejscach co te do 2.4. widocznosc ...hmmm trudno stwierdzic...bo nie mam jak wejsc na konce 6 metrowych masztow...ale na 99.99999 jest ok. Pytanie - czy dlugosc kabla - po ok 6 metrow od anteny do apeka - moze miec taki duzy wplyw...ze ping rwie i jest
od 70 do 1500 ms. Na 2.4 przy minimalnych zakloceniach od konkurentow...ping byl w porzadku - w granicach 7 ms....bez zerwan. Moce apekow i anteny sa wystarczajaco silne.
No to prosze o jakies sugestie...poparte najchetniej doswiadczeniem.
dzieki.
ikw

Re: 5Ghz - problem

dziekuje wszystkim za pomoc i zainteresowanie:) na szczescie sobie poradzilem jakos. w sumie no to chyba nie bylo na co liczyc ...skoro wiekszosc zapytan na forum to "jak podlaczyc sie do neta radiowo".

p.s.
5ghz - polecam!!! 2mb po linku 4km....ping do 2 ms
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

ikw pisze:dziekuje wszystkim za pomoc i zainteresowanie:) [...]
w sumie no to chyba nie bylo na co liczyc ...skoro wiekszosc zapytan [...]
5ghz - polecam!!! 2mb po linku 4km....ping do 2 ms
Niestety pytających jeszcze na forum jest więcej niż odpowiadających ale mam nadzieje, że kiedyś liczba postów dorówna temu co jest na internecie komórkowym ;)

Co do Twoich doświadczeń na 5GHz, to jeżeli coś ciekawego się jeszcze pojawi (jakieś doświadczenia) to napisz tu z całą pewnością się przyda :)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ikw

roger that!:)
alecadmin
Początkujący użytkownik forum

5GHz link na 4 km

Post autor: alecadmin »

Brak danych o kablach i antenach i ap-ach wyklucza sensowna odpowiedź na postawiony na forum problem. Jeśli problem wystepuje dalej napisz na maila [email protected] i podaj dokładniejsze dane linki na 10 km nie są dla mnie nowościa na 4 km uzyskuję do 36 Mb/s . admin
:)
ikw

ooo sam pan admin :P...nonono ...
no ale ok...przyznaje ze moze danych nie bylo <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font>...ale nie byly one istotne za bardzo. bardziej liczylem na podpowiedz typu - "sprawdz czy nie zamokly ci gniazda " albo cos w tym stylu. to ze sprzet jest dobrze dobrany to ja wiedzialem ...bo taki sam sprzet dziala gdzie indziej. a co do transferow...wiem ze nie jest imponujacy...choc poleci duzo wiecej to 2 mega jest predkoscia ktora w tym wypadku mnie najbardziej interesowala. reasumuja...dzieki za odpowiedz...i nastepnym razem bede pisal na maila...o ile bede mial jakis problem - w co watpie:)
pzdr!
ODPOWIEDZ