Mam internet 512kbit/s DOWNLOAD i 512kbit/s UPLOAD. Chcę podzielić go na 2 komputery (blaszak kablem i laptop radiowo)
Zakupiłem routery:
1. TP-LINK WR543G
2. TP-LINK WR340G
1. router ma pracować jako Access Point Client, odbierający sygnał radiowy, i tak pracuje. Mam połączenie PPPoE, internet działa, Mac Clone wykonany.
2. Router ma pracować jako Access Point, ponieważ na laptopie chce mieć internet bezprzewodowo.
Więc zrobiłem tak:
kabel od anteny czaszy wpiąłem do wejścia antenowego w WR543G. Kabelkiem podłączyłem router do komputera i skonfigurowałem połączenie z internetem. Po skonfigurowaniu, do portu LAN wpiąłem kabelek i drugi jego koniec także do portu LAN na routerze 2. Połączyłem się bezprzewodowo, internet od razu działał.
Ok, wszystko działa, wracam do pracy i... Upload sięga 90kbit/s, download owszem, 500kbit/s, ale przez pierwsze 5 minut, potem download spada do 200kbit/s góra...
Pomyślałem, że router 2. może coś psuć, ale odłączyłem, go i na blaszaku, który jest kablem podłączony do 1 routera jest tak samo. Sprawdzałem na 1 kompie włączonym, na 2 upload sie dzieli na pół czyli w sumie mam 40kbit/s.
Wiecie co może być przyczyną takiego stanu? Konfiguracja powinna być dobra, nie ma konfliktów IP itp. router 1 ma nadane inne ip niz 2, maska ta sama, router 2 ma brame 192.168.1.2 ale dhcp przypisuje brame 1 routera czyli 192.168.1.1.
Nie moge powiedzmy ściągać i oglądać stron, nie moge uploadować wiekszych plików, nawet gadać przez Skypa

Prosze o pomoc.