Dzielenie radiówki bezprzewodowo routerami TP-LINK

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bartek124
Początkujący użytkownik forum

Dzielenie radiówki bezprzewodowo routerami TP-LINK

Post autor: bartek124 »

Witam.

Mam internet 512kbit/s DOWNLOAD i 512kbit/s UPLOAD. Chcę podzielić go na 2 komputery (blaszak kablem i laptop radiowo)

Zakupiłem routery:
1. TP-LINK WR543G
2. TP-LINK WR340G

1. router ma pracować jako Access Point Client, odbierający sygnał radiowy, i tak pracuje. Mam połączenie PPPoE, internet działa, Mac Clone wykonany.

2. Router ma pracować jako Access Point, ponieważ na laptopie chce mieć internet bezprzewodowo.

Więc zrobiłem tak:
kabel od anteny czaszy wpiąłem do wejścia antenowego w WR543G. Kabelkiem podłączyłem router do komputera i skonfigurowałem połączenie z internetem. Po skonfigurowaniu, do portu LAN wpiąłem kabelek i drugi jego koniec także do portu LAN na routerze 2. Połączyłem się bezprzewodowo, internet od razu działał.

Ok, wszystko działa, wracam do pracy i... Upload sięga 90kbit/s, download owszem, 500kbit/s, ale przez pierwsze 5 minut, potem download spada do 200kbit/s góra...

Pomyślałem, że router 2. może coś psuć, ale odłączyłem, go i na blaszaku, który jest kablem podłączony do 1 routera jest tak samo. Sprawdzałem na 1 kompie włączonym, na 2 upload sie dzieli na pół czyli w sumie mam 40kbit/s.

Wiecie co może być przyczyną takiego stanu? Konfiguracja powinna być dobra, nie ma konfliktów IP itp. router 1 ma nadane inne ip niz 2, maska ta sama, router 2 ma brame 192.168.1.2 ale dhcp przypisuje brame 1 routera czyli 192.168.1.1.

Nie moge powiedzmy ściągać i oglądać stron, nie moge uploadować wiekszych plików, nawet gadać przez Skypa :/.

Prosze o pomoc.
lol
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Dzielenie radiówki bezprzewodowo routerami TP-LINK

Post autor: Jo_gurt »

bartek124, nie pamiętam - WR543G ma jakieś śladowe ilości QoSa? Bo kiedyś coś czytałem, że on potrafi namieszać, ale nie pamiętam czy chodziło o TP-Linka czy o bazę do której się łączył.
bartek124

Zobacz, WR543G ma takie coś:
http://bartek124.php-fusion.pl/qos.jpg

Obecnie mam ustawione Enable na 1 i drugi port, na obydwu down/up po 256kb, a u góry sobie ustawiłem 100/100mbps, bo jak dawalem rzeczywista wartosc to nie wchodzilo...
lol
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

bartek124, a jakbyś wyłączył?
bartek124

To samo :/

Przed chwilą zrobiłem upgrade wr543g i... dalej to samo. Nie wiem już gdzie jest błąd, mam fabryczne ustawienia przywrócone i tylko poł skonfigurowane, myslalem ze cos namieszalem ale nawet na fabrycznych tak jest.

Ehh, te routery potrafią doprowadzic do szału
lol
ODPOWIEDZ