OPTION GLOBETROTTER hsdpa,firmware,soft,simlock,etc-ARCHIWUM
Moderator: Moderatorzy
- bob
- Guru bezprzewodowy
Re: OPTION GLOBETROTTER hsdpa,firmware,soft,simlock,etc-ARCHIWUM
To będziesz następnym razem wiedział co zrobić zanim zaczniesz publicznie prosić o pomoc. 

-
- Początkujący użytkownik forum
Re: OPTION GLOBETROTTER (hsdpa,firmware,soft,simlock,etc.) !
Witam i mam pytanko o instalasje frimwara do optiona 3g quad napisales, ze trzeba miec wersje minimum 2.0 zeby uaktualnic oprogramowanie do ver 3.8.1. Mam quada z wersja 1.1.5 jak mam zainstalowac nowsza i ktora bo na stronie, ktora podales do 3g quad jest tylko ta wersja, ktora mam. 1.1.5 wyzsze sa do fuzion no i jak instaluje gt mm najnowsza wersje, to w diagnostyce nie pokazuje sie w ogole wersja sterownika a moze masz jakis lepszy sposob na przyspieszenie modemu? Gdyż mimo iz wyswietla sie w aplikacji umts chodzi z predkoscia gprs do 50 kb. Mam iplus moze to jest problem i dlaczego chodzi tak wolno.
Jezeli mozna, to prosilbym o odp na meila. [email protected] z gory dziekuje i pozdrawiam.
[ciach cytat całego postu boba z pierwszej strony]
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-07-12, 08:32 ]
Wycinam zbędny cytat oraz zamieniam duże litery na "normalne".
Jezeli mozna, to prosilbym o odp na meila. [email protected] z gory dziekuje i pozdrawiam.
[ciach cytat całego postu boba z pierwszej strony]
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-07-12, 08:32 ]
Wycinam zbędny cytat oraz zamieniam duże litery na "normalne".
Ostatnio zmieniony 2008-07-12, 07:27 przez szrek76, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Szrek76,
Po pierwsze nie cytuj całego posta tylko wycinaj zbędne fragmenty.
Po drugie nie pisz dużymi literami, bo to w internecie oznacza krzyk.
Wycinam zbędny cytat i przerabiam posta na normalne litery bo inaczej nikt Ci nie odpowie, bo nikt nie lubi krzykaczy.
[ Dodano: 2008-07-12, 08:29 ]
Po pierwsze nie cytuj całego posta tylko wycinaj zbędne fragmenty.
Po drugie nie pisz dużymi literami, bo to w internecie oznacza krzyk.
Wycinam zbędny cytat i przerabiam posta na normalne litery bo inaczej nikt Ci nie odpowie, bo nikt nie lubi krzykaczy.
[ Dodano: 2008-07-12, 08:29 ]
Dodam jeszcze, że praktykujemy odpowiedzi na forum, bo po to ono jest i dzięki temu inni też skorzystają.szrek76 pisze:Jezeli mozna, to prosilbym o odp na meila.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Tamten opis z pierwszej strony jest do gt3g emea.szrek76 pisze:ktora podales do 3g quad
Poszukaj raczej zewnętrznych przyczyn niskich prędkości.
- COVERek
- Stały użytkownik forum
czy jest mozliwosc zobaczenia zasiegu w procentach do Optiona Geo 301 ?
Czy stary program MobilityManager zadziala ?
Czy stary program MobilityManager zadziala ?

Linux User #462372 || Ubuntu User #20118
- DJMETRIX
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Witam!
Posiadam modem Optiona Combo EDGE .Zastanawiam się nad wgraniem nowego firmware do modemu.Polecacie?? czy jak jest dobrze to lepiej nie kombinować??
Posiadam modem Optiona Combo EDGE .Zastanawiam się nad wgraniem nowego firmware do modemu.Polecacie?? czy jak jest dobrze to lepiej nie kombinować??
Sony Vaio VPCF11ME - Alcatel One Touch Link Y858 Orange LTE
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Dokładnie. Zanim cokolwiek zrobisz przeczytaj cały wątek od początku.jak jest dobrze to lepiej nie kombinować??
- bob
- Guru bezprzewodowy
Nie kombinować lepiej.DJMETRIX pisze:czy jak jest dobrze to lepiej nie kombinować??

Możesz dokładnie sprawdzić przez polecenie CSQ.COVERek pisze:czy jest mozliwosc zobaczenia zasiegu w procentach do Optiona Geo 301 ?
Tego nie powiem bo nie używam managerów.COVERek pisze:Czy stary program MobilityManager zadziala ?

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
DJMETRIX, ja odradzam wgrywanie nowego firmware jak działa modem stabilnie i nie rozłącza. Mi po zmianie w tym modelu firmware troszkę zaczął szaleć ten modem zwłaszcza przy słabym zasięgu. Gdzieś czytałem, że niektóre egzemplarze tak miały.
- Jaco
A u mnie założył blokadę simlock.ja.michal pisze:Mi po zmianie w tym modelu firmware troszkę zaczął szaleć
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak więc lepiej nie kombinować. 
Ja w prawdzie na założonej blokadzie robiłem update a potem mi simlocka zdjęli.

Ja w prawdzie na założonej blokadzie robiłem update a potem mi simlocka zdjęli.

- wel.com
- Użytkownik forum
Możesz dokładnie sprawdzić przez polecenie CSQ.COVERek pisze:czy jest mozliwosc zobaczenia zasiegu w procentach do Optiona Geo 301 ?
...zrobić diagnostykę w gt connect...
Pozdrawiam
[email protected]
[email protected]
- DJMETRIX
- Specjalista bezprzewodowy-senior
OkNie kombinować lepiej.

Sony Vaio VPCF11ME - Alcatel One Touch Link Y858 Orange LTE
- wel.com
- Użytkownik forum
z tego co pamiętam to chodziło o tzw "firmware crash" szalejące naprzemiennie strasznie szybko dwie diody: niebiska i czerwona. Taka rzecz jest do zrobienia faktycznie tylko w warunkach produkcyjnych w Cork w Irlandiitiwaz pisze:W Wel dowiedziałem się, iż jedyny serwis na świecie, który może zająć się moim modemem to fabryka Option w Irlandi
Pozdrawiam
[email protected]
[email protected]
-
Witajcie!
Jestem raczej laikiem w tym temacie, ale mam problem i może Wy jesteście mi w stanie jakoś pomóc.
Ma kartę globetrotter 3g+ w sieci orange, choć oryginalnie karta jest blueconnect, ze złamanym lockiem.
Przez 4 miesiące działała poprawnie, teraz kiedy wsuwam ją do gniazda w laptopie wyskakuje mi bardzo szybko niebieski ekran (nie jestem w stanie doczytać o co tam chodzi) i komputer się restartuje. Jeśli nie wyjmuję karty, to Windows nawet się nie uruchamia do końca; w kółko restart. Przy czym co jakiś czas internet działa, powiedzmy, raz na 30 resów.
Proszę o jakąkolwiek wskazówkę!
Jestem raczej laikiem w tym temacie, ale mam problem i może Wy jesteście mi w stanie jakoś pomóc.
Ma kartę globetrotter 3g+ w sieci orange, choć oryginalnie karta jest blueconnect, ze złamanym lockiem.
Przez 4 miesiące działała poprawnie, teraz kiedy wsuwam ją do gniazda w laptopie wyskakuje mi bardzo szybko niebieski ekran (nie jestem w stanie doczytać o co tam chodzi) i komputer się restartuje. Jeśli nie wyjmuję karty, to Windows nawet się nie uruchamia do końca; w kółko restart. Przy czym co jakiś czas internet działa, powiedzmy, raz na 30 resów.
Proszę o jakąkolwiek wskazówkę!
- bob
- Guru bezprzewodowy
Sprawdź ją na innym laptopie i jeśli będzie taki problem nadal to raczej wina karty a jeśli nie to będziesz musiał zająć się swoim systemem.Proszę o jakąkolwiek wskazówkę!

- Jaco
A nic nie kombinowałeś ze sterownikami lub zmianą oprogramowania w tej karcie?pajac pisze:Proszę o jakąkolwiek wskazówkę!
Na dzień dobry powinieneś wszystko odinstalować i zainstalować ponownie.
- yagi
- Stary wyga bezprzewodowy
Pierwsza sprawa to w ustawieniach systemu wylacz automatyczny restart po awarii. Zakladka "Uruchamianie i odzyskiwanie" i spisz kod bledu ktory sie pojawia. Pytanie czy za kazdym razem jest ten sam?

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
-
GlobeTrotter Fusion+ na laptopie HP nx7400 z Vstą 32
Witam!
Chciałem kupić modem GlobeTrotter Fusion+, ale jak włożyłem go do mojego laptopa (HP nx7400), to nie został w ogóle wykryty przez system. Także po zainstalowaniu driverów do modemu program GlobeTrotter Connect nie widzi urządzenia. Sprawdzałem w Biosie oraz w menadżerze urządzeń i w obu tych miejscach PCMCIA jest aktywny, działa poprawnie i nie ma żadnych konfliktów. Wg Visty sterowniki do PCMCIA są aktualne. Sprawdzałem też na stronie HP z driverami do nx7400, ale nic specyficznego do mojego adaptera PCMCIA (Texas Instruments PCI-8x12/7x12/6x12 CardBus) nie znalazłem. Aha, ten sam modem, który nie działał w moim komputerze, działa poprawnie w Acerze sprzedawcy. Przyznam się, że nigdy nie używałem żadnych urządzeń na PCMCIA, więc może od nowości port jest niesprawny, zdarza się to czasami? A może jakiś inny problem?
Pozdrawiam
Grzegorz
Chciałem kupić modem GlobeTrotter Fusion+, ale jak włożyłem go do mojego laptopa (HP nx7400), to nie został w ogóle wykryty przez system. Także po zainstalowaniu driverów do modemu program GlobeTrotter Connect nie widzi urządzenia. Sprawdzałem w Biosie oraz w menadżerze urządzeń i w obu tych miejscach PCMCIA jest aktywny, działa poprawnie i nie ma żadnych konfliktów. Wg Visty sterowniki do PCMCIA są aktualne. Sprawdzałem też na stronie HP z driverami do nx7400, ale nic specyficznego do mojego adaptera PCMCIA (Texas Instruments PCI-8x12/7x12/6x12 CardBus) nie znalazłem. Aha, ten sam modem, który nie działał w moim komputerze, działa poprawnie w Acerze sprzedawcy. Przyznam się, że nigdy nie używałem żadnych urządzeń na PCMCIA, więc może od nowości port jest niesprawny, zdarza się to czasami? A może jakiś inny problem?
Pozdrawiam
Grzegorz
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Prawdopodobnie jest konflikt sprzętowy. Próbowałeś inny modem?Grzegorz pisze:A może jakiś inny problem?
-
Sprzedawca pokazał mi tylko jakiś modem na usb, Vista go wykryła, ale ze względu na ograniczenie budżetowe chciałbym pozostać przy czymś w miarę tanimja.michal pisze:Prawdopodobnie jest konflikt sprzętowy. Próbowałeś inny modem?

Aha, a jak by były konflikty sprzętowe, to nie powinny się jakoś ujawnić w Menadżerze Urządzeń (żadnych nie widziałem)?
- yagi
Znajomy korzysta z nx7400 i Fusion+ bez problemu. Dziwna sprawa...

-
A czy używa tego modemu pod Vistą? Może to z nią jest problem. W każdym razie jutro postaram się sprawdzić czy jakakolwiek inna karta PCMCIA będzie przez nią wykryta, a potem sprawdzę modem, który ma mi podesłać kolega.yagi pisze:Znajomy korzysta z nx7400 i Fusion+ bez problemu. Dziwna sprawa...
- yagi
Nie. On ma XP...Grzegorz pisze:A czy używa tego modemu pod Vistą?

-
Witam i proszę o pomoc.
Mam modem Option Fuji Express GE0201 (Vodafone Mobile Connect Card Express
taki jak tu: http://www.allegro.pl/item416107869_option_fuji_ge0201_7_2_xu870_gwar_nowy_bezsimlock.html), wszystko działało jak trzeba, ale musiałem zrobić format i teraz nie jestem w stanie go ponownie zainstalować.
Mam WinXP i potrzebuję tylko sterowniki do tego modemu. System go wykrywa.
Nie potrzebuję żadnego klienta, łącze się przez połączenia sieciowe.
Proszę o adres do sterowników.
Przewertowałem FAQ i linki z pierwszego postu i nie mogę nic znaleźć (może przeoczyłem).
Na płycie są tylko jakieś programy, które po zainstalowaniu także nie wykrywają urządzenia.
z góry dziękuję za pomoc.
pozdrawiam
Kamil
EDIT:
Znalazłem
jakby komuś się przydało, pasowały mi sterowniki typu RAS do Win ze strony:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=10454
pozdrawiam !!
Mam modem Option Fuji Express GE0201 (Vodafone Mobile Connect Card Express
taki jak tu: http://www.allegro.pl/item416107869_option_fuji_ge0201_7_2_xu870_gwar_nowy_bezsimlock.html), wszystko działało jak trzeba, ale musiałem zrobić format i teraz nie jestem w stanie go ponownie zainstalować.
Mam WinXP i potrzebuję tylko sterowniki do tego modemu. System go wykrywa.
Nie potrzebuję żadnego klienta, łącze się przez połączenia sieciowe.
Proszę o adres do sterowników.
Przewertowałem FAQ i linki z pierwszego postu i nie mogę nic znaleźć (może przeoczyłem).
Na płycie są tylko jakieś programy, które po zainstalowaniu także nie wykrywają urządzenia.
z góry dziękuję za pomoc.
pozdrawiam
Kamil
EDIT:
Znalazłem

jakby komuś się przydało, pasowały mi sterowniki typu RAS do Win ze strony:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=10454
pozdrawiam !!
- bob
- Guru bezprzewodowy
Te z pierwszej strony muszą pasować:kamil--2006 pisze:potrzebuję tylko sterowniki do tego modemu.
Sterowniki NDIS
- mile2
GEO 201 i noob
Witam. proszę o pomoc w instalacji oraz konfiguracji modemu GEO 201.
Jestem człowiekiem ery telewizorów lampowych oraz tranzystorów, staram się nie odstawać zbytnio z nowinkami technicznymi, jednak zdarza się czasem że nie jestem w stanie uporać się z problemem. Tak jest w tym przypadku.
W najbliższym czasie muszę wyjechać z kraju i będę potrzebował dostępu do internetu.
Na jednym z portali zakupiłem Vodafone Mobile Connect Card (express) UMTS Broadband - modem GEO 201. Próbowałem ściągnąć nowe sterowniki ze stronki OPTION ale nie wiedzieć dlaczego nie zostałem wpuszczony do działu download , chociaż wpisałem SNR oraz IMEI. Sprzedawca pisze że modem jest bez simlocka, ale moja karta SIM ORANGE jest niezauważona - nie wiem jak to sprawdzić, czy faktycznie nie ma sima.
Największy problem to fakt że gdy wkladam modem do laptopa ACER 5315 zostaje wygenerowany komunikat - Skok napięcia w porcie koncentratora , urządzenie usb przekroczyło limity zasilania dla swojego portu koncentratora.
Jak mówi mój syn jestem noobkiem, trudno co robić.
Proszę o pomoc w zainstalowaniu tego modemu.
Bardzo zależy mi , aby pracował w 7,2Mbit/s i żeby można było korzystać z dowolnej karty SIM.
Proszę o pomoc - step by step
Dziękuję i pozdrawiam
Jestem człowiekiem ery telewizorów lampowych oraz tranzystorów, staram się nie odstawać zbytnio z nowinkami technicznymi, jednak zdarza się czasem że nie jestem w stanie uporać się z problemem. Tak jest w tym przypadku.
W najbliższym czasie muszę wyjechać z kraju i będę potrzebował dostępu do internetu.
Na jednym z portali zakupiłem Vodafone Mobile Connect Card (express) UMTS Broadband - modem GEO 201. Próbowałem ściągnąć nowe sterowniki ze stronki OPTION ale nie wiedzieć dlaczego nie zostałem wpuszczony do działu download , chociaż wpisałem SNR oraz IMEI. Sprzedawca pisze że modem jest bez simlocka, ale moja karta SIM ORANGE jest niezauważona - nie wiem jak to sprawdzić, czy faktycznie nie ma sima.
Największy problem to fakt że gdy wkladam modem do laptopa ACER 5315 zostaje wygenerowany komunikat - Skok napięcia w porcie koncentratora , urządzenie usb przekroczyło limity zasilania dla swojego portu koncentratora.
Jak mówi mój syn jestem noobkiem, trudno co robić.
Proszę o pomoc w zainstalowaniu tego modemu.
Bardzo zależy mi , aby pracował w 7,2Mbit/s i żeby można było korzystać z dowolnej karty SIM.
Proszę o pomoc - step by step
Dziękuję i pozdrawiam
- bob
- Guru bezprzewodowy
mile2, zobacz na pierwszą stronę tego tematu:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0

To może zniweczyć wszelkie działania bo laptop jest słabiutki na takie zabawki.mile2 pisze:Największy problem to fakt że gdy wkladam modem do laptopa ACER 5315 zostaje wygenerowany komunikat - Skok napięcia w porcie koncentratora , urządzenie usb przekroczyło limity zasilania dla swojego portu koncentratora.

- mile2
Czytałem ten temat, ale szczerze mówiąc nawet nie wiem który z tych softów miałbym wgrać - totalny noob
, co do laptopa - masz rację , jest słaby ale może dało by się jakoś go zintegrować z tym modemem. Chociaż myślę że bez serwisu się nie obędzie (wydaje mi się że może być uszkodzona płyta główna)
Bardzo dziekuję za szybką odpowiedź

Bardzo dziekuję za szybką odpowiedź
- bob
- Guru bezprzewodowy
To zobacz tu co pisałem:Czytałem ten temat, ale szczerze mówiąc nawet nie wiem który z tych softów miałbym wgrać
To po tym masz rozpoznać co trzeba wybrać:UWAGA:
W nawiasach są dwie pierwsze litery numeru seryjnego modemu.
Niektóre linki nie będą działać.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=4081#4081
Słaby w sensie, że nie zasili modemu. Ale oczywiście możesz próbować.mile2 pisze:co do laptopa - masz rację , jest słaby ale może dało by się jakoś go zintegrować z tym modemem.

Może być uszkodzona a może być taki już urok tego laptopa. Czyli powód jak powyżej.mile2 pisze:Chociaż myślę że bez serwisu się nie obędzie (wydaje mi się że może być uszkodzona płyta główna)