z góry proszę o wyrozumiałość, jeżeli ten problem już gdzieś został poruszony. Przejrzałam blisko setkę tematów i nie znalazłam.
Otóż mam w domu internet z kablówki, który poprzez router wi-fi dociera do 2 domowych komputerów i lapka.
Wszystko oczywiście działa jak należy.
Od niedawna mam również smartfona Nokia E61. Z pewnych względów mam pre-paida (orange pop) i jeśli nie będę musiała ,to na umowę nie przejdę. Z konfiguracją były drobne trudności, ale instrukcja w dłoń, google on i w końcu się udało.
Poczta email działa, strony www działają.
Na czym zatem polega mój problem?
Nie mogę w telefonie obejrzeć/przesłuchać żadnych multimediów online (youtube, google video i inne) poprzez wi-fi.
Real Player domyślnie odtwarzający filmy odwołuje się zawsze do GPRS/UMTS/innej cholery oranga (nie znam się), wszystko jedno co bym w nim nie ustawiła.
Miałam kilka zł na karcie (nawet sporo), obejrzałam kilkanaście filmików, i karta pusta

A z kartą pustą nic nie mogę obejrzeć, choć reszta internetu w smartfonie działa jak należy - za darmo przez moje domowe wi-fi.
Dodam, że zainstalowałam taki program do oglądania youtube na smartfonie ("m youtube beta") i problem wygląda podobnie - mam coś na karcie - oglądam, nie mam - nie mogę.
Komunikat wyrzucany przez real:
wymagane połączenie z serwerem. Połączyć tak/nie
i po wybraniu opcji "tak" wyskakuje "nie można połączyć"
Czasem coś innego, o strumieniu z serwera, ale skutek ten sam - żaden.
Ustawienia RealPlayera:
Real-->Opcję-->Ustawienia-->Połączenie
Proxy: Nie
Sieć:
Domyślny punkt dost: Wlan
Czas połączenia online: Nieograniczony
Najniższy port UDP: 6970
Najwyższy port UDP: 32000
Oprogramowanie komórki:
3.0633.09.04 (podobno najnowsze)
Real Player:
s60.30.39.01 D