problem z youtube i innymi strumieniami multimediów

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Anna T
Początkujący użytkownik forum

problem z youtube i innymi strumieniami multimediów

Post autor: Anna T »

Witam,

z góry proszę o wyrozumiałość, jeżeli ten problem już gdzieś został poruszony. Przejrzałam blisko setkę tematów i nie znalazłam.

Otóż mam w domu internet z kablówki, który poprzez router wi-fi dociera do 2 domowych komputerów i lapka.
Wszystko oczywiście działa jak należy.

Od niedawna mam również smartfona Nokia E61. Z pewnych względów mam pre-paida (orange pop) i jeśli nie będę musiała ,to na umowę nie przejdę. Z konfiguracją były drobne trudności, ale instrukcja w dłoń, google on i w końcu się udało.
Poczta email działa, strony www działają.

Na czym zatem polega mój problem?
Nie mogę w telefonie obejrzeć/przesłuchać żadnych multimediów online (youtube, google video i inne) poprzez wi-fi.
Real Player domyślnie odtwarzający filmy odwołuje się zawsze do GPRS/UMTS/innej cholery oranga (nie znam się), wszystko jedno co bym w nim nie ustawiła.
Miałam kilka zł na karcie (nawet sporo), obejrzałam kilkanaście filmików, i karta pusta :/

A z kartą pustą nic nie mogę obejrzeć, choć reszta internetu w smartfonie działa jak należy - za darmo przez moje domowe wi-fi.

Dodam, że zainstalowałam taki program do oglądania youtube na smartfonie ("m youtube beta") i problem wygląda podobnie - mam coś na karcie - oglądam, nie mam - nie mogę.

Komunikat wyrzucany przez real:
wymagane połączenie z serwerem. Połączyć tak/nie
i po wybraniu opcji "tak" wyskakuje "nie można połączyć"
Czasem coś innego, o strumieniu z serwera, ale skutek ten sam - żaden.

Ustawienia RealPlayera:
Real-->Opcję-->Ustawienia-->Połączenie
Proxy: Nie
Sieć:
Domyślny punkt dost: Wlan
Czas połączenia online: Nieograniczony
Najniższy port UDP: 6970
Najwyższy port UDP: 32000

Oprogramowanie komórki:
3.0633.09.04 (podobno najnowsze)
Real Player:
s60.30.39.01 D

Da się coś z tym zrobić?
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Re: problem z youtube i innymi strumieniami multimediów

Post autor: Engelbert »

Wiem, że to nie do końca rozwiązuje Twój problem, ale jeśli zależy Ci na filmikach z YouTube, to spróbuj polskiego programu, emTube. Testowałem na N82 i na połączeniu Wi-Fi - działa bez problemu.
Może spróbuj też włączyć tryb offline w telefonie, zanim zaczniesz oglądać filmiki przez Wi-Fi?

Co do aplikacji emTube - strona autora jest niestety cały czas w trybie "coming soon...", ale program znajdziesz tutaj.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

A może jest gdzieś w ustawieniach telefonu coś dotyczącego transmisji strumieniowej, SE ma włąsnie osobne ustwawienie do tego, niestety nigdy aż tak bardzo się nokią szczególnie z symbianem nie bawiłem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Anna T
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Anna T »

A może jest gdzieś w ustawieniach telefonu coś dotyczącego transmisji strumieniowej, SE ma włąsnie osobne ustwawienie do tego, niestety nigdy aż tak bardzo się nokią szczególnie z symbianem nie bawiłem.
Szukałam tego długo, ale nie znalazłam :/
Są jedynie ogólne ustawienia internetu i poczty email.
Jeżeli ktoś wie gdzie znajduje się to "gdzieś" z transmisją strumieniową, to będę bardzo wdzięczna za informację.

@Engelbert - bardzo dziękuje :) :) :) aż trudno mi w to uwierzyć, ale ten emTube działa! Youtube przez ten wynalazek śmiga aż miło!

Pozostaje pytanie: dlaczego pozostałe odtwarzacze nie działają jak należy?
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

Tam, gdzie jest to "gdzieś" już byłaś i przedstawiłaś w pierwszym poście. Nie ma innych ustawień.

Nie mam teraz dostępu do Wi-Fi (sprawdzę jutro w pracy), ale być może w jakiś dziwny sposób, nawet kiedy korzystamy z Wi-Fi potrzebne są ustawienia wideo naszego operatora (w ustawieniach, odpowiedni punkt dostępu)?

Co do emTube - a czemu ma nie działać? <smile> Dobre, po polskie!
ODPOWIEDZ