Kilka pytań zielonego :)

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pawel30w
Użytkownik forum

Kilka pytań zielonego :)

Post autor: pawel30w »

Witam,
szukałem na forum odpowiedzi na moje pytania i znalazłem ale w formie bardziej zaawansowanej, za bardzo nie orientuje się w sieciach Wireless.

1. Mam dostęp do radiówki(internetu) za darmo i chciałbym podłączyć coś w takim stylu:
Radiówka )))) antena na dachu ----kabel--- Akces Point czy ruter )))Wi-Fi))) Laptop

Aha, czytałem gdzieś że router ma MAC a AP niema więc chyba ruter powinien być za anteną a za nim AP.
Czytałem że router ma jakieś pasma a AP niema, <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font>, w każdym razie ktoś napisze jak to ma być połączone pokolei

Przydało by się żeby "TO" co będzie rozsyłało neta do laptopa przez wi-fi dało rady w przyszłości wysyłać sygnał do do PC albo żeby była możliwośc kablem podłączenia.

P.S. Czy tymi urządzeniami będzie się dało zrobić sieć PC-Laptop(WLAN) czy trzeba będzie kupować drugi odbiornik Wi-Fi do PC ?

Za wszystkie odpowiedzi dziękuje i przepraszam użytkowników którym takie tematy podnoszą ciśnienie ;)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Kilka pytań zielonego :)

Post autor: Jo_gurt »

Rozumiem, że chodzi o jakiegoś hot spota?
W takim razie to będzie wyglądać tak:
Radio ))) antena ---kabel_antenowy--- AP ---kabel_skrętka--- router ----)))) kompy na kablu lub radiu
Czyli jak widzisz potrzebny AP i router.
pawel30w pisze:Aha, czytałem gdzieś że router ma MAC a AP niema więc chyba ruter powinien być za anteną a za nim AP.
Każde urządzenie ma adres MAC, ale jeśli łączysz się z darmowych hot spotem to cię to za bardzo nie interesuje.
pawel30w pisze:Czytałem że router ma jakieś pasma a AP niema, <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font>, w każdym razie ktoś napisze jak to ma być połączone pokolei
Tu nie do końca wiem o co chodzi, ale może o podział pasma na komputery według swoich założeń?
pawel30w pisze:Przydało by się żeby "TO" co będzie rozsyłało neta do laptopa przez wi-fi dało rady w przyszłości wysyłać sygnał do do PC albo żeby była możliwośc kablem podłączenia.
"TO" czyli router z powyższego schematu umożliwi takie coś.
pawel30w pisze:P.S. Czy tymi urządzeniami będzie się dało zrobić sieć PC-Laptop(WLAN) czy trzeba będzie kupować drugi odbiornik Wi-Fi do PC ?
No jeśli chcesz kompa podłączać radiowo to bez odpowiedniej sieciówki się nie obejdzie. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby komp siedział na kablu - bo w taką sieciówkę jest raczej (?) zaopatrzony.
pawel30w pisze:Za wszystkie odpowiedzi dziękuje i przepraszam użytkowników którym takie tematy podnoszą ciśnienie ;)
Póki rozmawiamy kulturalnie to moje ciśnienie jest ok ;)
pawel30w
Użytkownik forum

Jade do Lublina i stawiam ci PIWO, wielkie dzięki !
Jo_gurt pisze:pawel30w napisał:
P.S. Czy tymi urządzeniami będzie się dało zrobić sieć PC-Laptop(WLAN) czy trzeba będzie kupować drugi odbiornik Wi-Fi do PC ?

No jeśli chcesz kompa podłączać radiowo to bez odpowiedniej sieciówki się nie obejdzie. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby komp siedział na kablu - bo w taką sieciówkę jest raczej (?) zaopatrzony.
Bo to jest na takiej zasadzie żę jak mam neta za free to nie chce rozdzielać jednego połączenia na dwa kompy ;) jak mogę mieć dwa pełnoprzepustowe.

Czy mógłbym podłączyć kompa kablem (skrętka ?) do routera a ruter bezprzewodowo do laptopa czyli (pomijając internet):
PC ---Kabel----- Router ))))) ((((( Laptop

Do kompa to podłączyć normalnie do wejścia LAN tą skrętke ?

EDIT:
Na lapku mam Viste mam nadzieje że to bardzo nie skomplikuje ;/
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Zobacz w moim podpisie jest link do podzialu lacza, masz tam tez jak podzielic lacze radiowe.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

pawel30w pisze:Bo to jest na takiej zasadzie żę jak mam neta za free to nie chce rozdzielać jednego połączenia na dwa kompy ;) jak mogę mieć dwa pełnoprzepustowe.
To niestety w ten sposób nie da rady. Musiałbyś się podłączyć dwoma urządzeniami.
Na lapku mam Viste mam nadzieje że to bardzo nie skomplikuje ;/
Nie powinno.
pawel30w
Użytkownik forum

Jo_gurt:
Troche się nie zrozumieliśmy ;)

Ja właśnie będe instalował drugi odbiornik na dachu więc będzie całkowicie drugie połączenie.
Chodziło mi o to czy będe mógł połączyć dwa komputery w sieć (W)LAN przez ten sam router którym idzie internet do laptopa.
Na routerze będą dwa połączenia internet --> router --> laptop i drugie Pc <--> router <--> Laptop.

Dobra ide na zakupy sprzętu...

thx :zdrowko: Jo_gurt

EDIT//

Jo_gurt Obrazek
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

pawel30w, takie coś teoretycznie jest możliwe, zwie się to LoadBalancing, ale na to potrzeba już routera z prawdziwego zdarzenia albo po prostu kompa na linuksie. Do tego konfiguracja jest ciężka.
pawel30w
Użytkownik forum

Aha, a jak bym dokupił oddzielny odbiornik Wi-Fi do PC:

1. to czy nie będą sie zakłócały sygnały z routera i z komputera.
2. czy laptop będzie mógł w jednej chwili obsłużyć dwa połączenia wi-fi ? jedno z netem a drugie z kompem ?
Ostatnio zmieniony 2008-09-18, 22:14 przez pawel30w, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

pawel30w pisze:1. to czy nie będą sie zakłócały sygnały z routera i z komputera.
Inny kanał i niema problemu.
pawel30w pisze:2. czy laptop będzie mógł w jednej chwili obsłużyć dwa połączenia wi-fi ? jedno z netem a drugie z kompem ?
Prawdopodobnie tak. Wiem, że dial-up i np wifi nie działa jednocześnie.

Tak się zastanawiam po co tyle routerów? Niemożna dać Rutera i AP i niech wszystko leci do routera?
Ostatnio zmieniony 2008-09-18, 22:15 przez ja.michal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

ja.michal pisze:Wiem, że dial-up i np wifi nie działa jednocześnie.
A mi działa jednocześnie połączenie dial-up z modemem oraz połączenie wi-fi z drugim komputerem.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

YaHooo, ale internet idzie z dial-up a pliki w sieci przez wifi?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ja.michal dokładnie tak jest, innej możliwości nie ma (chyba).
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No to tak będzie działać.
Ja chciałem zrobić, że internet z dial-up i internet z wifi i to, żeby chodziło jako jedno łącze.
Ale takie rzeczy to tylko w pingwinie się da. :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Ale takie rzeczy to tylko w pingwinie się da. :)
No cóż Windows pod tym względem jest nieco upośledzony ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

YaHooo pisze:No cóż Windows pod tym względem jest nieco upośledzony ;)
Jak to się mówi. Niepełnosprytny. :]
pawel30w
Użytkownik forum

ja.michal pisze:Tak się zastanawiam po co tyle routerów? Niemożna dać Rutera i AP i niech wszystko leci do routera?
Słuchajcie, chcę sobie zrobić połączenie W-Fi tak jak napisał Jo_gurt u góry, ale też chce mieć sieć PC - Laptop.
Nie wiem jak to zrobić więc się pytam, jeżeli przez jeden router było by dość trudno to zrobić to wole wydać 50 zł na odbiornik Wi-Fi do kompa i mieć spokój.

Niech ktoś się wypowie jak można byłoby najlepiej to zrobić ??
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez pawel30w, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

pawel30w, no ale z tego co rozumiem to chcesz internet i jednocześnie komputer stacjonarny w sieci razem z laptopem?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

pawel30w, to co chcesz osiągnąć to są zaawansowane elementy routingu. Na prawdę, na razie skombinuj tak, żeby ci na jednym sprzęcie działało OK.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Czyli AP - Router - laptop + pc.
Mi się tak to wydaje. :)
pawel30w
Użytkownik forum

Ok, w ogóle nic nie kapuje, ale jak piszecie że trudno zrobić na jednym routerze internet do laptopa i sieć PC - Laptop to już wole kupić odbiornik do kompa Wi-fi. Dam 50 zł i będe miał spokój, bez żadnych kombinacji.

EDIT// Zrobie na razie sieć z netem i jak będzie chodziło to się odezwę w sprawie konfigu sieci między kompami ;)

EDIT2// Jakie polecilibyście AP i router tak do 200 zł razem ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

pawel30w pisze:Jakie polecilibyście AP i router tak do 200 zł razem
Tp-Link WA501G i Tp-Link WR543G.

Żeby PC nie miał wyjścia do internetu wystarczy go na routerze zablokować albo mu bramy nie wpisać
Nie pomagam na PW!
pawel30w
Użytkownik forum

Mam jeszcze jedno pytanko, czy jak nadajnik radiówki będzie wysyłał dane, to na jaki MAC karty trzeba zarejstrować internet ? Na MAC laptopa czy MAC routera albo AP ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Na MAC routera (maskuje MAC adresy czyli podstawia swój oczywiście jeżeli nie sklonujesz/wpiszesz innego MAC). Jeżeli jednak użyjesz WA501 jako AP Clienta to jego MAC zarejestruj u dostawcy.
Nie pomagam na PW!
pawel30w
Użytkownik forum

A jeżeli chciałbym zarejstrować na MAC karty z laptopa ? to musze wpisać na router taki MAC jak jest w laptopie ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

pawel30w pisze:zarejstrować na MAC karty z laptopa
Tak, ale to zależy jaki MAC miałeś wcześniej zarejestrowany bo w WR543G da się go wpisać i nic nie musisz rejestrować (wr543g pracuje jako AP Client/Router i port WAN ma ustawiony MAC już zarejestrowany)
Nie pomagam na PW!
pawel30w
Użytkownik forum

Poprostu chodzi mi o to że jak będe brał sygnał z tej samej sieci ale z innego nadajnika prosto do laptopa żeby był MAC taki sam jak wtedy gdy będzie w domu podłączony do tego całego ustrojstwa.

Chyba będe brał te Tp-Link'i co mi podałeś, więc można na ich przykładzie.

wojteks Obrazek
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

pawel30w pisze:będe brał sygnał z tej samej sieci ale z innego nadajnika prosto do laptopa żeby był MAC taki sam jak wtedy gdy będzie w domu podłączony
Ale wtedy musisz pamiętać żeby urządzenia w domu wyłączać bo będzie konflikt (o ile dostawca Cię wpuści na 2 bazy z tym samym MAC).
Nie pomagam na PW!
pawel30w
Użytkownik forum

Sorki że znowu odkopuje ten temat ale byłem w sklepie i gość mówił że są routery razem z AP w jednym urządzeniu, może takie coś byłoby lepiej kupic ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

pawel30w pisze:są routery razem z AP w jednym urządzeniu
Owszem, są. Każdy taki jest który ma antenkę :P
Ale jeśli masz radiówkę i chcesz rozesłać po domu radiem to ciągle potrzebny ci jeszcze AP.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Po 2 jak urządzenia są niezależne to koszt jest mniejszy bo jak walnie to jedno a nie całość. :)
ODPOWIEDZ