Tani modem do iPlus Simdata
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Tani modem do iPlus Simdata
Właśnie zmieniam internet z Neostrady na Netię, a może to potrwać ok. 3 tygodni, więc na ten okres planuję skorzystać z oferty iPlus Simdata. Dlatego też potrzebuję jak najtańszego sprzętu żeby móc z tej oferty korzystać. Zupełnie się nie znam na internecie bezprzewodowym, więc proszę o jakieś porady co mogę wybrać (preferowałbym modem usb, tak żebym mógł korzystać z internetu na komputerze stacjonarnym). Potrzebuję czegoś jak najtańszego, na krótki okres czasu.
Nie chcę zakładać nowego tematu, więc przy okazji spytam jeszcze czy decydując się na tego iPlusa ponoszę jakieś dodatkowe opłaty czy tylko te 20 zł za kartę? Czy tą kartę mogę zakupić na allegro bez podpisywania żadnej umowy z Plusem? I jak jest w przypadku modemu usb, czy tą kartę umieszczam w modemie?
I jeszcze jedno, czy można umieścić kartę w komórce i podłączyć komórkę do komputera, żeby służyła jako modem?
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi dla laika
Nie chcę zakładać nowego tematu, więc przy okazji spytam jeszcze czy decydując się na tego iPlusa ponoszę jakieś dodatkowe opłaty czy tylko te 20 zł za kartę? Czy tą kartę mogę zakupić na allegro bez podpisywania żadnej umowy z Plusem? I jak jest w przypadku modemu usb, czy tą kartę umieszczam w modemie?
I jeszcze jedno, czy można umieścić kartę w komórce i podłączyć komórkę do komputera, żeby służyła jako modem?
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi dla laika
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Re: Tani modem do iPlus Simdata
Żadnej umowy nie podpisujesz. A kwota za która kupujesz starter jest w całości do wykorzystania.zenon90 pisze:Czy tą kartę mogę zakupić na allegro bez podpisywania żadnej umowy z Plusem?
Takzenon90 pisze:I jak jest w przypadku modemu usb, czy tą kartę umieszczam w modemie?
A może telefon? Np Nokia 6230?zenon90 pisze:Dlatego też potrzebuję jak najtańszego sprzętu żeby móc z tej oferty korzystać
A tak się zapytam: w jakiej sieci i jaki abonament masz jeśli masz?
- wojteks
- *** Administrator ***
Kupujesz kartę za 20 zł i te pieniądze masz na transmisję danych (cena 3gr za 100kB liczona w obie strony). Jak te pieniądze wyczerpiesz doładowujesz konto tak jak simplusa (za 10, 30, 50, 100, 150zł). Kartę najprościej kupić w najbliższym salonie Plusa. Wkładasz ją do modemu albo komórki która będzie robiła za modem.zenon90 pisze:decydując się na tego iPlusa ponoszę jakieś dodatkowe opłaty czy tylko te 20 zł za kartę
Nie pomagam na PW!
-
Telefon LG KE970 w Orange na abonament. Czy mógłby robić za modem? A jeśli nie jaki tani modem najlepiej zakupić?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Oczywiście nadaje się na modem. Jest jeszcze jedna sprawa w orange mozna wziąć internet do abonamentu na tej samej karcie sim, jak duzo korzystasz to by CI to taniej wyszło. Tylko nie wiem czy jak jest z aktywacją czy czsem dopiero nie od nowego okresu rozliczeniowego.zenon90 pisze:Telefon LG KE970 w Orange na abonament. Czy mógłby robić za modem?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Co do internetu w orange to mam wliczony w abonamencie, ale internet na komórce na niewiele się zdaje, nawet nie mogę na nim poczty sprawdzić bo mam pełno błędów. A mogę prosić o instrukcję co należy zrobić by użyć telefonu jako modem? I na jakiej zasadzie to wtedy działa, czy po prostu wyjmuję swoją kartę i wkładam Plusa?
Ostatnio zmieniony 2008-09-21, 22:07 przez zenon90, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Instalujesz sterowniki żeby telefon podłączony poprzez USB był widziany jako modem, czasem trzeba ustawić to tez w menu telefonu. W przypadku połączenia bluetooth nie trzeba sterowników. Później tworzysz połączenie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a>zenon90 pisze:A mogę prosić o instrukcję co należy zrobić by użyć telefonu jako modem?
Jak telefon nie ma simlocka to tak.zenon90 pisze:czy po prostu wyjmuję swoją kartę i wkładam Plusa?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jeśli masz internet "bez ograniczeń"(korzystamy ile chcemy-po przekroczeniu limitu zwalnia) wliczony w abo, to nie ma sensu kupować simdaty. Jak YaHooo napisał podłączasz do komputera przez usb, albo bluetooth konfigurujesz i masz internet.Co do internetu w orange to mam wliczony w abonamencie
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Od nowego okresu usługa zaczyna działać.krystianb pisze:Tylko nie wiem czy jak jest z aktywacją czy czsem dopiero nie od nowego okresu rozliczeniowego.
-
a więc u mnie wygląda to tak: w abonament mam wliczone 50 zł miesięcznie za korzystanie z internetu, 50gr za 100kb, czy w takim razie mogę podłączyć komórkę do komputera i korzystać na komputerze z internetu używając swojej karty?
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Jeżeli jesteś milionerem możesz. Drogo to będzie kosztować. Jaki masz telefon na marginesie? Orange Free może być dodatkową usługa do abonamentu. Normalna stałka, płacisz stałą sumę, nie dostajesz modemu ani nie podpisujesz żadnej umowy.50gr za 100kb, czy w takim razie mogę podłączyć komórkę do komputera i korzystać na komputerze z internetu używając swojej karty?
-
niestety nie jestem milionerem, ale chciałem to wykorzystać tylko jako usługę tymczasową, wyłącznie do sprawdzania poczty itp. bez pobierania czegokolwiek. Mam LG KE970
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Chyba ma Bluetooth więc z połączeniem nie powinno być problemu. Masz blokadę na tym fonie?zenon90 pisze:Mam LG KE970
-
ok, właściwie udało mi się już wszystko zrobić, mam sterowniki i zainstalowałem telefon jako modem, a potem wszystko według instrukcji ze strony orange http://www.orange.pl/binaries/o/map/ak/ ... andard.pdf
Niestety kiedy wybieram połączenie dostaję "Błąd 633. Modem jest w użyciu lub ma niepoprawną konfigurację". Czy orientujecie się z czego to może wynikać?
btw komputer widzi modem "LGE Mobile USB Modem"
Niestety kiedy wybieram połączenie dostaję "Błąd 633. Modem jest w użyciu lub ma niepoprawną konfigurację". Czy orientujecie się z czego to może wynikać?
btw komputer widzi modem "LGE Mobile USB Modem"
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
-
- Guru bezprzewodowy
Zainstaluj Operę Mini - zmienisz zdanie.zenon90 pisze:ale internet na komórce na niewiele się zdaje, nawet nie mogę na nim poczty sprawdzić bo mam pełno błędów
Ma wszystko oprócz Flasha i Javy.
zenon90 pisze:ale chciałem to wykorzystać tylko jako usługę tymczasową, wyłącznie do sprawdzania poczty itp. bez pobierania czegokolwiek
Może wystarczy Orange Free E-mail 150Mb = 30 zł.
"W pakiecie Orange Free E-mail, co miesiąc otrzymujesz 150MB. Dzięki temu możesz swobodnie wysyłać wiadomości e-mail i korzystać z internetu gdziekolwiek jesteś."
http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... FREE_PROMO