jak przekierować porty dla DWÓCH komputerów
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
jak przekierować porty dla DWÓCH komputerów
Mam router linksys Wireless-G WRT54GC i podłączone do niego dwa komputery, chciałbym przekierować porty dla dwóch komputerów by grac w jedną grę, na tej stronie jest opis jak to zrobić - trzeba podać statyczne IP jednego kompa i dodać DWA wpisy:
http://www.portforward.com/english/rout ... es_III.htm
A co w przypadku 2. komputerów ?
Router u mnie ma IP: 192.168.1.1
1. komputer ma IP: 192.168.1.2
2. komputer ma IP: 192.168.1.3
wpisuję w oknie przekierowywania portów IP 1. komputera: 192.168.1.2, ale nie wiem jak wpisać IP 2. komputera dla tych samych portów, jak wpiszę w polu poniżej ten sam zakres portów i tylko IP inny, bo IP drugiego komputera: 192.168.1.3 to przy zapisywaniu pojawia się komunikat, że ten zakres portów przyznano już dla jednej usługi.
http://www.portforward.com/english/rout ... es_III.htm
A co w przypadku 2. komputerów ?
Router u mnie ma IP: 192.168.1.1
1. komputer ma IP: 192.168.1.2
2. komputer ma IP: 192.168.1.3
wpisuję w oknie przekierowywania portów IP 1. komputera: 192.168.1.2, ale nie wiem jak wpisać IP 2. komputera dla tych samych portów, jak wpiszę w polu poniżej ten sam zakres portów i tylko IP inny, bo IP drugiego komputera: 192.168.1.3 to przy zapisywaniu pojawia się komunikat, że ten zakres portów przyznano już dla jednej usługi.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: jak przekierować porty dla DWÓCH komputerów
Musisz w grze zdefiniować inny port dla kompa z IP 2.login23 pisze:ale nie wiem jak wpisać IP 2. komputera dla tych samych portów
Pytanie czy chcecie grać ze sobą po sieci wewnętrznej czy obaj równocześnie na zewnętrznym serwerze?
Nie pomagam na PW!
-
Właściwie to tylko ja - mam dwa komputery
Po prostu - raz chcę grać na jednym kompie a raz na drugim. 
Czyli na drugim kompie muszę zdefiniować inne porty dla gry i potem dodać odpowiedni wpis do routera - a jakbym miał 100. komputerów to byłoby to już bardzo niewygodne
, szkoda, że nie można wymienić w routerze po przecinku IP komputerów dla danego zakresu portów.
Taka niedogodność, że dany zakres portów danego programu jest przeznaczony tylko dla jednego IP występuje jak rozumiem tylko w takich routerach "domowych" ?

Czyli na drugim kompie muszę zdefiniować inne porty dla gry i potem dodać odpowiedni wpis do routera - a jakbym miał 100. komputerów to byłoby to już bardzo niewygodne

Taka niedogodność, że dany zakres portów danego programu jest przeznaczony tylko dla jednego IP występuje jak rozumiem tylko w takich routerach "domowych" ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie. To nie problem z routerem tylko z logiką. Załóżmy, że przekierowujesz dany port na 10.0.0.3, 10.0.0.4, 10.0.0.5 a następnie komunikujesz się poprzez niego z zewnątrz. I twoim zdaniem który komp powinien obsłużyć połączenie? Według jakichś reguł? Na podstawie czego chciałbyś je definiować?login23 pisze:Taka niedogodność, że dany zakres portów danego programu jest przeznaczony tylko dla jednego IP występuje jak rozumiem tylko w takich routerach "domowych" ?
-
Czyli jak w danej sieci LAN jest 100. komputerów to każdy komputer chcąc korzystać z tego samego programu musi mieć zdefiniowany inny zakres portów ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jeśli program wymaga bezpośredniej komunikacji peer-to-peer to tak.login23 pisze:Czyli jak w danej sieci LAN jest 100. komputerów to każdy komputer chcąc korzystać z tego samego programu musi mieć zdefiniowany inny zakres portów ?
-
a jeśli nie wymaga to nie ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jeśli nie wymaga bezpośredniej komunikacji to przekierowanie portu w ogóle nie jest potrzebne.
- wojteks
- *** Administrator ***
Domowe routery praktycznie nie pozwalają na więcej niż 20-30 wpisów. Czyli 3-5 intensywnie używanych komputerów po kilka portów TCP i UDPCzyli jak w danej sieci LAN jest 100. komputerów
Nie pomagam na PW!