jak przekierować porty dla DWÓCH komputerów

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
login23
Początkujący użytkownik forum

jak przekierować porty dla DWÓCH komputerów

Post autor: login23 »

Mam router linksys Wireless-G WRT54GC i podłączone do niego dwa komputery, chciałbym przekierować porty dla dwóch komputerów by grac w jedną grę, na tej stronie jest opis jak to zrobić - trzeba podać statyczne IP jednego kompa i dodać DWA wpisy:
http://www.portforward.com/english/rout ... es_III.htm

A co w przypadku 2. komputerów ?

Router u mnie ma IP: 192.168.1.1
1. komputer ma IP: 192.168.1.2
2. komputer ma IP: 192.168.1.3

wpisuję w oknie przekierowywania portów IP 1. komputera: 192.168.1.2, ale nie wiem jak wpisać IP 2. komputera dla tych samych portów, jak wpiszę w polu poniżej ten sam zakres portów i tylko IP inny, bo IP drugiego komputera: 192.168.1.3 to przy zapisywaniu pojawia się komunikat, że ten zakres portów przyznano już dla jednej usługi.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: jak przekierować porty dla DWÓCH komputerów

Post autor: wojteks »

login23 pisze:ale nie wiem jak wpisać IP 2. komputera dla tych samych portów
Musisz w grze zdefiniować inny port dla kompa z IP 2.

Pytanie czy chcecie grać ze sobą po sieci wewnętrznej czy obaj równocześnie na zewnętrznym serwerze?
Nie pomagam na PW!
login23

Właściwie to tylko ja - mam dwa komputery :) Po prostu - raz chcę grać na jednym kompie a raz na drugim. :)

Czyli na drugim kompie muszę zdefiniować inne porty dla gry i potem dodać odpowiedni wpis do routera - a jakbym miał 100. komputerów to byłoby to już bardzo niewygodne :P, szkoda, że nie można wymienić w routerze po przecinku IP komputerów dla danego zakresu portów.

Taka niedogodność, że dany zakres portów danego programu jest przeznaczony tylko dla jednego IP występuje jak rozumiem tylko w takich routerach "domowych" ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

login23 pisze:Taka niedogodność, że dany zakres portów danego programu jest przeznaczony tylko dla jednego IP występuje jak rozumiem tylko w takich routerach "domowych" ?
Nie. To nie problem z routerem tylko z logiką. Załóżmy, że przekierowujesz dany port na 10.0.0.3, 10.0.0.4, 10.0.0.5 a następnie komunikujesz się poprzez niego z zewnątrz. I twoim zdaniem który komp powinien obsłużyć połączenie? Według jakichś reguł? Na podstawie czego chciałbyś je definiować?
login23

Czyli jak w danej sieci LAN jest 100. komputerów to każdy komputer chcąc korzystać z tego samego programu musi mieć zdefiniowany inny zakres portów ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

login23 pisze:Czyli jak w danej sieci LAN jest 100. komputerów to każdy komputer chcąc korzystać z tego samego programu musi mieć zdefiniowany inny zakres portów ?
Jeśli program wymaga bezpośredniej komunikacji peer-to-peer to tak.
login23

a jeśli nie wymaga to nie ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Jeśli nie wymaga bezpośredniej komunikacji to przekierowanie portu w ogóle nie jest potrzebne.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Czyli jak w danej sieci LAN jest 100. komputerów
Domowe routery praktycznie nie pozwalają na więcej niż 20-30 wpisów. Czyli 3-5 intensywnie używanych komputerów po kilka portów TCP i UDP
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ