Konfiguracja Zyxel 660hw pod radiówkę
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Konfiguracja Zyxel 660hw pod radiówkę
Witam. Zacznę od tego, że forum praktycznie przekopałem całe, ale i tak nie znalazłem odpowiedzi. Chodzi o to ze mam internet radiowy. na domie wisi nadajnik na 5 GHz a do kompa leci kablem-skrętką. kabel jest w zwykłym standardzie, niekrosowany. do tej pory podłączałem kabel tylko do kompa i net działał. Dhcp miałem włączone a net przyznawany jest na podstawie mac karty. teraz jednak chce podłączyć do kabla z nadajnika router ZyXEL Prestige 660HW-67 i przez niego podłączyć kompa poprzez wlan. do tej pory zrobiłem następujące rzeczy:
-podałem mac routera adminowi, bo o niego prosił, aby dodał go do bazy
-konfiguracja w dotychczasowej karcie była następująca:
ip mam stałe, wewnętrzne 10.0.5.XXX
maska 250.0.0.0
brama 10.0.0.1
dns 10.0.0.1
ustawienia te wklepałem do routera w konfiguracji WAN tak jak tu na obrazku klik
wybrałem ENET ENCAP, gdyż tylko to ustawienie nie wymagało nazwy użytkownika i hasła, bo takowego nie potrzebowałem wcześniej
-konfiguracja lan w routerze mam taka klik
dodam ze jedyna pomoc od admina po kilku moich mejlach to odpowiedz ze mam wyłączyć dhcp w routerze wiec mam wyłączone. w czasie konfiguracji wyłączyłem w routerze nat, firewall i dynamiczny dns aby uzyskać chociaź"suche" połączenie. jak do tej pory-nie działa. połączenie komp-router jest a dalej już nie. czy ma ktoś może pomysł jak to poustawiać? ja już siedzę nad tym od poniedziałku i pomału w głowę dostaje. z góry bardzo dziękuje za każdą odpowiedź.
-podałem mac routera adminowi, bo o niego prosił, aby dodał go do bazy
-konfiguracja w dotychczasowej karcie była następująca:
ip mam stałe, wewnętrzne 10.0.5.XXX
maska 250.0.0.0
brama 10.0.0.1
dns 10.0.0.1
ustawienia te wklepałem do routera w konfiguracji WAN tak jak tu na obrazku klik
wybrałem ENET ENCAP, gdyż tylko to ustawienie nie wymagało nazwy użytkownika i hasła, bo takowego nie potrzebowałem wcześniej
-konfiguracja lan w routerze mam taka klik
dodam ze jedyna pomoc od admina po kilku moich mejlach to odpowiedz ze mam wyłączyć dhcp w routerze wiec mam wyłączone. w czasie konfiguracji wyłączyłem w routerze nat, firewall i dynamiczny dns aby uzyskać chociaź"suche" połączenie. jak do tej pory-nie działa. połączenie komp-router jest a dalej już nie. czy ma ktoś może pomysł jak to poustawiać? ja już siedzę nad tym od poniedziałku i pomału w głowę dostaje. z góry bardzo dziękuje za każdą odpowiedź.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Konfiguracja Zyxel 660hw pod radiówkę
Z tego co widzę to ten Zyxel jest routerem ADSL 

-
Czyli jak idzie przez modem, to nie da rady podlaczyc?
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-08-30, 09:54 ]
Poprawa pisowni.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-08-30, 09:54 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-08-30, 08:50 przez keczmir, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tzn mówiłeś, że masz radiówkę. W takim układzie żaden modem nie jest potrzebny.keczmir pisze:Czyli jak idzie przez modem, to nie da rady podlaczyc?
-
czyli muszę kupić jakiś router bez żadnych dodatków prócz AP? a nie da się jakoś tego modemu ADSL ominąć albo wyłączyć?
Ostatnio zmieniony 2008-08-30, 16:18 przez keczmir, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Po pierwsze to albo nie da się wpiąć kabla w interfejs WAN (bo jest tam RJ11 - gniazdko telefoniczne), albo nawet jeśli jest tam RJ45 to nie jest Ethernet.keczmir pisze:a nie da się jakoś tego modemu ADSL ominąć albo wyłączyć?
Po drugie da się ominąć tylko cały router, tzn używać jako switch+AP. Wtedy operator musiałby ci dać więcej adresów od siebie.
-
czyli jednym słowem lipa z tym modelem. będę zmuszony kupić nowy. w takim razie potrzebny mi jest sam router z AP bez ADSL? czy mógłby ktoś podać link już model, który na pewno da się podłączyć? nie chce kupić w ciemno bo za bardzo się nie znam....
Ostatnio zmieniony 2008-08-30, 16:18 przez keczmir, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Jeżeli nie chcesz wydawać dużo kasy to w miarę pożądne są TP-Linki 

Nie pomagam poza forum.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A jak chcesz wydać więcej kasy, ale dobrze to WRT54GL. ![:]](./images/smilies/splash.gif)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- bob
- Guru bezprzewodowy
Wielkiego szaleństwa nie będzie http://www.allegro.pl/item428633531_lin ... t54gl.htmlJo_gurt pisze:A jak chcesz wydać więcej kasy, ale dobrze to WRT54GL.

Możliwości tego routera są wielokrotnie większe jak jego cena (po wymianie firmware).

-
chyba zostane przy tym TP-Linku. komp bedzie max 10-20m od routera wiec zasieg nie musi byc mocny. mysłałem nad tym klik kosztuje gdzies 60-70zł. jednak chciałbym miec gwarancje ze na pewno bedzie działał. pozdro
[ Dodano: 2008-09-02, 21:44 ]
Mam tylko jeszcze jedno pytanie. Czy do mojego neta potrzebuje router z AP w trybie client czy wystarczy router z samym AP? Mam zamiar podłączyć net na kompa przez wi-fi. z góry dziękuję za odpowiedź.
[ Dodano: 2008-09-02, 21:44 ]
Mam tylko jeszcze jedno pytanie. Czy do mojego neta potrzebuje router z AP w trybie client czy wystarczy router z samym AP? Mam zamiar podłączyć net na kompa przez wi-fi. z góry dziękuję za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony 2008-09-02, 17:52 przez keczmir, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Witam. Kupiłem TP-Link TL-WR340GD, podłączam kable, wybieram Static IP w WAN Conection Type, podaje ip, maskę, bramę itd i neta dalej nie ma. Tak jak zawsze połączenie kopm-router i dalej nic. Dodam, że jak wybiorę Dynamic IP to router sam pobiera wszystkie adresy tj moje stałe ip, maskę, dns i bramę. Nie wiem już co mam robić proszę o pomoc w miarę możliwości. z góry dzięki.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Sklonowałeś mac-a??,Powpisywałeś dns-y,ustawiłeś adres bramy na kompie??(brama to adres IP TL czyli 192.168.1.1)Daj wynik ipconfig/all w momencie jak masz neta i w momencie jak się łączysz przez tl to coś poradzimy 

- Sambuca
Witam. Mam podobną sytuację jak kolega... ;/ Problem w tym że nie moge nawet odpalic ipconfig przez start -> uruchomkeczmir pisze:Kupiłem TP-Link TL-WR340GD, podłączam kable, wybieram Static IP w WAN Conection Type, podaje ip, maskę, bramę itd i neta dalej nie ma. Tak jak zawsze połączenie kopm-router i dalej nic. Dodam, że jak wybiorę Dynamic IP to router sam pobiera wszystkie adresy tj moje stałe ip, maskę, dns i bramę. Nie wiem już co mam robić proszę o pomoc w miarę możliwości. z góry dzięki.
Chce podzielic internet z kablówki na 2 laptopy ale cos nie idzie. nie chce zakladać nowego tematu bo sie syf zrobi a problem mam podobny.
Ogólnie powinienem zacząć od ipconfig ale nie chce się odpalić. ma ktoś jakąs może wskazówkę?
Ostatnio zmieniony 2008-09-27, 15:33 przez Sambuca, łącznie zmieniany 1 raz.
Fcuk the world if they can't adjust...
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A Stert->Uruchom->cmd i dopiero ipconfig?Sambuca pisze:Problem w tym że nie moge nawet odpalic ipconfig przez start -> uruchom

- Sambuca
dobra, dzięki... poszło...
(tylko się nie smiejcie)
Jeszcze raz zrobie wszystko zgodnie z FAQ...
EDIT:
No i guzik. nie idzie nic. Załącze screeny i może ktoś mi wskaże gdzie robie błąd bo w sumie to ja sie nie znam...
ipconfig dla połączenia bez rutera:

ipconfig przy połączeniu z ruterem:

A tak wyglądają moje ustawienia krok po kroku:
Krok 1:

Krok 2:

Krok 3:

Krok 4:
[ Dodano: 2008-09-27, 18:11 ]
chyba że ja wszystko zle robie od początku...

(tylko się nie smiejcie)
Jeszcze raz zrobie wszystko zgodnie z FAQ...
EDIT:
No i guzik. nie idzie nic. Załącze screeny i może ktoś mi wskaże gdzie robie błąd bo w sumie to ja sie nie znam...

ipconfig dla połączenia bez rutera:

ipconfig przy połączeniu z ruterem:

A tak wyglądają moje ustawienia krok po kroku:
Krok 1:

Krok 2:

Krok 3:

Krok 4:

[ Dodano: 2008-09-27, 18:11 ]
chyba że ja wszystko zle robie od początku...

Fcuk the world if they can't adjust...
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Chyba trzeba będzie to uściślić w <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a>Jo_gurt pisze:Stert->Uruchom->cmd i dopiero ipconfig?

[ Dodano: 2008-09-27, 19:46 ]
Co też właśnie zrobiłem.
[ Dodano: 2008-09-27, 19:51 ]
Czy na 100% dostawca nie limituje <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>Sambuca pisze:No i guzik. nie idzie nic.

Kablówki często limitują TTL.Sambuca pisze:Chce podzielic internet z kablówki na 2 laptopy ale cos nie idzie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.