[Sferia] + router WL-500W
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
[Sferia] + router WL-500W
Witam szanownych fachowców.
Właściwie piszę ten post w akcie desperacji. Od kilku dni próbuję skonfigurować połączenie routera z internetem Sferii. Chociaż jestem laikiem w tym temacie to nie uważam żeby było to niemożliwe do wykonania, tym bardziej z waszą pomocą.
Jestem szczęśliwym użytkownikiem Sferii (CDMA 800 MHz) przez modem ADU-530C, routera Asus WL-500W oraz Win.XP.
Do tej pory udało mi się utworzyć połączenie pomiędzy kompem i routerem, a dalej zaktualizować routerowy firmware do wersji 1.70a (wsparcie dla stand. CDMA - pobrany z http://koppel.cz/cdmawifi/download).
Router konfiguruję tak jak podają na http://koppel.cz/cdmawifi/postupy/500xFlashQuickStart/ poza tym jeszcze w opcjach ustawiam "Connection MODE" jako CDMA, a w configu podaję: username i password otrzymane ze Sferii, USB device location ID: #777
Wydawałoby się że powinno hulać, a tu zaczęły się schody.
W Diagnostic Info i System Log widzę właściwy modem;
Dec 31 13:10:53 kernel: Vendor:Product = 16d5:6502
oraz przyporządkowany driver;
Dec 31 13:10:54 kernel: modem.c: GSM/CDMA modem driver v0.1
Modem próbuje nawiązać połączenie z routerem, ale chyba mu to nie wychodzi.
W ostateczności w System Logu znajduję komunikat;
pppd[5243]: no device specified and stdin is not a tty
Nie znam linuksa ale na moje oko jednak gdzieś jeszcze muszę poprawić konfigurację routera, tylko gdzie? W jednym z wątków znajduję, że może być konieczna modyfikacja pliku do połączenia ppp, ale czy to dotyczy tego przypadku, a jeśli tak to gdzie i jak to zrobić? Czy konieczna modyfikacja firmware (np. z pomocą OpenWrt)?
Czy możecie udzielić mi konkretnych wskazówek, które elementy konfiguracji są istotne by uruchomić to połączenie internetowe?
Pozdrawiam
Desperado - undo
[ Dodano: 2008-09-28, 10:27 ]
W odpowiedzi na maila jednego z użytkowników forum, skoro to istotne dla rozwiązania problemu:
- potwierdzam, jestem KOBIETĄ.
Piszę posty (nie maile) tylko w formie bezosobowej.
Od formy "użytkownik" i "laik" nie ma formy żeńskiej (lub brzmi głupio)
Pzdr
undo
Właściwie piszę ten post w akcie desperacji. Od kilku dni próbuję skonfigurować połączenie routera z internetem Sferii. Chociaż jestem laikiem w tym temacie to nie uważam żeby było to niemożliwe do wykonania, tym bardziej z waszą pomocą.
Jestem szczęśliwym użytkownikiem Sferii (CDMA 800 MHz) przez modem ADU-530C, routera Asus WL-500W oraz Win.XP.
Do tej pory udało mi się utworzyć połączenie pomiędzy kompem i routerem, a dalej zaktualizować routerowy firmware do wersji 1.70a (wsparcie dla stand. CDMA - pobrany z http://koppel.cz/cdmawifi/download).
Router konfiguruję tak jak podają na http://koppel.cz/cdmawifi/postupy/500xFlashQuickStart/ poza tym jeszcze w opcjach ustawiam "Connection MODE" jako CDMA, a w configu podaję: username i password otrzymane ze Sferii, USB device location ID: #777
Wydawałoby się że powinno hulać, a tu zaczęły się schody.
W Diagnostic Info i System Log widzę właściwy modem;
Dec 31 13:10:53 kernel: Vendor:Product = 16d5:6502
oraz przyporządkowany driver;
Dec 31 13:10:54 kernel: modem.c: GSM/CDMA modem driver v0.1
Modem próbuje nawiązać połączenie z routerem, ale chyba mu to nie wychodzi.
W ostateczności w System Logu znajduję komunikat;
pppd[5243]: no device specified and stdin is not a tty
Nie znam linuksa ale na moje oko jednak gdzieś jeszcze muszę poprawić konfigurację routera, tylko gdzie? W jednym z wątków znajduję, że może być konieczna modyfikacja pliku do połączenia ppp, ale czy to dotyczy tego przypadku, a jeśli tak to gdzie i jak to zrobić? Czy konieczna modyfikacja firmware (np. z pomocą OpenWrt)?
Czy możecie udzielić mi konkretnych wskazówek, które elementy konfiguracji są istotne by uruchomić to połączenie internetowe?
Pozdrawiam
Desperado - undo
[ Dodano: 2008-09-28, 10:27 ]
W odpowiedzi na maila jednego z użytkowników forum, skoro to istotne dla rozwiązania problemu:
- potwierdzam, jestem KOBIETĄ.
Piszę posty (nie maile) tylko w formie bezosobowej.
Od formy "użytkownik" i "laik" nie ma formy żeńskiej (lub brzmi głupio)
Pzdr
undo
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez undo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: [Sferia] + router WL-500W
Ponieważ problem dotyczy CDMA, przenoszę na subforum Sferii.
Może tu więcej osób pomoże.
Sprawdź, czy przypadkiem na kompie teraz też nie ma wprowadzonego hasła. Wiem, że podobne problem na ADSLu uniemożliwiają często pracę.
Może tu więcej osób pomoże.
Nie znam tego modemu jakie on ma interfejsy? Z dalszej części posta domyślam się, że jest na USB?undo pisze:Sferii (CDMA 800 MHz) przez modem ADU-530C
Rozumiem, że jak nie ma routera, to to wszystko ustawiasz na kompie (czyli username i password za pomocą jakieś aplikacji)?undo pisze:poza tym jeszcze w opcjach ustawiam "Connection MODE" jako CDMA, a w configu podaję: username i password otrzymane ze Sferii
Sprawdź, czy przypadkiem na kompie teraz też nie ma wprowadzonego hasła. Wiem, że podobne problem na ADSLu uniemożliwiają często pracę.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
To pole należy zostawić puste albo wpisać identyfikator konkretnego gniazda USB.undo pisze:USB device location ID: #777
Tak przynajmniej zrozumiałem czytając w obcym nieznanym mi języku

Numeru 777 nigdzie się nie podaje.
-
- Użytkownik forum
UWAGA!!!
D Z I A Ł A - właśnie piszę z podpiętego routera
Idę sobie palnąć w łeb - jakie to proste, przecież USB device location ID: to 1 lub 2, lub 0
Wreszcie sie wyśpię
al-czerniawski - bardzo, bardzo Ci dziękuję!
Pzdr
undo
D Z I A Ł A - właśnie piszę z podpiętego routera
Idę sobie palnąć w łeb - jakie to proste, przecież USB device location ID: to 1 lub 2, lub 0
Wreszcie sie wyśpię

al-czerniawski - bardzo, bardzo Ci dziękuję!
Pzdr
undo
Ostatnio zmieniony 2008-09-29, 19:50 przez undo, łącznie zmieniany 2 razy.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
undo, pisz jeszcze co i jak 

-
I mamy kolejnego specjalistę od routerów: Undo. Gratulacje ! 

-
- Początkujący użytkownik forum
Hej,
Zastanawiam się poważnie nad kupnem tego routera. Z konfiguracją nie powinienem mieć kłopotów, bo po logach wydaje mi się, że chodzą tam sterowniki spod linux-a, ale do rzeczy.
Czy router sprawdza czy połączenie ze Sferią nie zostało zerwane i ewentualnie nawiązuje je ponownie, czy jeśli trzeba resetuje modem?
[Edit]
Czy do takich celów(rozdzielenie sferii na 2-3 komputery) nadaje się również router Asus wl-500g?
Jest niemal 100zł tańszy...
Zastanawiam się poważnie nad kupnem tego routera. Z konfiguracją nie powinienem mieć kłopotów, bo po logach wydaje mi się, że chodzą tam sterowniki spod linux-a, ale do rzeczy.
Czy router sprawdza czy połączenie ze Sferią nie zostało zerwane i ewentualnie nawiązuje je ponownie, czy jeśli trzeba resetuje modem?
[Edit]
Czy do takich celów(rozdzielenie sferii na 2-3 komputery) nadaje się również router Asus wl-500g?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Biorąc pod uwagę to, że to linux, to owszemcinek810 pisze:po logach wydaje mi się, że chodzą tam sterowniki spod linux-a

Tak. W działa w standardzie draft-n, g w standardzie gcinek810 pisze:Czy do takich celów(rozdzielenie sferii na 2-3 komputery) nadaje się również router Asus wl-500g?

-
hym... jak to to linux?Jo_gurt pisze:[...]
Biorąc pod uwagę to, że to linux, to owszem![]()
Nie jestem ekspertem od sieci bez przewodowych- wydawało mi się, że na routerach są jakieś prostrze firmware niż całe jądro linux-a. Czy to taka własność tego routera?
Czy w zwiążki z tym "że jest to linux" mogę się na niego zalogować do konsoli i w szczególności wpisać dowolny skrypt do crona?
Oczywiście chodzi mi tutaj o realizację ponownego łączenia z internetem w przypadku rozłączenia..
Ostatnio zmieniony 2008-10-12, 22:02 przez cinek810, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tzn router to w zasadzie komputer obsługiwany przez system operacyjny. A czy jest to OS własnościowy producenta sprzętu (np Cisco IOS), OS własnościowy innej firmy przystosowany do obsługi danego sprzętu (np. VxWorks) czy po prostu Linux to zależy od zastosowanego sprzętu i woli producenta. Z Linuksem jest o tyle wygodnie, że w zasadzie już jest, trzeba tylko dopasować. Wadą za to - konieczność udostępniania źródła zgodnie z licencją GPL.Nie jestem ekspertem od sieci bez przewodowych- wydawało mi się, że na routerach są jakieś prostrze firmware niż całe jądro linux-a. Czy to taka własność tego routera?
Jeśli to linux to oczywiście takcinek810 pisze:Czy w zwiążki z tym "że jest to linux" mogę się na niego zalogować do konsoli i w szczególności wpisać dowolny skrypt do crona?

Asus WL-500g Premium v1 jest o tyle dobry, że ma procka 266MHz, 8MB flash, 32MB RAM i USB, a co za tym idzie daje niezłe pole do popisu. Zainteresuj się projektem OpenWRT - chyba najbardziej elastyczna i otwarta dystrybucja linuksa na małe zintegrowane urządzenia (embedded devices). Dodatkowo obsługuje Opt-ware, czyli możliwość instalowania paczek poprzez ipkg - oczywiście ma swoje repozytoria z pokaźnymi zbiorami. Jest parę innych wersji firmware, które na niego wejdą:
- Tomato - przeróbka Linksysowego softu, najlepszy QoS, śladowa obsługa USB niestety, i to dopiero w polskim modzie TrzepakoTomato
- Oleg - przeróbka asusowego softu, obsługa samby z poziomu WWW, kiepski QoS
- DD-WRT - coś pomiędzy OpenwRT a Tomato, oparty na OpenWRT, ale mocno zindywidualizowany, jeśli ci się nie chce bawić z OpenWRT
- soft z koppel.cz - nie korzystałem, ale jego głównym przeznaczeniem jest obsługa modemów na USB
- no i wreszcie OpenWRT, maksymalnie otwarty, świetny support, dużo gotowych rozwiązań na stronach wiki, masa wspieranego sprzętu, można doinstalować X-WRT czyli GUI WWW; niestety konfiguracja wszystkiego jest mocno ręczna (lub poprzez X-WRT, które też mogłoby być lepsze); nie udało mi się walnąć na nim dobrego QoSa, Tomato jest pod tym względem daleko w przodzie - wynika to z mojej nikłej znajomości HTB/IMQ/HFSC
Trochę się rozpisałem, ale temat na prawdę rzeka i całkiem ciekawy (przynajmniej dla mnie

-
Co oznacza skrót QoS?
W jaki sposób loguję się do takiego routera - przez ssh, czy może jest jakiś inny do tego wymyślony protokół?
Oczywiście pomijając możliwość konfiguracji przez przeglądarkę.
Interesuję się trochę programowaniem mikrokontrolerów, więc projekt bardzo fajny. Może w jakieś ferie czy wakacje zrobie sobie własny routerek pod OpenWRT
Na razie niestety potrzebuję małym nakładem pracy podzielić sferię..
W jaki sposób loguję się do takiego routera - przez ssh, czy może jest jakiś inny do tego wymyślony protokół?
Oczywiście pomijając możliwość konfiguracji przez przeglądarkę.
Interesuję się trochę programowaniem mikrokontrolerów, więc projekt bardzo fajny. Może w jakieś ferie czy wakacje zrobie sobie własny routerek pod OpenWRT

Na razie niestety potrzebuję małym nakładem pracy podzielić sferię..

-
No to Asus jest do tego niemal doskonały.cinek810 pisze: Na razie niestety potrzebuję małym nakładem pracy podzielić sferię..
Nie jestem niestety teoretykiem od zagadnień linuxowych związanych z routerem.
Mam jednak praktykę wykorzystywania tych routerów prawie od początku wprowadzenia na nasz rynek modemów CDMA Sferii.
Router bezproblemowo obsługuje modemy. Nie miałem w swojej praktyce zawieszania się routerów natomiast sporadycznie zdarzają się zawieszenia modemu. I czasem jest konieczność fizycznego resetowania modemu. Podkreślam, zdarza się to naprawdę b. rzadko.
Osobie, znawcy linuxa, szczególnie bym go polecał. Wygląda na to, że na forum brak dobrych fachowców od linuxa korzystających ze Sferii. Może Cinek810 wzbogaci nas swoimi doświadczeniami.
WL-500g jak najbardziej się nadaje.
-
Oczywiście mogę pomóc w konfiguracji połączenia ze sferią pod linux-em, jest to dosyć łatwe.
Jeśli coś takiego jest potrzebne, to mogę dzisiaj wieczorem nakreślić jakieś HOW-TO na ten temat - nie wiem czy jest taka praktyka na tym forum- podwieszania gdzieś opisów instalacji?
@al-czerniawski: Znam te problemy, ale oprócz zawieszenia zdarza się - szczególnie poprzekroczeniu limitów transferu, że modem bez aktywności rozłącza się. Czy router łączy go ponownie z providerem?
Jeśli coś takiego jest potrzebne, to mogę dzisiaj wieczorem nakreślić jakieś HOW-TO na ten temat - nie wiem czy jest taka praktyka na tym forum- podwieszania gdzieś opisów instalacji?
@al-czerniawski: Znam te problemy, ale oprócz zawieszenia zdarza się - szczególnie poprzekroczeniu limitów transferu, że modem bez aktywności rozłącza się. Czy router łączy go ponownie z providerem?
-
Korzystam jeszcze ze starej umowy ze Serią. W niej ograniczenia transferów są znacznie mniej restrykcyjne. Zdarzało mi się przekraczać próg 1 MB i ograniczano mi transfer do 512 kbps. Nie zaobserwowałem jednak żadnych objawów jeśli chodzi o zrywanie połączenia, czy niemożność nawiązania połączenia przez router. Dla mnie praca z routerem wygląda jak praca na stałym łączu.
Wszystkie zawieszenia jakie mam w doświadczeniu to niemożność ustanowienia połączenia przez sam modem, a nie przez złą pracę routera. Zdarzały mi się takie dziury i nie pomagało wymuszanie na routerze inicjowania połączenia. Dopiero zaniknięcie przyczyny, najprawdopodobniej po stronie Sferii, powodowało ponowne połączenie się z Internetem.
Jeśli chodzi o konfigurację routera to ona pewnie nie wymaga HOW-TO.
Mi jednak brakuje np. ograniczania transferów po przekroczeniu limitów ilości pobranych danych na podłączanych komputerach. Ważne z uwagi na limit Sferii. Tej funkcji oprogramowanie, z którego korzystam nie posiada.
Udostępniam bezpłatnie swoje łącze gimnazjaliście, którego czasem muszę pilnować by nie zasysał zbyt wiele. I tu jakieś opracowanie by się przydało. W tej chwili ręcznie ustawiam limity prędkości transferów obserwując na stronie Sferii wykres słupkowy.
Dodam, że w sieci można znaleźć prace związane z fizyczną rozbudową routerów Asusa o dodatkowe karty pamięci i instalowanie w ten sposób bardzo rozbudowanych wersji routera. Tak rozbudowany router staje się potężną maszyną do wielu zadań. Dla mnie jest to jednak tylko ciekawostka, której sam, niestety, nie potrafię wykorzystać.
Wszystkie zawieszenia jakie mam w doświadczeniu to niemożność ustanowienia połączenia przez sam modem, a nie przez złą pracę routera. Zdarzały mi się takie dziury i nie pomagało wymuszanie na routerze inicjowania połączenia. Dopiero zaniknięcie przyczyny, najprawdopodobniej po stronie Sferii, powodowało ponowne połączenie się z Internetem.
Jeśli chodzi o konfigurację routera to ona pewnie nie wymaga HOW-TO.
Mi jednak brakuje np. ograniczania transferów po przekroczeniu limitów ilości pobranych danych na podłączanych komputerach. Ważne z uwagi na limit Sferii. Tej funkcji oprogramowanie, z którego korzystam nie posiada.
Udostępniam bezpłatnie swoje łącze gimnazjaliście, którego czasem muszę pilnować by nie zasysał zbyt wiele. I tu jakieś opracowanie by się przydało. W tej chwili ręcznie ustawiam limity prędkości transferów obserwując na stronie Sferii wykres słupkowy.
Dodam, że w sieci można znaleźć prace związane z fizyczną rozbudową routerów Asusa o dodatkowe karty pamięci i instalowanie w ten sposób bardzo rozbudowanych wersji routera. Tak rozbudowany router staje się potężną maszyną do wielu zadań. Dla mnie jest to jednak tylko ciekawostka, której sam, niestety, nie potrafię wykorzystać.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Quality of Service, czyli np zapewnienie niskich opóźnień dla WWW czy VoIP przy jednoczesnym użyciu p2p. Dodatkowo pod to pojęcie można wrzucić traffic shaping/policing, czyli ograniczenie przepływności dla usług/komputerów/konkretnego ruchucinek810 pisze:Co oznacza skrót QoS?
Zależnie od softu, zazwyczaj jest to (poza WWW) telnet lub SSH jako domyślnie włączone. Skonfigurować można oczywiście wszystko.cinek810 pisze:W jaki sposób loguję się do takiego routera - przez ssh, czy może jest jakiś inny do tego wymyślony protokół?
Tzn samo ograniczenie transferu pewnie jest, bo HTB jest zdaje się standardowo w kernelu od 2.2. Nie ma pewnie za to wygodnego konfiguratora GUI, a ręczne klepanie skutecznych skryptów HTB nie jest prosteal-czerniawski pisze:Mi jednak brakuje np. ograniczania transferów po przekroczeniu limitów ilości pobranych danych na podłączanych komputerach. Ważne z uwagi na limit Sferii. Tej funkcji oprogramowanie, z którego korzystam nie posiada.

Tak jest, Asus ma niewyprowadzone fizycznie dwa dodatkowe gniazda USB. Do tego kontroler może obsłużyć zdaje się do 128MB pamięci RAM - trzeba "tylko" przelutować kostkę. Niestety jest to poza moimi zdolnościami lutowaniaal-czerniawski pisze:Dodam, że w sieci można znaleźć prace związane z fizyczną rozbudową routerów Asusa o dodatkowe karty pamięci i instalowanie w ten sposób bardzo rozbudowanych wersji routera.

-
Instalowałem u klienta router z modemem 530C i jako login podawałem zgodnie ze wskazówkami BOA: sferia,undo pisze:w configu podaję: username i password otrzymane ze Sferii, USB device location ID: #777
natomiast password: #777.
Klient zarzekał się, że nie otrzymał swoich indywidualnych kluczy. A powyższą informację uzyskał w rozmowie telefonicznej przeprowadzonej w trakcie instalacji routera.
Czyli nie indywidualne jak dotąd i login i hasło. Ponoć jest to zmiana wprowadzona od niedawna przez Sferię.
W modemie nie miał zainstalowanej karty SIM.
-
- Użytkownik forum
Myślisz, że jak zmienię na te parametry co podajesz to też zadziała?
Z ciekawości przetestuję.
[ Dodano: 2008-10-19, 17:35 ]
Oczywiście masz rację, chyba jednak się rozwijają.
Faktycznie działa.
Ciekawe czy ma to jakieś znaczenie dla szybkości transferu i czy wpływa na identyfikację usera. No bo po czym rozpoznają kto się loguje do serwera?
Która opcja jest korzystniejsza? Jeśli w ogóle ma to jakiekolwiek znaczenie.
Z ciekawości przetestuję.
[ Dodano: 2008-10-19, 17:35 ]
Oczywiście masz rację, chyba jednak się rozwijają.
Faktycznie działa.
Ciekawe czy ma to jakieś znaczenie dla szybkości transferu i czy wpływa na identyfikację usera. No bo po czym rozpoznają kto się loguje do serwera?
Która opcja jest korzystniejsza? Jeśli w ogóle ma to jakiekolwiek znaczenie.
Pozdrawiam
undo
undo
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Zawsze można swapa na dysku założyćJo_gurt pisze:Do tego kontroler może obsłużyć zdaje się do 128MB pamięci RAM - trzeba "tylko" przelutować kostkę. Niestety jest to poza moimi zdolnościami lutowania

-
Pewnie MAC lub inny ID wystarcza do rozpoznania modemu przez system. I nie powinno mieć wpływu na transfery.undo pisze:Ciekawe czy ma to jakieś znaczenie dla szybkości transferu i czy wpływa na identyfikację usera. No bo po czym rozpoznają kto się loguje do serwera?
-
A ja mam pytanko, czy można inny router obsługujący usb podłączyć do tych modemów i czy będzie to działało?
Moje myśli kierują się w stronę routerów linksys
Pozdrawiam,
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-11-09, 20:26 ]
Poprawa pisowni.
Moje myśli kierują się w stronę routerów linksys
Pozdrawiam,
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-11-09, 20:26 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-11-09, 20:25 przez tomitk, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Raczej mało prawdopodobne żeby na domyślnym oprogramowaniu działał modem. Ale jak znajdziesz router z możliwością wgrania nowszego oprogramowania i do tego które obsługuje Twój modem to można.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
tomitk, linksys wyprodukował w zasadzie jeden sensowny router z USB, który jest strasznie trudno dostępny. Asus jest lepszym rozwiązaniem.
-
Dzięki za informacje:)
W takim razie szukam najlepszej ceny na Asusa;)
Pozdrawiam
[ Dodano: 2008-11-10, 19:28 ]
A jeszcze jedno pytanko:
Mam dwa modemy:
1 jest w normalnej taryfie transfer Giga, a 2 jest w taryfie transfernight, czy można tak skonfigurować ten router, żeby współpracował w zależności od zadanych godzin raz jednym raz z drugim?
W takim razie szukam najlepszej ceny na Asusa;)
Pozdrawiam
[ Dodano: 2008-11-10, 19:28 ]
A jeszcze jedno pytanko:
Mam dwa modemy:
1 jest w normalnej taryfie transfer Giga, a 2 jest w taryfie transfernight, czy można tak skonfigurować ten router, żeby współpracował w zależności od zadanych godzin raz jednym raz z drugim?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
tomitk, najpewniej można, trzeba by podrzucić skrypty łączące/rozłączające pod cron'a. To tylko taki pomysł, nigdy tego nie robiłem. Spróbuj szukać info w tym kierunku.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Bardzo podrożały ostatniotomitk pisze:W takim razie szukam najlepszej ceny na Asusa;)
-
no właśnie widzę, że cena oscyluje wokół 400zł, trochę dużo, ale nie ma wyjścia 

Ostatnio zmieniony 2008-11-11, 21:29 przez tomitk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Asus WL-500g Premium V2 + AnyData ADU-530C - problem
Witam wszystkich forumowiczów!
Jakiś czas temu stałem się "szczęśliwym" użytkownikiem internetu Sferii w technologii CDMA. Chcąc udostępnić łącze zakupiłem router Asus WL-500g Premium V2, wgrałem firmware ze strony koppel.cz, podłączyłem mój modemik AnyData ADU-530C i wszystko śmigało - ale tylko przez kilka dni
Po tych kilku radosnych dniach router przestał rozpoznawać modem (sam z siebie - bez żadnych modyfikacji konfiguracji itp.). W logu systemowym powtarza się wpis:
Próbowałem różnych wersji firware'u (wraz z najnowszą 1.71), wymieniłem kabel USB do modemu, potem sam modem - bez efektu 
Nie wydaje mi się, że to jakieś sprzętowe uszkodzenie - jak zamiast modemu podłącze pamięć flash - zostaje rozpoznana i zamontowana w systemie.
Czy ktoś ma jakiś pomysł co może być przyczyną?
Dodam jeszcze, że jak podłącze modem bezpośrednio do komputer to działa bez problemu.
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam!
Jakiś czas temu stałem się "szczęśliwym" użytkownikiem internetu Sferii w technologii CDMA. Chcąc udostępnić łącze zakupiłem router Asus WL-500g Premium V2, wgrałem firmware ze strony koppel.cz, podłączyłem mój modemik AnyData ADU-530C i wszystko śmigało - ale tylko przez kilka dni

Kod: Zaznacz cały
Jan 1 01:01:38 kernel: hub.c: connect-debounce failed, port 1 disabled

Nie wydaje mi się, że to jakieś sprzętowe uszkodzenie - jak zamiast modemu podłącze pamięć flash - zostaje rozpoznana i zamontowana w systemie.
Czy ktoś ma jakiś pomysł co może być przyczyną?
Dodam jeszcze, że jak podłącze modem bezpośrednio do komputer to działa bez problemu.
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
sikorsp1, a na drugim porcie to samo?
-
A zasilacz do modemu jest podpięty?sikorsp1 pisze:Czy ktoś ma jakiś pomysł co może być przyczyną?
Zapewne zasilanie USB nie daje rady.
-
To samo na obu portach.a na drugim porcie to samo?
Nie podpięty, ale nigdy nie był a działało.A zasilacz do modemu jest podpięty?
Ale, zaraz. Teraz sobie przypominam, że wcześniej modem był wsunięty w taką "kasetkę", która jest jednocześnie baterią. Może po prostu się wyładowała (nie powinna być ładowana przez USB?). Wieczorem spróbuję z zewnętrznym zasilaniem.
Dzięki za podpowiedź!
Update!
Z podłączonym zasilaczem wszystko działa! (jakie to proste...)
Jeszcze raz dzięki za pomoc!