Mój zestaw - proszę o ocenę.
Moderator: Moderatorzy
- dao
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Mój zestaw - proszę o ocenę.
Sygnał poza budynkiem 4 kreski, w pomieszczeniu przy oknie 0-2 kreski
na wbudowanym modemie w laptopie, prędkości download do 1500 kbps upload 200 kbps
chcę zastosować taki oto zestaw:
1. WMQ137 ROUTER 3G/WLAN
2. Sierra AirCard 881 HSUPA/HSDPA
3. antena dookólna 9-11 dbi
Jak oceniacie ten zestaw ?
1. jakie rzędu zyski w mocy sygnału mogę uzyskać ? Antena ponieważ pomieszczeniu, nie kierunkowa ponieważ nie chcę wiercić dziur by poprowadzić kabel,
2. czy jest szansa na uzyskiwanie większych prędkości niż mam do tej pory, szczególnie download ?
3. jak najlepiej wzmocnić sygnał wifi ( powierzchnia budynku ok. 600 m2 i grube mury )?
4. czy zmienilibyście coś w tym zestawie ?
5. zestaw przewidziany pod HSPA, czy w związku z tym biorąc pod uwagę samo przeglądanie stron HSPA będzie dawało odczuwalne przyspieszenie Internetu ?
Alternatywnie mam jeszcze do wyboru router Telewell EA511. Co o nim sądzicie ?
na wbudowanym modemie w laptopie, prędkości download do 1500 kbps upload 200 kbps
chcę zastosować taki oto zestaw:
1. WMQ137 ROUTER 3G/WLAN
2. Sierra AirCard 881 HSUPA/HSDPA
3. antena dookólna 9-11 dbi
Jak oceniacie ten zestaw ?
1. jakie rzędu zyski w mocy sygnału mogę uzyskać ? Antena ponieważ pomieszczeniu, nie kierunkowa ponieważ nie chcę wiercić dziur by poprowadzić kabel,
2. czy jest szansa na uzyskiwanie większych prędkości niż mam do tej pory, szczególnie download ?
3. jak najlepiej wzmocnić sygnał wifi ( powierzchnia budynku ok. 600 m2 i grube mury )?
4. czy zmienilibyście coś w tym zestawie ?
5. zestaw przewidziany pod HSPA, czy w związku z tym biorąc pod uwagę samo przeglądanie stron HSPA będzie dawało odczuwalne przyspieszenie Internetu ?
Alternatywnie mam jeszcze do wyboru router Telewell EA511. Co o nim sądzicie ?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Mój zestaw - proszę o ocenę.
Ad:
1. O antenie napisałem.
2. Szanse zależą od obciązenia nie tylko od mocy sygnału, ale także od obciązenia nadajnika.
3. Bez dodaktowych accespointow sie nie obejdzie.
4. Zestaw:
1. Linksys WRT54G 3G
2. GT MAX HSPA (gx301, 302 ze wzlędu na antene zewnętrzną też sie nada) Sierra ktora wymieniłeś tez zła nie jest.
3. Antena kierunkowa, 2.1GHz. Bo nie wiem czy jest choć jedna antena dookólna nadająca sie na UMST. (Jeśli taka jest to sam być moze kupie, kierunkowej nie mam jak założyć.)
5. Nie wiem.
1. O antenie napisałem.
2. Szanse zależą od obciązenia nie tylko od mocy sygnału, ale także od obciązenia nadajnika.
3. Bez dodaktowych accespointow sie nie obejdzie.
4. Zestaw:
1. Linksys WRT54G 3G
2. GT MAX HSPA (gx301, 302 ze wzlędu na antene zewnętrzną też sie nada) Sierra ktora wymieniłeś tez zła nie jest.
3. Antena kierunkowa, 2.1GHz. Bo nie wiem czy jest choć jedna antena dookólna nadająca sie na UMST. (Jeśli taka jest to sam być moze kupie, kierunkowej nie mam jak założyć.)
5. Nie wiem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- dao
- Linksys WRT54G 3G - też o nim myślałem ale nie obsługuje hspa standardowo - w czym jest lepszy od zaproponowanego przeze mnie ?
- jeśli chodzi o anteny dookólne 2.1 GHz to takowe widziałem na allegro
- jeśli chodzi o anteny dookólne 2.1 GHz to takowe widziałem na allegro
Bestpartner PANEL XP 2 x 18 dBi 1710, FME,E398+Dovado 4GR
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Jak jakaś Made in Home to lepiej nie...dao pisze:widziałem na allegro
HSDPA ~90KB/s, 10km od nodeB -103dBm
Szybkość czasu
Konfiguracja połączenia z internetem pod Ubuntu 8.04 iPlus E220
Szybkość czasu
Konfiguracja połączenia z internetem pod Ubuntu 8.04 iPlus E220
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Dam przykład cudowny allegrowy przyrost 2dbi, ta sama antena ta sama firma:dao pisze:- jeśli chodzi o anteny dookólne 2.1 GHz to takowe widziałem na allegro
http://www.masterantena.pl/go/_info/?us ... 0aa0518ed0
http://www.allegro.pl/item442487944_ant ... urfer.html
A tak na żeby ta antena miała te 7dbi na gsm 900 to było by dobrze... mozliwy jest nawet zysk ujemny na 2.1GHz. I tak jest z wiekszością sprzetu tego typu na allegro.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- dao
jak nie taka to jaka ? można w razie czego zwrócić ją więc wziąłbym na próbę.
a pozostały sprzęt jak oceniacie ?
a pozostały sprzęt jak oceniacie ?
- bob
- Guru bezprzewodowy
Choćby w tym, że wrt ma cztery porty ethernet a tamten jeden.dao pisze:w czym jest lepszy od zaproponowanego przeze mnie ?

Poza tym obsługa openwrt.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ja osobiści bardziej polecam Sierrę 881.
Linksys WRT53G3G działa z 881 hasupa tylko, że dokładniej WRT54G3G-AT z usa. Wyjdzie troszkę taniej niż u nas. Trzeba będzie dokupić zasilacz EU.
Linksys WRT53G3G działa z 881 hasupa tylko, że dokładniej WRT54G3G-AT z usa. Wyjdzie troszkę taniej niż u nas. Trzeba będzie dokupić zasilacz EU.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Nie musi być z USA wystarczy, że my z niego zrobimy obywatela USA a tym samym zabierzemy mu europejski paszport:Linksys WRT53G3G działa z 881 hasupa tylko, że dokładniej WRT54G3G-AT z usa.

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=12408
- dao
czy taka zmiana w routerze spowoduje utratę gwarancji ?
- bob
- Guru bezprzewodowy
Jeśli zepsuje się a pozostanie firmware niededykowany dla urządzenia to tak. I to takie samo ryzyko jak ściągnięcie z USA.dao pisze:czy taka zmiana w routerze spowoduje utratę gwarancji ?
Jeśli nie potrzebujesz wgrywać openwrt i ulepszać ten router oraz jeśli nie potrzebujesz wbudowanej większej ilości portów ethernet to nie jest Ci on tak bardzo potrzebny i możesz pozostać przy pierwszym rozwiązaniu. Ja takich routerów mam w tej chwili trzy i wgrywałem do nich oprogramowania na wszystkie sposoby i jak do tej pory żaden nie padł. Jeśli flashowanie się nie powiedzie zawsze łatwo go można odratować.
- dao
a poza openwrt i większą ilości portów ethernet czy linksys daje jakąś przewagę na wspomnianym przeze mnie routerem ?
- bob
- Guru bezprzewodowy
Nie raczej. To znaczy trzeba by znać jeszcze właśnie sprawę awaryjności, zawieszania się, przepustowości łącza (często ma to związek z użytym procesorem oraz pamięcią). Generalnie chodzi o stabilność działania. Ale ja Ci tego nie porównam bo nie znam i nic za dużo nie wiem na temat Twojej propozycji sprzętu. Jednak wrt54g3g jest bardziej, że tak powiem rozpoznanym urządzeniem na rynku.dao pisze:a poza openwrt i większą ilości portów ethernet czy linksys daje jakąś przewagę na wspomnianym przeze mnie routerem ?