kurcze czytam wszędzie na necie i piszą niektórzy, że muszę extra modem dokupić żeby normalnie ten ruter podłączyć do komputera stacjonarnego

Moderator: Moderatorzy
LANalfa78 pisze:do rutera,czy do gniazda z tyłu LAN czy WAN?
Nie, ten router nie ma trybu WISP/Client. Potrzebujesz dodatkowego AP.mam odkręcić i do rutera dokręcić?
możesz mi polecić jakiś tani? Kurcze a w sklepie gadali że zamiast antenki w ruterze wkręcam kabel od anteny panelowej i już..Jo_gurt pisze: Nie, ten router nie ma trybu WISP/Client. Potrzebujesz dodatkowego AP.
Może jakiś Edimax? Przyzwoity sprzęt całkiem, za sensowne pieniądze.alfa78 pisze:możesz mi polecić jakiś tani?
Tzn AP jest, ale nie ma odpowiedniego trybu pracy.alfa78 pisze:brak AP tak?
Tak, dałoby się tak. Trzeba tylko znaleźć WiFi na USB z wyjściem na antenę. Ponownie - polecę Edimax,alfa78 pisze:mam też laptopa [...]
Tak jest.alfa78 pisze:EDIT; aha czyli jak już będe miał ten AP to jego mam podłączyć wtedy z tyłu rutera do gniazda WAN tak?
tzn; jutro jadę do sklepu tego co zakupiłem tego rutera ,może mi wymienią na inny co posiada WISP/Client i może mi podmieni na jakiś inny ruter właśnie już z nią.. oraz też zamierzam jutro zakupić tą kartę Wi-Fi do laptopa na usb,właśnie z możliwością dokręcenia anteny zewnętrznej na RP-SMA ..tylko ja chcę "bezprzewodowo" złapać sygnał, jak na razie z tej anteny panel,,bez dokręcania kabla od niej, do tej Wf fi usb /w laptopie/ powinno dać radę? A myślę jeszcze nad tym..mam teraz normalnie w kompie włożoną kartę sieciową /D-LINK DWL-G520+/połączoną z anteną tą właśnie panelową.. nakrętką RP-SMA ,i tu mam takie pytanie;czy np; nie używając w ogóle rutera /jak na razie/ mogę dokupić trójnik RP-SMA i wkręcić go do tej karty i z niego wyprowadzić kable do laptopa /wi -fi usb/ i tak żeby ten net pojawił się też w laptopie i oczywiście został też w kompie stacjonarnym? Oj chyba coś na mieszałem ,i nie wiem czy mnie zrozumiesz..Jo_gurt pisze: Tak, dałoby się tak. Trzeba tylko znaleźć WiFi na USB z wyjściem na antenę.
Nie bardzo rozumiem, ale działać będzie tylko jeśli przykręcisz antenę do sieciówki na USB.alfa78 pisze:tylko ja chcę bezprzewodowo złapać sygnał, jak na razie z tej anteny panel,,bez dokręcania kabla od niej, do tej Wf fi usb /w laptopie/ powinno dać radę?
Rozumiem o co chodzi i niestety - tak się nie da.alfa78 pisze:nie używając w ogóle rutera /jak na razie/ mogę dokupić trójnik RP-SMA i wkręcić go do tej karty i z niego wyprowadzić kable do laptopa /wi -fi usb/ i tak żeby ten net pojawił się też w laptopie i oczywiście został też w kompie stacjonarnym?
inni mi pisali że może się połączę jak taki sam IP bramę domyślną itp wpiszę w laptopieJo_gurt pisze: Nie bardzo rozumiem, ale działać będzie tylko jeśli przykręcisz antenę do sieciówki na USB.
alfa78 pisze:nie używając w ogóle rutera /jak na razie/ mogę dokupić trójnik RP-SMA i wkręcić go do tej karty i z niego wyprowadzić kable do laptopa /wi -fi usb/ i tak żeby ten net pojawił się też w laptopie i oczywiście został też w kompie stacjonarnym?
czemu? Na innym forum nie którzy mi pisali,że raczej jest taka możliwość, tylko że będę miał przez tego trójnika, osłabiony sygnał radiowy itpRozumiem o co chodzi i niestety - tak się nie da.
Zacznijmy od tego, że najpewniej nie złapiesz sygnału swojego dostawcy. A jeśli już złapiesz to nie da rady się podłączyć zapewne bez zmiany MACa na taki jaki jest na kompie. Automatycznie odpada jednoczesne włączenie kompa i lapa, bo momentalnie zdurnieje serwer operatora z dwoma kompami o tym samym adresie MAC.alfa78 pisze:inni mi pisali że może się połączę jak taki sam IP bramę domyślną itp wpiszę w laptopie
Pomijając słabszy sygnał (czyli znowu nie ma gwarancji na to, że będzie to działać stabilnie), twój operator musiałby się w ogóle nie zabezpieczyć przed podłączeniem większej ilości kompów bezpośrednio do jego szkieletu. Są w zasadzie i tacy, ale to rzadkość i zazwyczaj to znaczy, że gość nie zna się na rzeczy.czemu? Na innym forum nie którzy mi pisali,że raczej jest taka możliwość, tylko że będę miał przez tego trójnika, osłabiony sygnał radiowy itp
Tak, jeśli nie chcesz podłączasz żadnych kompów przez wifi. Jak wszystkie na kablu to taki TP-Link wystarczy.alfa78 pisze:D-Link DI 524 mogę do szafki schować, tak?