jak podłączyć kablami,ruter D-link DI 524 i skonfigurować?

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
alfa78
Początkujący użytkownik forum

jak podłączyć kablami,ruter D-link DI 524 i skonfigurować?

Post autor: alfa78 »

jak w temaciku!
kurcze czytam wszędzie na necie i piszą niektórzy, że muszę extra modem dokupić żeby normalnie ten ruter podłączyć do komputera stacjonarnego :zdziwko: czy to prawda? Nie wiem gdzie podłączyć np; kabel niebieski RJ45 /w zestawie był/ z karty sieciowej /z komputera stacjonarnego../ do rutera,czy do gniazda z tyłu LAN czy WAN? 2-gie pytanko; w którym momencie mam kabel od drugiej karty sieciowej na nakrętke RP-SMA /wkręcana/ która idzie z anteny panelowej z której mam teraz radiówkę neta w chwili obecnie,mam odkręcić i do rutera dokręcić? Czy mi ktoś podpowie tak jak.. od wypakowania rutera prosto z sklepu jak by ktoś przyniósł i rozpakował Proszę o pomoc, z Góry Dziękuję :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: jak podłączyć kablami,ruter D-link DI 524 i skonfigurować?

Post autor: Jo_gurt »

alfa78 pisze:do rutera,czy do gniazda z tyłu LAN czy WAN?
LAN
mam odkręcić i do rutera dokręcić?
Nie, ten router nie ma trybu WISP/Client. Potrzebujesz dodatkowego AP.
Awatar użytkownika
alfa78

Jo_gurt pisze: Nie, ten router nie ma trybu WISP/Client. Potrzebujesz dodatkowego AP.
możesz mi polecić jakiś tani? Kurcze a w sklepie gadali że zamiast antenki w ruterze wkręcam kabel od anteny panelowej i już.. :( To dlatego się nie mogę połapać w konfigurowaniu rutera, jak brak AP tak? a np; mam też laptopa fakt ..stary model ale, na chodzie /widows xp zainstalowany/ i w dobrym stanie Dell PPX i chciałbym do niego dokupić jutro wi fi do usb /karte/ i podłączyć się do tego neta co w chwili obecnej korzystam,czy ta karta wi- fi, wykryje sygnał z anteny tej panelowej co jest na zewnątrz nad mną, ok 5 wyżej metrów umocowana? Oczywiście bez podłączonego jak na razie rutera?

EDIT; aha czyli jak już będe miał ten AP to jego mam podłączyć wtedy z tyłu rutera do gniazda WAN tak?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

alfa78 pisze:możesz mi polecić jakiś tani?
Może jakiś Edimax? Przyzwoity sprzęt całkiem, za sensowne pieniądze.
alfa78 pisze:brak AP tak?
Tzn AP jest, ale nie ma odpowiedniego trybu pracy.
alfa78 pisze:mam też laptopa [...]
Tak, dałoby się tak. Trzeba tylko znaleźć WiFi na USB z wyjściem na antenę. Ponownie - polecę Edimax,
alfa78 pisze:EDIT; aha czyli jak już będe miał ten AP to jego mam podłączyć wtedy z tyłu rutera do gniazda WAN tak?
Tak jest.
Awatar użytkownika
alfa78

Jo_gurt pisze: Tak, dałoby się tak. Trzeba tylko znaleźć WiFi na USB z wyjściem na antenę.
tzn; jutro jadę do sklepu tego co zakupiłem tego rutera ,może mi wymienią na inny co posiada WISP/Client i może mi podmieni na jakiś inny ruter właśnie już z nią.. oraz też zamierzam jutro zakupić tą kartę Wi-Fi do laptopa na usb,właśnie z możliwością dokręcenia anteny zewnętrznej na RP-SMA ..tylko ja chcę "bezprzewodowo" złapać sygnał, jak na razie z tej anteny panel,,bez dokręcania kabla od niej, do tej Wf fi usb /w laptopie/ powinno dać radę? A myślę jeszcze nad tym..mam teraz normalnie w kompie włożoną kartę sieciową /D-LINK DWL-G520+/połączoną z anteną tą właśnie panelową.. nakrętką RP-SMA ,i tu mam takie pytanie;czy np; nie używając w ogóle rutera /jak na razie/ mogę dokupić trójnik RP-SMA i wkręcić go do tej karty i z niego wyprowadzić kable do laptopa /wi -fi usb/ i tak żeby ten net pojawił się też w laptopie i oczywiście został też w kompie stacjonarnym? Oj chyba coś na mieszałem ,i nie wiem czy mnie zrozumiesz.. :zawstydzony:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

alfa78 pisze:tylko ja chcę bezprzewodowo złapać sygnał, jak na razie z tej anteny panel,,bez dokręcania kabla od niej, do tej Wf fi usb /w laptopie/ powinno dać radę?
Nie bardzo rozumiem, ale działać będzie tylko jeśli przykręcisz antenę do sieciówki na USB.
alfa78 pisze:nie używając w ogóle rutera /jak na razie/ mogę dokupić trójnik RP-SMA i wkręcić go do tej karty i z niego wyprowadzić kable do laptopa /wi -fi usb/ i tak żeby ten net pojawił się też w laptopie i oczywiście został też w kompie stacjonarnym?
Rozumiem o co chodzi i niestety - tak się nie da.
Awatar użytkownika
alfa78

Jo_gurt pisze: Nie bardzo rozumiem, ale działać będzie tylko jeśli przykręcisz antenę do sieciówki na USB.
inni mi pisali że może się połączę jak taki sam IP bramę domyślną itp wpiszę w laptopie
:(
alfa78 pisze:nie używając w ogóle rutera /jak na razie/ mogę dokupić trójnik RP-SMA i wkręcić go do tej karty i z niego wyprowadzić kable do laptopa /wi -fi usb/ i tak żeby ten net pojawił się też w laptopie i oczywiście został też w kompie stacjonarnym?
Rozumiem o co chodzi i niestety - tak się nie da.
czemu? Na innym forum nie którzy mi pisali,że raczej jest taka możliwość, tylko że będę miał przez tego trójnika, osłabiony sygnał radiowy itp :(
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

alfa78 pisze:inni mi pisali że może się połączę jak taki sam IP bramę domyślną itp wpiszę w laptopie
Zacznijmy od tego, że najpewniej nie złapiesz sygnału swojego dostawcy. A jeśli już złapiesz to nie da rady się podłączyć zapewne bez zmiany MACa na taki jaki jest na kompie. Automatycznie odpada jednoczesne włączenie kompa i lapa, bo momentalnie zdurnieje serwer operatora z dwoma kompami o tym samym adresie MAC.
czemu? Na innym forum nie którzy mi pisali,że raczej jest taka możliwość, tylko że będę miał przez tego trójnika, osłabiony sygnał radiowy itp :(
Pomijając słabszy sygnał (czyli znowu nie ma gwarancji na to, że będzie to działać stabilnie), twój operator musiałby się w ogóle nie zabezpieczyć przed podłączeniem większej ilości kompów bezpośrednio do jego szkieletu. Są w zasadzie i tacy, ale to rzadkość i zazwyczaj to znaczy, że gość nie zna się na rzeczy.
Awatar użytkownika
alfa78

więc piszę jaśniej..ja mam neta radiówkę udostępnioną od sąsiada za free :) on ma w ogóle neta niezabezpieczonego itp..z pewnością, nie ja jestem tylko do niego podłączony,ale on sobie i to nic z tego nie robi,bo go prawie w domu niema, a jego babcia i to mu neta opłaca, :] więc co? Inny teraz przychodzi ,tłok myślenia..? Czy teraz "możliwe może " jest..że jak dokupię tą kartę Wi-FI na usb do lapka to złape i ten sygnał co mam do kompa stacjonarnego neta.. :(
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Czyli podłączasz się bez jego wiedzy czy jak? :zdziwko:
Awatar użytkownika
alfa78

on wie o tym że jestem podłączony od 6 miesięcy sam mi kazał i podpowiadał gdzie mam mniej więcej antenę skierować,,,za to mu w czym innym pomagam :) aha i jak myślisz? wymienić na inny ruter /oczywiście jak sprzedawca się zgodzi/ czy tylko dokupić to urządzonko AP?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Ja myślę, że jednak dokupić AP. Nie będziesz musiał kombinować za dużo.
Awatar użytkownika
alfa78

ok ,więc odezwę się w tym temacie jeszcze jak już zakupię AP.. i coś nie tak będzie znowu.. ;)
Ostatnio zmieniony 2008-09-29, 19:34 przez alfa78, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

OK ;)
Awatar użytkownika
alfa78

aha i wtedy jak zakupie AP to jednak gdzie mam dokręcić kabel z anteną panelową do rutera czy AP?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Do AP.
Awatar użytkownika
alfa78

zaraz ,zaraz hmm..,a po co mi ruter ten który już posiadam ,jak np; zakupie ten http://allegro.pl/item441380703_tp_link ... odoor.html już z AP i w ogóle jak Bym kupił jakiegoś już innego z AP, to raczej ten co mam.. D-Link DI 524 mogę do szafki schować, tak? :wink:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

alfa78 pisze:D-Link DI 524 mogę do szafki schować, tak? :wink:
Tak, jeśli nie chcesz podłączasz żadnych kompów przez wifi. Jak wszystkie na kablu to taki TP-Link wystarczy.
Awatar użytkownika
alfa78

tzn; chcę chociaż na wi -fi lapka podłączyć ,jak zakupie dziś też kartę na usb do niego :) czyli rutera nie chować tego tak,będzie też wykorzystany? A ile taki AP kosztuję najtaniej a żeby był dobry?
Z góry DZI?KUJ? za podpowiedzi,b?d? móg? i wiedzia?,to si? te? zrewan?uj?! POZDRAWIAM!!!!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Około od 70 do 100zł
Awatar użytkownika
alfa78

ok dzięki czekam aż sklep otworzą i uderzam do nich :)
Z góry DZI?KUJ? za podpowiedzi,b?d? móg? i wiedzia?,to si? te? zrewan?uj?! POZDRAWIAM!!!!
ODPOWIEDZ