Używam SE P910i oraz - testowo - karty Simplus z pakietem (20MB) do Netu. Konfiguracja Netu w telefonie - automatyczna ze strony opertora.
W telefonie mogę m.in.:
- dla każdej strony osobno wybrać rodzaj połączenia (WAP, Internet GPRS itd.)
- zdefiniować preferowany typ połączenia (np. Internet GPRS) - np. dla nowo otwieranych stron
1. WAP jest w ramach taryfy (podobno) bezpłatny, więc do stron WAP byłoby najlepiej łączyć się przez WAP. Łączenie do stron WWW przez [połączenie WAP jest płatne.
2. Dla połączeń do Internetu (nie WAP) jest odwrotnie: są w ramach pakietu, ale jak czasami znika mi kasa. Nie wiem dlaczego... ??
3. Problem w tym, jak rozpoznać stronę z WAP i właściwie wybrać typ połączenia? Wydaje mi się, że nie każda strona WAP zaczyna się od "wap. ...". a do tego na niektóre strony WAP (np. wap.simplus) nie mogę wejść przez połączenie typu WAP.
4. Czy można wejść na strony WAP przez "Internet GPRS" (zdaje się, że to też kosztuje dodatkowo?) ??
5. Jak optymalnie się łączyć, jak skofigurować aparat (połączenia), aby nie nabijać dodatkowych kosztów?
BOK Plusa plątał się w zeznaniacj i za każdym rzaem miał inną wersję. A ja płacę i doładowuję...

Nie mogę dojść do tego, jak i dlaczego znikają mi złotówki z konta, choć próbuję optymalizować połączenia...

Czy podobnie jest w innych sieciach?
Czy w którejś z sieci da się nad tym zapanować?
Pomóżcie, proszę.
Pozdrawiam.