Tomato (podziała pasma i wybór sprzętu)
Moderator: Moderatorzy
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Tomato (podziała pasma i wybór sprzętu)
Nie jestem teraz na windowsie więc ci nie powiem. Ewentualnie koło 22 jak będę w domu to mogę tam zajrzeć.
Ale z tego co pamiętam to obsługiwał on Layer 7.
Ale z tego co pamiętam to obsługiwał on Layer 7.
- wspaniały
- Specjalista bezprzewodowy-junior
W każdym bądź razie wrzuciłem ten skrypt i zobaczymy czy dalej net muli jak mała siedzi na Tubie..
a pomidorowy QoS ma pozostać włączony, gdy mam wrzucone skrypty ?
a pomidorowy QoS ma pozostać włączony, gdy mam wrzucone skrypty ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Może zostać. Problemy mogą być jeśli kształtujesz skryptem up i down a QoSem up. (ale nie muszą)wspaniały pisze:a pomidorowy QoS ma pozostać włączony, gdy mam wrzucone skrypty ?
Natomiast jeśli down skryptem a up QoSem to nie ma się co przejmować.
[ Dodano: 2008-09-30, 20:22 ]
Sprawdziłem i faktycznie - Layer 7 jest dostępny w generatorze.Jo_gurt pisze:Ale z tego co pamiętam to obsługiwał on Layer 7.
- Borg
haczykiem jest :bob pisze:Jedynie co mogę napisać to to, że na tej witrynie kupowałem już kartę sieciową i wszystko było ok.lomk pisze:ale gdzie haczyk, czemu 60 zł tańszy niz z allegro?
Ja bym tam nawet sznurówek nie kupiłNiniejszym informujemy, iż firma MBBC Sp z o.o., operator sklepu internetowego www.ulubiony.pl jest w trakcie składania wniosku do Sądu Gospodarczego o upadłość likwidacyjną.

- bob
- Guru bezprzewodowy
No to szok.Borg pisze:haczykiem jest :

- Borg
Od pewnego czasu nie realizowali zamówień, kupujących zwodzili http://www.opineo.pl/index.php?sklep=547
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
niedobrzeBorg pisze:Od pewnego czasu nie realizowali zamówień, kupujących zwodzili

- Borg
Wracając do tematu youtube trudno będzie na 100 % przyciąć jeżeli ktoś chce grać po sieci. Przy przeglądaniu stron przycięcie zda egzamin, w grach FPS z pingiem może być różnie, 100-150 ms najmniej
. Filtry mają bezwładność i czasami nie działają tak jak powinny co może powodować lagi.
Jeżeli ktoś lubi sobie grzebać, może za pomocą crona (w tomato zwie się "cru") przełączać się o danej godzinie między wcześniej przygotowanymi dwoma skryptami z generatora Robsona.

Jeżeli ktoś lubi sobie grzebać, może za pomocą crona (w tomato zwie się "cru") przełączać się o danej godzinie między wcześniej przygotowanymi dwoma skryptami z generatora Robsona.
Ostatnio zmieniony 2008-10-01, 11:31 przez Borg, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Początkujący użytkownik forum
Tak sobie czytam o tym WRT54GL-EU i doszukałem się ze nie ma funkcji klonowania MAC czy jest podobny sprzęt co posiada podobne właściwości jak WRT54GL-EU z tym ze ma klonowanie adresu MAC ? Chodzi mi głownie o taki podział łącza jak ma ten model(tzn. wgranie tomato). Gdyż znalazłem jeszcze to Access Pointa BlackAP WA-2204A i nigdzie nie mogę znaleźć jakiejś opinii na temat tego sprzętu... cena jest odstraszającą jak na takie funkcje.
- Borg
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Jak już napisał Borg, ma klonowanie MAC w standardzie http://ui.linksys.com/files/WRT54GL/4.30.0/SetupMAC.htm a tym bardziej z tomato. Nie ma tylko w standardzie podbijania <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> to jest dopiero w tomato.redbek pisze:czy jest podobny sprzęt co posiada podobne właściwości jak WRT54GL-EU z tym ze ma klonowanie adresu MAC ? Chodzi mi głownie o taki podział łącza jak ma ten model(tzn. wgranie tomato).
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Początkujący użytkownik forum
aha dzięki gdyż ktoś napisał na forum ze tego nie posiada wiec się tym sugerowałem...
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
redbek, a znajdziesz jeszcze raz gdzie? Bo takie głupoty trzeba by sprostować.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Ale jesteś pewien, że chodziło o MAC a nie TTL?redbek pisze:ktoś napisał na forum ze tego nie posiada
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- wspaniały
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Layer 7 nie jest zawsze skuteczne. Spróbuj po portach.
- wspaniały
Aaa.. głupie to wszystko i w dodatku nic nie działa. Skype hula jak hulał, uTorrent to samo, przeglądarki żadnej nie zblokuje.. kombinowałem przez kilka godzin i nic! 
Dla pewności wyłączyłem WiFi na czas testu, żeby czasem któreś z dwóch statycznych IP nie chciało ominąć moich blokad. Wszystko na sobie testowałem.
Jedyne co zadziałało to Block All Internet Access.
Chyba będę musiał młodej w jej firewallu zablokować ten skype
no nic.. szkoda, bo wolałbym to kontrolować bezpośrednio z routera 

Dla pewności wyłączyłem WiFi na czas testu, żeby czasem któreś z dwóch statycznych IP nie chciało ominąć moich blokad. Wszystko na sobie testowałem.
Jedyne co zadziałało to Block All Internet Access.
Chyba będę musiał młodej w jej firewallu zablokować ten skype

- vegas
- Stały użytkownik forum
Podepnę się pod temat ponieważ też mam problem z blokowaniem.
Mam router WRT-54GL z softem tomato v1.22. Chciałem zablokować możliwość połączenia się różnych adresów IP z Internetu na mój komputer. Adresy mogą być całkowicie blokowane, zależy mi aby odbywało się to na routerze.
Dodam, że router jest za NAT'em. Połączenia które przychodzą z internetu są na konkretnym porcie który jest przekierowany na adres mojego routera (jest to adres lokalny 192.168.xxx.xxx).
Jest jakiś sposób aby to wykonać?
Mam router WRT-54GL z softem tomato v1.22. Chciałem zablokować możliwość połączenia się różnych adresów IP z Internetu na mój komputer. Adresy mogą być całkowicie blokowane, zależy mi aby odbywało się to na routerze.
Dodam, że router jest za NAT'em. Połączenia które przychodzą z internetu są na konkretnym porcie który jest przekierowany na adres mojego routera (jest to adres lokalny 192.168.xxx.xxx).
Jest jakiś sposób aby to wykonać?