Jak najtaniej polaczyc dwa punkty ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jak najtaniej polaczyc dwa punkty ?
Witam
Mam taka sytuacje :
Blok - 10 pietro
blok - 4 pietro
W zimie jak nie ma lisci widac z okna drugie okno odleglosc w lini prostej miedzy oknami jakies 500m
Jak najtaniej zrobic polaczenie miedzy tymi punktami. Domyslam sie ze musze miec 2x router wifi + 2 anteny no wlasnie ale jaki routerki polecacie i jakie antenki do tego ??
Czy liscie nie beda problemem?
Pozdrawiam
Sebastian
Mam taka sytuacje :
Blok - 10 pietro
blok - 4 pietro
W zimie jak nie ma lisci widac z okna drugie okno odleglosc w lini prostej miedzy oknami jakies 500m
Jak najtaniej zrobic polaczenie miedzy tymi punktami. Domyslam sie ze musze miec 2x router wifi + 2 anteny no wlasnie ale jaki routerki polecacie i jakie antenki do tego ??
Czy liscie nie beda problemem?
Pozdrawiam
Sebastian
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Jak najtaniej polaczyc dwa punkty ?
Nie musi być router WiFi - a nawet lepiej jak nie będzie.
Kupujesz 2x AP (np TP-Link lub Ovislink) bez routera i dwa panele dobrej firmy - ok 10dBi powinno wystarczyć. Ustawiasz sprzęt w tryb bridge lub AP+APClient.
Liście niestety mogą być problemem.
Kupujesz 2x AP (np TP-Link lub Ovislink) bez routera i dwa panele dobrej firmy - ok 10dBi powinno wystarczyć. Ustawiasz sprzęt w tryb bridge lub AP+APClient.
Liście niestety mogą być problemem.
-
no tak ale wysylajac internet chcialbym tez go od razu troche przyciac wiec router wskazany czyli jeden AC i jeden router tak?
A panele? Ni musi byc to jedna antena kierunkowa a druga panelowa?
A panele? Ni musi byc to jedna antena kierunkowa a druga panelowa?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Lepiej 2x AP i je dopiero podłączać do jakiegoś routera. Chyba, ze nie potrzebujesz za bardzo WiFi nigdzie indzie, tylko na ten most.strokers pisze:no tak ale wysylajac internet chcialbym tez go od razu troche przyciac wiec router wskazany czyli jeden AC i jeden router tak?
Panel jest kierunkowy.strokers pisze:A panele? Ni musi byc to jedna antena kierunkowa a druga panelowa?
-
Wracam do tematu... a np antena yagi badz paraboliczna tez przeciez jest kierunkowa
A sprzet to zeby obnizyc koszty nie zadziałą taki myk : Modem NEO - > WRT54GL <-> WAP11 ? (badz tanszy zestaw router z AC + AC)
Pooprostu tam gdzie jest neo jest tez lapek bezprzewodowy i komp stacjonarny wiec musze rozdzielnic net (a kupno router i AP oddzielnie wychodzi drozej... - jesli chodzi o linksysa)
A sprzet to zeby obnizyc koszty nie zadziałą taki myk : Modem NEO - > WRT54GL <-> WAP11 ? (badz tanszy zestaw router z AC + AC)
Pooprostu tam gdzie jest neo jest tez lapek bezprzewodowy i komp stacjonarny wiec musze rozdzielnic net (a kupno router i AP oddzielnie wychodzi drozej... - jesli chodzi o linksysa)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Owszem, i co w związku?strokers pisze:a np antena yagi badz paraboliczna tez przeciez jest kierunkowa

Modem masz rozumiem na RJ45 a nie USBstrokers pisze:Modem NEO - > WRT54GL <-> WAP11 ?
Kupując tylko WRT54GL i podłączając pod niego panel na zewnątrz w zasadzie eliminujesz możliwość podłączenia laptopa na miejscu. No chyba, że uda mu się złapać jakieś ochłapy sygnału z panelu.strokers pisze:Pooprostu tam gdzie jest neo jest tez lapek bezprzewodowy i komp stacjonarny wiec musze rozdzielnic net
-
No bo kolega zaproponowal "dwa panele dobrej firmy" i szukam punktu zaczepienia dlaczego akurat panele - oczywiscie nie twierdz,e ze mowi nie prawde;) tylko poprostu nie wiem a chce wiedziec...
No a ten wrtg ma dwie anteny i gdzies widzialem na jakims rysunku wlasnie pokazane ze jedna antena wysyla sygnal do innego AC a druga sygnal na laptopy.
No a ten wrtg ma dwie anteny i gdzies widzialem na jakims rysunku wlasnie pokazane ze jedna antena wysyla sygnal do innego AC a druga sygnal na laptopy.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Owszem, zaproponowałem. I nigdzie nie proponowałem ani yagi ani paraboliNo bo kolega zaproponowal "dwa panele dobrej firmy" i szukam punktu zaczepienia dlaczego akurat panele - oczywiscie nie twierdz,e ze mowi nie prawde;) tylko poprostu nie wiem a chce wiedziec...

Nie, to tak nie działa.strokers pisze:No a ten wrtg ma dwie anteny i gdzies widzialem na jakims rysunku wlasnie pokazane ze jedna antena wysyla sygnal do innego AC a druga sygnal na laptopy.
-
OK od strony sprzetu to sprawa wydaje sie jasna dwa AC + ew router wifi a dlaczego akurat panelowka?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Bo jest najlepsza technologicznie w takich zastosowaniach. Yagi na 2,4GHz to jest naciąganie. W sumie działa, ale musi być bardzo dobrze zrobiona. Parabola to w ogóle inna historia. Nie takie odległości na pewno.strokers pisze:a dlaczego akurat panelowka?
- Borg
- Specjalista bezprzewodowy-junior
proponuję :
Modem adsl z rj45
WRT54GL z Tomato albo OpenWrt
2x Edimax 7206
2x panele Dipol ATK-P1 8 dB
do tego 2x uchwyty murowo UML-38L10
i 3-4 m koncentryka
ps. Ja wybrałem panele bo porównałem sobie wykresy charakterystyki promieniowania :
http://www.dipol.com.pl/antena_mikropas ... _A7130.htm
http://www.dipol.com.pl/antena_atk-8-2_ ... _A7120.htm
Na małą odległość przy słabej widoczności panel wg. mnie lepiej się sprawdza.
ps1. Na instalacji nie przesadzałbym zbytnio z oszczędzaniem, bo jak najtaniej może później wyjść x2 drożej niż normalnie
.
Modem adsl z rj45
WRT54GL z Tomato albo OpenWrt
2x Edimax 7206
2x panele Dipol ATK-P1 8 dB
do tego 2x uchwyty murowo UML-38L10
i 3-4 m koncentryka
ps. Ja wybrałem panele bo porównałem sobie wykresy charakterystyki promieniowania :
http://www.dipol.com.pl/antena_mikropas ... _A7130.htm
http://www.dipol.com.pl/antena_atk-8-2_ ... _A7120.htm
Na małą odległość przy słabej widoczności panel wg. mnie lepiej się sprawdza.
ps1. Na instalacji nie przesadzałbym zbytnio z oszczędzaniem, bo jak najtaniej może później wyjść x2 drożej niż normalnie

-
OK rozumiem wszystko... tylko w tym przypadku majac 2xAC moge darowac sobie kupno drogiego WRT54GL
- bob
- Guru bezprzewodowy
A czym się kierowałeś?Borg pisze:Ja wybrałem panele bo porównałem sobie wykresy charakterystyki promieniowania :
Czy ta charakterystyka

jest gorsza od tej?

- Borg
- Specjalista bezprzewodowy-junior
bob, w momencie gdy nie mam dobrej widoczności a małą odległość wolę mieć większy "rozrzut" w pionie i poziomie kosztem zasięgu.
Nie wiem może piszę głupoty ale u mnie się to sprawdziło, ruszające się gałęzie i liście nie przeszkadzają. Mam stabilny link przez cały rok - gdy pełną widoczność anteny mam tylko jesień-zima.
Nie wiem może piszę głupoty ale u mnie się to sprawdziło, ruszające się gałęzie i liście nie przeszkadzają. Mam stabilny link przez cały rok - gdy pełną widoczność anteny mam tylko jesień-zima.