Zerwanie umowy o Blueconnect - 14 dni bez kary umownej?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Zerwanie umowy o Blueconnect - 14 dni bez kary umownej?
Dzisiaj podpisałem umowę z Erą w promocji Blueconnect biznes 79 (mam swój modem, kupiłem tylko kartę SIM). Problem w tym, że za nic nie mogę uzyskać szybkości powyżej ok. 800 Kb/s (w testach - w praktyce jest to jeszcze mniej), a powinno być więcej. Wiem, że umowa nie gwarantuje żadnej szybkości. Chcę ją rozwiązać. Czy mogę to zrobić bez konsekwencji w postaci kary umownej? W jakim czasie i w jaki sposób (wypełnia się formularz w salonie czy tekst wypowiedzenia tworzy się samemu?) powinienem to zrobić?
Chcę podpisać umowę z Play. Myślę, że szybkość będzie taka sama lub lepsza, a oferta 2 razy tańsza. Czy może jest coś jeszcze lepszego dla mnie?
Koszystam z netu głównie w mieszkaniu w centrum Warszawy (jakieś 300 m od Złotych Tarasów).
Chcę podpisać umowę z Play. Myślę, że szybkość będzie taka sama lub lepsza, a oferta 2 razy tańsza. Czy może jest coś jeszcze lepszego dla mnie?
Koszystam z netu głównie w mieszkaniu w centrum Warszawy (jakieś 300 m od Złotych Tarasów).
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Zerwanie umowy o Blueconnect - 14 dni bez kary umownej?
Ale masz wygórowane wymagania, skoro 800kbps to mało 
Wracając do meritum - podpisywałeś umowę w punkcie? Jeśli tak, to niestety nie ma możliwości odstąpienia od umowy. Jeśli nie (umowa podpisywana poza siedzibą firmy), to masz 10 dni na zwrot (o ile oczywiście podpisałeś umowę na siebie, nie na firmę).

Wracając do meritum - podpisywałeś umowę w punkcie? Jeśli tak, to niestety nie ma możliwości odstąpienia od umowy. Jeśli nie (umowa podpisywana poza siedzibą firmy), to masz 10 dni na zwrot (o ile oczywiście podpisałeś umowę na siebie, nie na firmę).
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Dlaczego uważasz, że powinno być więcej. Jak sam napisałeś wiesz, że umowa nie gwarantuje żadnej szybkości. Poczytaj dobrze umowę. Wszystko powinno być jasno napisane. 800 kb/s to całkiem dobra szybkość.Sheen pisze:nie mogę uzyskać szybkości powyżej ok. 800 Kb/s (w testach - w praktyce jest to jeszcze mniej), a powinno być więcej.
- bob
- Guru bezprzewodowy
No raczej nie jest to za szybko jak na HSDPA. Szybko w porównaniu do UMTS ale na HSDPA to raczej nie spotkałem się z taką prędkością.Boras pisze:800 kb/s to całkiem dobra szybkość.
- SQ08
Dokładnie tak, poza tym Bob ma zawsze rację. Normalne prędkość HSDPA zaczynaja się od 2 do 14.4 Mbit/s, więc 800 kb/s to prawie jak UMTS. Oddaj umowę i kup coś lepszego Np: Orange lub może coś tańszego; Play...
- yagi
Nie ma mozliwosci zerwania tej umowy bez placenia kary. Bledem bylo nie zakupienie BC Starter'a zeby zrobic testy...

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
- bob
- Guru bezprzewodowy
SQ08 się ze mnie nabija.SQ08 pisze:Bob ma zawsze rację.

Oj wielkim.yagi pisze:ledem bylo nie zakupienie BC Starter'a zeby zrobic testy...

- SQ08
Ja się nie nabijam tylko stwierdzam fakty. Bob 

“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”
Steve Jobs.
Steve Jobs.
-
- Guru bezprzewodowy
To chyba nie korzystałeś z iPlusa we Wrocławiu w weekend.bob pisze: ale na HSDPA to raczej nie spotkałem się z taką prędkością.
Oczywiście nie na wszystkich NodeB
- bob
- Guru bezprzewodowy
Z iPlusa a zwłaszcza we Wrocławiu nie korzystam. Z technologii korzystam i to jest cieniutko.marens pisze:To chyba nie korzystałeś z iPlusa we Wrocławiu w weekend.
-
- Guru bezprzewodowy
To nie HSDPA Orange
Gratuluje UPC 20mbps
Tak na poważnie, to ja się przyzwyczaiłem do takich transferów i dla mnie to norma.
Średnio na iPlusie wyciągam 1mbps, oczywiście są miejsca gdzie działa to szybciej a też są miejsca gdzie działa wolniej.
Zastanawiam się dlaczego zależne to jest od pory, przecież NodeB Plusa i Ery są też podłączone światełkami. (we Wrocku). Tylko w pewnie Orange ma nieograniczony wolumin od TP.

Gratuluje UPC 20mbps
Tak na poważnie, to ja się przyzwyczaiłem do takich transferów i dla mnie to norma.
Średnio na iPlusie wyciągam 1mbps, oczywiście są miejsca gdzie działa to szybciej a też są miejsca gdzie działa wolniej.
Zastanawiam się dlaczego zależne to jest od pory, przecież NodeB Plusa i Ery są też podłączone światełkami. (we Wrocku). Tylko w pewnie Orange ma nieograniczony wolumin od TP.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
eee tam...przyjrzyj się uważnie tym nodom,szczególnie Plusamarens pisze:przecież NodeB Plusa i Ery są też podłączone światełkami. (we Wrocku).
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Czasami z daleka nie widac takiej anteny radiolinii.
- bob
- Guru bezprzewodowy
No nie wiem, dawno nie próbowałem połączenia z Plusa ale z ciekawości przetestuję to pod kątem hsupa również.marens pisze:To nie HSDPA Orange

Jednego jestem pewien, że Era jest do bani u mnie.
Dziękuję. Jeśli chodzi o szybkość przeglądania netu to nikt w domu nie odczuł różnicy. Różnica jak wiadomo jest przy obsłudze wielu urządzeń naraz w tym voip czy innych usług z których u mnie się korzysta.marens pisze:Gratuluje UPC 20mbps
No u mnie odwrotnie jak transfer spadał do 3Mbps to mnie to wkurzało.marens pisze:Tak na poważnie, to ja się przyzwyczaiłem do takich transferów i dla mnie to norma.
Spadek prędkości można zauważyć nawet na kablówce w określonych godzinach aczkolwiek nie jest aż tak dokuczliwy. Ładnie można to zaważyć przy wykresie na www.numion.com. Widać tam, że to dotyczy całego świata a przynajmniej naszej strefy czasowej w danym momencie.Zastanawiam się dlaczego zależne to jest od pory, przecież NodeB Plusa i Ery
Przyznam się, że nie patrzyłem na to pod tym kątem ale i bardziej wnikliwego obserwatora technologii gsm też nie znam jak Ciebie na tym forum. Sporo się można nauczyć.Patryk_ pisze:przyjrzyj się uważnie tym nodom,szczególnie Plusa

-
- Guru bezprzewodowy
Ok, jutro napiszę.Patryk_ pisze:
eee tam...przyjrzyj się uważnie tym nodom,szczególnie Plusa,a zobaczysz malutkie antenki paraboliczne...
Ciekawe jak miewa się HSUPA, zastanawiam się czy warto wydawać ~500zł na większy upload i mniejsze pingi. Era to chyba wszędzie ma skopaną sieć, nie oszukujmy się. Nie ma nic bardziej denerwującego jak jazda w samochodzie i słyszenie co chwilkę "pik" który sygnalizuje komunikat "W tej sieci brak możliwości wyświetlenia informacji o sieci" (chodzi o cell info). (czyt. przelogowanie z GSM do 3G). Albo jest sobie zasięg 3G wybierasz go ręcznie a po chwili i tak wywala Ciebie do GSM.bob pisze:przetestuję to pod kątem hsupa również.![]()
Jednego jestem pewien, że Era jest do bani u mnie.
Zmiany w przeglądaniu netu powyżej 1mbps nie da się odczuć. Można zauważyć tylko w przedziale 0-1024. Jednak największa różnica jest między 32-128kbps. Wiem to z własnego doświadczenia, GPRS 30kbps a GPRS 50kbpsbob pisze:Jeśli chodzi o szybkość przeglądania netu to nikt w domu nie odczuł różnicy. Różnica jak wiadomo jest przy obsłudze wielu urządzeń naraz w tym voip czy innych usług z których u mnie się korzysta.

Możesz się pochwalić jakie masz urządzenia w sieci? Mam nadzieję, że to nie tajemnica. Jak dla mnie łącza typu 20mbps do domu to bardziej pod P2P, RS, P2M. Chociaż są osoby, która nie wykorzystują dużej przepustowości do robienia kopi zapasowej internetu.
Nauczyłem się cierpliwości, dla mnie to norma że Neo6144 działa wieczorami w okolicach 4mbps co jest dla mnie wystarczające.bob pisze: No u mnie odwrotnie jak transfer spadał do 3Mbps to mnie to wkurzało.
Spadek prędkości można zauważyć nawet na kablówce w określonych godzinach aczkolwiek nie jest aż tak dokuczliwy.bob pisze:Zastanawiam się dlaczego zależne to jest od pory, przecież NodeB Plusa i Ery
Ładnie nazywa się to overbooking. Wszystko zależy od stopnia, czy kablówka podchodzi rzetelnie czy rozdziela DSL 4000 na 100osób.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Tak wiem o tym ale ja różnicuję tu UPC i net komórkowy a w większości dla naszych forumowiczów sprawa jest jasna. Przy tych b.dobrych warunkach jakie miałem w sieci komórkowej sprawa nie jest tak prosta bo u mnie w domu nikt nie widzi różnicy nawet jeśli chodzi o pingi 60-120 a 8-15ms.marens pisze:miany w przeglądaniu netu powyżej 1mbps nie da się odczuć. Można zauważyć tylko w przedziale 0-1024. Jednak największa różnica jest między 32-128kbps. Wiem to z własnego doświadczenia, GPRS 30kbps a GPRS 50kbps
Jutro na PW odpiszę z pewnych względów.marens pisze:Możesz się pochwalić jakie masz urządzenia w sieci?

Kiedyś byłem bardziej ale to już OT.marens pisze:Nauczyłem się cierpliwości, dla mnie to norma że Neo6144 działa wieczorami w okolicach 4mbps co jest dla mnie wystarczające.
I t jak wiesz w sieci UPC nie można narzekać.marens pisze:Ładnie nazywa się to overbooking. Wszystko zależy od stopnia, czy kablówka podchodzi rzetelnie czy rozdziela DSL 4000 na 100osób.

Pingi diametralnie nie będą mniejsze. Co do 500 to też jutro PW (będę wdzięczny jeśli przypomnisz).marens pisze:Ciekawe jak miewa się HSUPA, zastanawiam się czy warto wydawać ~500zł na większy upload i mniejsze pingi.
A no właśnie.marens pisze:Ok, jutro napiszę.
-
- Guru bezprzewodowy
Wiem, że nie można porównywać GSM do kabla.bob pisze:Tak wiem o tym ale ja różnicuję tu UPC i net komórkowy
Ale porównując kabel to 128/256/512/1024 widać różnicę.
Wiem, jak działa UPC kolega ma i to w dodatku na osiedlu domków jednorodzinnych.bob pisze:I t jak wiesz w sieci UPC nie można narzekać.
Cuda się zdarzają, że UPC opłacało się inwestować w osiedle domków. Masz może telewizję od UPC, świetna sprawa...
Ok, mam też sprawę na PRV, ale lepiej na Gadu.bob pisze:Co do 500 to też jutro PW (będę wdzięczny jeśli przypomnisz).
- bob
- Guru bezprzewodowy
Do jutra, dobranoc.marens pisze:Ok, mam też sprawę na PRV, ale lepiej na Gadu.

Jestem w trakcie rozwodu z television N i zaślubin z UPC Digital TV.marens pisze:Masz może telewizję od UPC, świetna sprawa...

-
- Guru bezprzewodowy
Nie lepiej analog?bob pisze:zaślubin z UPC Digital TV.
Można rozdzielić na więcej niż jeden TV.
Dobranoc
Ja przedwczoraj poślubiłem Cyfrę+ z komfortowym. Mają teraz świetną promocję 9 mies - 30zł pozostałe 9mies - 60zł.