GARY pisze:Dlatego jedyną opcją dla wifi jest stawianie gęstych komórek :) w centrum załapałem ponad 30 sieci na 13 kanałow. Już niedługo będzeimy robić porzerzut na jędrzychow. Jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> mamy zestawiony link na ulicy kożuchowskiej vis-a-vis kręgielni, ale planujemy zrobić przekaźnik na ul. Ptasiej co da nam możliwość zrobienia nie tylko jędrzychowa ale i okolicznych wsi aż do kożuchowa. Aktualnie rozmawiamy ze spółdzielnią w sprawie inbstalacji masztu na blokach na ul Ptasiej.
swoją drogą, z dachu na ptasiej chcecie obsługiwać wiochy aż pod Kożuchów? no wiem, teoretycznie jest to możliwe, bo to dość wysoki punkt, ale raczej cienko widzę stabilność takiego linka...
aktualnie piszę pracę dyplomową nt. sieci WLAN w Zielonej Górze. pojeździłem trochę po mieście z aktywnym monitorem sieci w PDA/lapciu i łącznie złapałem ponad 100 apeków (tzn. unikalnych BSSID), a i tak nie odwiedziłem każdego zakątka miasta, np. nie sprawdzałem os. Pomorskiego, a tam też wisi sporo anten. tak więc syf w eterze jest nieprzeciętny. :/
tak na marginesie, drobna uwaga do wszystkich administratorów sieci wifi, a zwłaszcza tych komercyjnych - używajcie rozsądnie SSID! jest ponad 100 sieci wifi w mieście, ale co z tego, skoro większość z nich nosi nazwy w stylu
ANITA,
Grzybeczek czy
MOJA_SIEC_1 - gdybym był potencjalnie zainteresowany podłączeniem do którejś z sieci, to nie mam zielonego pojęcia jak się skontaktować z kimś za tę sieć odpowiedzialnym. na palcach jednej ręki można policzyć przykłady dobrego zastosowania SSID, a moim prywatnym zdaniem, najbardziej wyróżnia się pod tym względem Gala Net.