Zielona Góra-wimax

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Zielona Góra-wimax

Post autor: zDaleKi »

@juur:
Rozumiem, że tylko tak teoretyzujesz i nie masz internetu z tej firmy czy się mylę? :?
Co do Twoich sugestii... ja akurat mam stałe łącze :D ale czasami mam potrzebę - wedle tego na jakim forum jesteśmy :!: - skorzystania z internetu poza miejscem zamieszkania i co wtedy?

Fajnie jest mieć perspektywę, że gdzie się nie pójdzie masz "linka".
Oczywiście powyższa teza jest prawdziwa np. dla:
1) internetu komórkowego (ale szybkość jego nie jest jeszcze powalająca na kolana :( )
2) WiMaxa.

Dla sieci opartej na WiFi jest często tak jak piszesz. O czym świadczy wiele wątków na tym forum.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
GARY
Początkujący użytkownik forum

Post autor: GARY »

W zielonej można skorzystać prawie w każdym miejscu :) tyle jest dziurawych sieci WIFI, że bezproblemu można się wbic i korzystać, co zresztą robię teraz pisząc tego posta na łączu konkurencji. Siedząc sobie w okolicach galeri grafitt widać 10 sieci z czego na 4 z nich udało mi się wejść praktycznie w 3 min :)
GARY

Apropo pytania jakie zadał jeden z forumowiczów kilka postów temu szkielet jest na wimaxie 802.16 ale ze skręconą mocą "z wiadomych przyczyn" a do wszystkich AP wifi jest pelen roaming czyli będąc w zasięgu dowolnego hotspota wifi naszej sieci można z niej skorzystać, bo sieć jest w pełni transparentna. Wimaxa stosujemy dlatego żeby się nieproszeni goście nie podłączali i dlatego, że w paśmie wifi jest taki syf, że szkoda cokolwiek odpalać na tych częstotliwościach. W centrum miasta na 13 kanalów dostępnych dla wifi łapie ponad 30 sieci. A widząć na co piątym dachu parabolki 28dBi można dojść do wniosku, że jeszcze niedługo a będziemy się smażyć żywcem od tych mikrofal :)
Awatar użytkownika
evad
Stały użytkownik forum

Post autor: evad »

Go pisze:tak sie zastanawiam skoro oni dzialaja na Wi Maxie to dlaczego u mnie nie ma zasiegu a mieszkam na Jedrzychowie w ZG!!!!!!! to jaki to jest Wi Max czy to jest tylko sciema czy to jest tylko zwyle WiFi???? z tego co sie dowiedzialem wimax ma zasieg ok.30 km!!!! wiec co to jest???? :lol:
skoro mieszkasz na Jędrzychowie, to zapewne zwróciłeś uwagę na ten dość pokaźny pagórek oddzielający centrum ZG od Jędrzychowa (ten, na którym stoi np. browar). to teraz masz odpowiedź dlaczego nie masz tam zasięgu WiMAX, o ile w ogóle taki tam istnieje...

tak na marginesie, to dopóki Plus nie odpalił BTS'a na maszcie Ery przy Makowej, to w niektórych miejscach Jędrzychowa telefony Plusa były obsługiwane przez Nową Sól lub Kożuchów. tak samo zresztą kiedyś było z Erą... a wydawałoby się, że centrum miasta jest 'tuż za rogiem', prawda? :>
Dawid 'evad' Lorenz
Awatar użytkownika
evad
Stały użytkownik forum

GARY pisze:W zielonej można skorzystać prawie w każdym miejscu :) tyle jest dziurawych sieci WIFI, że bezproblemu można się wbic i korzystać, co zresztą robię teraz pisząc tego posta na łączu konkurencji. Siedząc sobie w okolicach galeri grafitt widać 10 sieci z czego na 4 z nich udało mi się wejść praktycznie w 3 min :)
mieszkam w wieżowcu na Podgórnej, na X piętrze z balkonem wychodzącym na miasto. na PDA bez większego stresu na balkonie łapię ze 20 sieci. za pomocą anteny kierunkowej (puszka po kawie) podłączonej do lapcia, co najmniej dwa razy tyle. ale nie chciało mi się sprawdzać które są dziurawe, a które nie.

w ZG, w paśmie 2.4 GHz jest megasyf, niestety :(
Dawid 'evad' Lorenz
GARY

Dlatego jedyną opcją dla wifi jest stawianie gęstych komórek :) w centrum załapałem ponad 30 sieci na 13 kanałow. Już niedługo będzeimy robić porzerzut na jędrzychow. Jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> mamy zestawiony link na ulicy kożuchowskiej vis-a-vis kręgielni, ale planujemy zrobić przekaźnik na ul. Ptasiej co da nam możliwość zrobienia nie tylko jędrzychowa ale i okolicznych wsi aż do kożuchowa. Aktualnie rozmawiamy ze spółdzielnią w sprawie inbstalacji masztu na blokach na ul Ptasiej.
Awatar użytkownika
evad
Stały użytkownik forum

GARY pisze:Dlatego jedyną opcją dla wifi jest stawianie gęstych komórek :) w centrum załapałem ponad 30 sieci na 13 kanałow. Już niedługo będzeimy robić porzerzut na jędrzychow. Jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> mamy zestawiony link na ulicy kożuchowskiej vis-a-vis kręgielni, ale planujemy zrobić przekaźnik na ul. Ptasiej co da nam możliwość zrobienia nie tylko jędrzychowa ale i okolicznych wsi aż do kożuchowa. Aktualnie rozmawiamy ze spółdzielnią w sprawie inbstalacji masztu na blokach na ul Ptasiej.
o której konkretnie sieci mówisz? [a sorki, już wiem, zajrzałem w profil :)]

btw, jędrzychów jest już nieźle obstawiony przez lokalne apeki...
Dawid 'evad' Lorenz
Awatar użytkownika
evad
Stały użytkownik forum

GARY pisze:Dlatego jedyną opcją dla wifi jest stawianie gęstych komórek :) w centrum załapałem ponad 30 sieci na 13 kanałow. Już niedługo będzeimy robić porzerzut na jędrzychow. Jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> mamy zestawiony link na ulicy kożuchowskiej vis-a-vis kręgielni, ale planujemy zrobić przekaźnik na ul. Ptasiej co da nam możliwość zrobienia nie tylko jędrzychowa ale i okolicznych wsi aż do kożuchowa. Aktualnie rozmawiamy ze spółdzielnią w sprawie inbstalacji masztu na blokach na ul Ptasiej.
swoją drogą, z dachu na ptasiej chcecie obsługiwać wiochy aż pod Kożuchów? no wiem, teoretycznie jest to możliwe, bo to dość wysoki punkt, ale raczej cienko widzę stabilność takiego linka...

aktualnie piszę pracę dyplomową nt. sieci WLAN w Zielonej Górze. pojeździłem trochę po mieście z aktywnym monitorem sieci w PDA/lapciu i łącznie złapałem ponad 100 apeków (tzn. unikalnych BSSID), a i tak nie odwiedziłem każdego zakątka miasta, np. nie sprawdzałem os. Pomorskiego, a tam też wisi sporo anten. tak więc syf w eterze jest nieprzeciętny. :/

tak na marginesie, drobna uwaga do wszystkich administratorów sieci wifi, a zwłaszcza tych komercyjnych - używajcie rozsądnie SSID! jest ponad 100 sieci wifi w mieście, ale co z tego, skoro większość z nich nosi nazwy w stylu ANITA, Grzybeczek czy MOJA_SIEC_1 - gdybym był potencjalnie zainteresowany podłączeniem do którejś z sieci, to nie mam zielonego pojęcia jak się skontaktować z kimś za tę sieć odpowiedzialnym. na palcach jednej ręki można policzyć przykłady dobrego zastosowania SSID, a moim prywatnym zdaniem, najbardziej wyróżnia się pod tym względem Gala Net.
Dawid 'evad' Lorenz
zDaleKi

evad pisze:tak na marginesie, drobna uwaga do wszystkich administratorów sieci wifi, a zwłaszcza tych komercyjnych - używajcie rozsądnie SSID! [...]
IMHO jednym z lepszych wyjść w komercyjnych zastosowaniach jest podanie numeru telefonu w SSID.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
evad
Stały użytkownik forum

BliSki pisze:IMHO jednym z lepszych wyjść w komercyjnych zastosowaniach jest podanie numeru telefonu w SSID.
można i tak, choć osobiście bardziej bym skłaniał się ku podawaniu adresu strony internetowej, gdzie użytkownik mógłby znaleźć szczegółowe informacje o sieci. dlatego uważam, że gala ma to zrobione prawie idealnie - każdy apek jest opisany Gala.Net.Pl-xxx, gdzie xxx to identyfikator konkretnego AP. a dlaczego 'prawie' - bo niestety strona gali pozostawia wiele do życzenia, za dużo fajerwerków, a trochę za mało konkretów imho..
Dawid 'evad' Lorenz
zDaleKi

evad pisze:można i tak, choć osobiście bardziej bym skłaniał się ku podawaniu adresu strony internetowej,
Tak, to też jest dobre wyjście, ale ma kilka wad:
1) Czasem ktoś jest w nowym miejscu i nie ma dostępu do neta, i nic mu po tej stronie.
2) Niektóre adresy ISP są na tyle długie i dziwaczne, że mogą być problemy z ich wpisaniem ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
evad
Stały użytkownik forum

BliSki pisze:Tak, to też jest dobre wyjście, ale ma kilka wad:
1) Czasem ktoś jest w nowym miejscu i nie ma dostępu do neta, i nic mu po tej stronie.
2) Niektóre adresy ISP są na tyle długie i dziwaczne, że mogą być problemy z ich wpisaniem ;)
też racja. :) nie będzie jakkolwiek, byle inaczej niż teraz - śmietnik SSID'ów, z których nic konkretnego nie wynika :(
Dawid 'evad' Lorenz
nadzi

Post autor: nadzi »

Orientuje się ktoś z was, czy jest jakaś możliwość podłączenia do internetu na Raculce (przy os.Pomorskim i Szosie Kisielińskiej w Zielonej Górze).

oprócz TP, galanet, ccnet, zgnet, Aster, DracoPC, netdrive, zielman, ceron, TCron ?
Awatar użytkownika
evad
Stały użytkownik forum

nadzi pisze:Orientuje się ktoś z was, czy jest jakaś możliwość podłączenia do internetu na Raculce (przy os.Pomorskim i Szosie Kisielińskiej w Zielonej Górze).

oprócz TP, galanet, ccnet, zgnet, Aster, DracoPC, netdrive, zielman, ceron, TCron ?
proponuję przejść się po osiedlu z laptopem, pocketem, telefonem, czymkolwiek ze wsparciem 802.11 i przeskanować eter. niewykluczone, że sąsiedzi mają już zestawioną jakąś radiówkę...
Dawid 'evad' Lorenz
nadzi

Post autor: nadzi »

evad pisze:
nadzi pisze:Orientuje się ktoś z was, czy jest jakaś możliwość podłączenia do internetu na Raculce (przy os.Pomorskim i Szosie Kisielińskiej w Zielonej Górze).

proponuję przejść się po osiedlu z laptopem, pocketem, telefonem, czymkolwiek ze wsparciem 802.11 i przeskanować eter. niewykluczone, że sąsiedzi mają już zestawioną jakąś radiówkę...
Mógłbyś mi to bardziej szczegółowo opisać- co mam zrobić i jak?
Skąd mam wiedzieć czy mój telefon (nokia 6230i) wspiera 802.11 ?[/img]
ODPOWIEDZ