router do 100 zł WiFi

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Chosen
Początkujący użytkownik forum

router do 100 zł WiFi

Post autor: Chosen »

Mam mały problem gdyż jestem laikiem w tym temacie.
Potrzebuje router do rozdzielenia sieci osiedlowej kablowej na dwa laptopy z Vistą, oczywiście przez WiFi. Sieć ta nie ma zabezpieczenia TTL (pingowanie wp.pl dało TTL=114). Sądzę więc że wystarczy Klonowanie Mac.

Pytanie teoretyczne: czy administrator ma szanse wykryć ten router gdy ustawie takie samo Mac i IP dla routera który jest u niego zgłoszony?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: router do 100 zł WiFi

Post autor: YaHooo »

Chosen pisze:Pytanie teoretyczne: czy administrator ma szanse wykryć ten router gdy ustawie takie samo Mac i IP dla routera który jest u niego zgłoszony?
Tak ma szansę. Wystarczy, że zbada wartość parametru TTL dla pakietów które wysyłasz do internetu.

Na podstawowe pytanie niech się wypowiedzą koledzy bardziej rozeznani w typach routerów.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Do 100zł ja bym się zainteresował TP-Linkiem, np WR-543G.
YaHooo pisze:Wystarczy, że zbada wartość parametru TTL dla pakietów które wysyłasz do internetu.
Co zresztą jest tylko jedną z metod. Ogólnie się da - ale trzeba chcieć. A żeby chcieć trzeba mieć ku temu przesłanki.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jo_gurt pisze:Ogólnie się da - ale trzeba chcieć. A żeby chcieć trzeba mieć ku temu przesłanki.
Dokładnie. Mało który dostawca sam z siebie bada czy ktoś dzieli łącze.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Chosen

ok dzięki za szybką odpowiedź. Mój wybór padnie chyba na wspomnianego TP-Linka WR-543G.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Proszę bardzo :)
Chosen

a czy zamiast WR-543G moge sobie kupić TP-Linka WR642G, oczywiście chodzi o to czy spełni moje wymagania :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Chosen pisze:a czy zamiast WR-543G moge sobie kupić TP-Linka WR642G, oczywiście chodzi o to czy spełni moje wymagania :)
Pewnie tak, ale czemu akurat tego chcesz? (pytam z ciekawości, bo mam nadzieję, że nie zachęciły cię bzdury o 108Mbit)
Chosen

zachęciła mnie dostępność w sklepie gdyż tego WR-543G nie ma na stanie tylko na zamówienie. Jest jeszcze ewentualnie WR-542G :D
ODPOWIEDZ