Linksys Wag200G problem z kluczem sieciowym ?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
vcarter
Początkujący użytkownik forum

Linksys Wag200G problem z kluczem sieciowym ?

Post autor: vcarter »

Witam
Próbuje drogia radiowia podlaczyc neta z tele2 - mam router Linksys Wag200G i karte linksys w kompie - skorzystałem wiec z z tego poradnika:
http://komputery.katalogi.pl/Neostrada% ... 24355.html

No i chyba pokrecilem - najpierw wykrylo mi karte, pozniej sieci bezprzewodowe wiec podlaczylem sie pod router linksys no i sygnal byl na fula i wszystko gralo ...

No i tutaj chyba popelnilem blad bo zamiast przejsc do konfiguracji routera to wlaczylem kreator sieci bezprzewodowej - stworzylem siec no i wyskoczyl mi etap z przypisaniem klucza sieciowego, wiec dalem zeby przypisal automatycznie klucz i ok i siec zakonczona...

Wtedy wszedlem do ustawien routera przez 192.168.1.1
Wpisalem login i haslo - przeszedlem do wireless wpisalem SSID i dalem save i wtedy KONIEC - nie zapisuje nic tylko nie wyswietla strony - zrywa polaczenie - wyskuje ze siec jest zabezpieczona kluczem sieciowym no to ustawilem zeby wykrywal sam klucz ale to nic nie daje. Do ustawien routera przez www 192.168.1.1 nie mozna wejsc, po prostu nic nie dziala ...

Usunąłem siec i karte i poszedlem zresetowac router, wlaczam kompa - ok wykrywa tak jak ostatnio tylko w polaczeniu sieciowym jest w tytule "2", zamiast tak jak wczesniej linksys...
Wchodze do 192.168.1.1 wpisuje dane i haslo - SSID, daje save i znowu to samo, zrywa polaczenie i nic nie da sie zrobic :(

Znowu usuwam wszystko, resetuje router i od nowa i w polaczeniu sieciowym jest teraz "3" i po daniu save w SSID wszystko szlak trafia ...

Takze ktos poradzi co teraz? Instalowac system od nowa? Niezbyt mi to odpowiada bo komp nie jest moj ;)

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-10-07, 20:31 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-10-07, 19:27 przez vcarter, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Linksys Wag200G problem z kluczem sieciowym ?

Post autor: Jo_gurt »

Router konfiguruje się na kablu, żeby uniknąć właśnie takich jaj
vcarter pisze:ustawilem zeby wykrywal sam klucz
vcarter, ale pomyśl logicznie - co to za zabezpieczenie, jeśli można by je obejść automatycznie? ;)

Zajrzyj do poradnika w moim podpisie (wersja rozszerzona). Zwróć uwagę głównie na kolejność konfiguracji.
vcarter

Nniestety na kablu nie mam mozliwosci skonfigurowania bo router jest na dole a komp pietro wyzej ... i znajomy po to kupil sprzet radiowy, zeby nie ciagnac kabla. Wszystko dobrze szlo ale teraz po wpisaniu SSID wszystko sie psuje :/

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-10-07, 21:00 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-10-07, 19:59 przez vcarter, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

vcarter, to weź router do kompa, skonfiguruj i dopiero przenieś.
vcarter

Tylko skoro juz 3 razy namieszalem to nie wiem czy to dzialac bedzie - bo to chyba nie jest normalne zeby sygnal sie zrywal po wpisaniu SSID i pozniej hasla ?

Czy nie trzeba jakos wyczyscic dokladniej tych wszystkich ustawien sieciowych ? Co prawda je skasowalem ale teraz jak robie od nowa to w polaczeniu sieciowym jest w tytule "2", zamiast tak jak wczesniej linksys...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

vcarter pisze:bo to chyba nie jest normalne zeby sygnal sie zrywal po wpisaniu SSID i pozniej hasla ?
Normalne jeśli konfigurujesz przez radio. Przecież zmieniając SSID i dodając hasło musisz od nowa nawiązać połączenie.

vcarter, ty w ogóle zajrzałeś do tutoriala? Kreator połączenia zostaw w spokoju ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

vcarter pisze:juz 3 razy namieszalem to nie wiem czy to dzialac bedzie
Poczytaj tutoriale, Linksys akurat jest typowym routerem i większość opisów pasuje.
Nie pomagam na PW!
vcarter

Korzystałem z tutoriala ktorego podalem w 1 poscie tylko namieszalem zmieniajac kolejnosc i najpierw konfigurowalem siec a pozniej router ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

vcarter pisze:namieszalem zmieniajac kolejnosc
Kolejność nie specjalnie ma znaczenie. Można skonfigurować WiFi (i zaznaczyć opcje dopuszczenia do konfiguracji po WiFi) czyli SSID, kanał, WPA. Potem restart routera (zatwierdzenie konfiguracji) i uzyskanie połączenia WiFi z laptopa ( wyszukaj nową sieć i Windows zapyta o hasło WPA) i uzyskasz IP po DHCP. Następny krok to konfiguracja LAN i WAN, po zmianach adresów LAN konieczne będzie "napraw" w laptopie bo zmieni się IP.

Jednak bezpiecznym sposobem jest konfiguracja po kablu.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

wojteks, moim zdaniem dla początkującego kolejność jest ważna właśnie po to, żeby się nie dziwił np jak zmieni adres LAN i go rozłączy. Lub podobnie jak zmieni ustawienia radia a konfiguruje przez nie.
vcarter

Dobra zrobilem od nowa - klucz wymyslilem wpisalem i po skonfigurowaniu wszystkiego sygnal juz byl caly czas ok :)

Tyle ze internetu nadal nie bylo - wiec myslalem ze login albo haslo jest zle to zadzwonilem do tele2 i sie dowiedzialem ze trzeba inaczej router konfigurowac:
w linksys -> basic setup ma byc PPPoE i LLC, a VPI 0 i VCI 35.

I dopiero wtedy zaczal dzialac internet ...
Bo wczesniej ustawialem tak jak w tutorialu czyli PPPoA i VC ...
Takze ci co maja tele 2 musza ustawic PPPoE i LLC :)
ODPOWIEDZ