Problem z wi-fi (router Cerberus na łączu tdi)

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
anne-bonney
Początkujący użytkownik forum

Problem z wi-fi (router Cerberus na łączu tdi)

Post autor: anne-bonney »

Dobry wieczór,

mam pytanie, może tutaj mi ktoś pomoże, bo jak na razie żadne sposoby nie skutkują i nawet na infolinii Pentagramu nie byli w stanie pomóc :dobani:

Mam usługę tdi w tktelekom, ale bez modemu - kabel ethernet podpięty od razu do sieciówki (Level One 10/100Mbps Fast Ethernet Adapter) , chciałam to łącze rozdzielić na dwa komputery, w tym jeden podłączony bezprzewodowo. W tym celu zakupiłam opisany w tytule router, podpięłam jeden komputer kablem - tutaj net działa, drugi chciałam podłączyć bezprzewodowo - niestety niezależnie od tego jak bym nie kombinowała z konfiguracją na pierwszym kompie net jest a na tym drugim widzi sieć, łączy się, jest niby ok - ale netu nie ma :zdziwko: Co do ustawień na kompie z wi-fi ,najpierw próbowałam automatycznie IP i DNS, teraz wpisałam ręcznie tak jak mi polecił serwisant z Pentagramu wartości kompatybilne z routerem ale efekt jest tylko taki, że z tego kpmpa mogę wejść na strone konfiguracji routera ,nigdzie indziej. Pingu nie ma. Wyłączyłam zapore (na obu kompach mam XP) ,antywirus (swoją drogą jak chciał się aktualizować to cały czas wyświetlał tekst DNS name resolving error. Nie wiem jak to rozwiązać.

Router konfigurowałam z kompa który był wcześniej podpięty do netu, jest ustawiony na dynamiczne IP ,próbowałam z klonowanie adresu Mac, szyforwania i innych zabezpieczeń na razie nie ustawiałam żeby nie komplikować.
Może po prostu powinnam ustawić stałe IP ale nie mogę tego zrobić - mam komunikat że WAN IP i LAN IP nie może istnieć w tej samej podsieci :/

W tym momencie kończy się moja inwencja, informatykiem niestety nie jestem :(
Dodam, że net nie ma ograniczeń jeśli chodzi o ttl a przynajmniej nie widać tego po pingu .
W kompie z wi-fi mam dwie sieciówki, jedną zwykła, zintegrowaną a drugą na której powinnam odbierać net : Ralink Turbo Wirelles Lan.

Jeśli ktoś może mi pomóc to będę bardzo wdzięczna !!!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z wi-fi (router Cerberus na łączu tdi)

Post autor: Jo_gurt »

anne-bonney, po pierwsze to ta;
- wrzuć screena z zakładki status routera - tak, żeby było widać i adres IP WAN i adres IP LAN i jak najwięcej ustawień
- wrzuć <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> z kompa z niedziałającym i działającym netem

Jaki dokładnie to cerberus?
anne-bonney

zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Anne-bonney, wygląda mi na to, że masz konflikt adresów IP na LAN i WAN.
Zmień adres routera na 10.1.1.1 i powinno być OK.

Następnie włącz pobieranie adresu z DHCP na komputerze z WiFi i zrestartuj obydwa komputery.
Tym razem na obydwu bramą domyślną powinno być: 10.1.1.1
Natomiast adresy IP kompów to 10.1.1.x
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
anne-bonney

Tak zrobiłam.
Na kompie gdzie konfigurowałam najpierw net mi zniknął zupełnie, po restarcie wrócił, tylko nie mogę się już zalogować do konfiguracji ani pod nowym IP routera ani pod starym, a na kompie z wi-fi sytuacja jest bez zmian po restarcie.
:(
zDaleKi

anne-bonney pisze:tylko nie mogę się już zalogować do konfiguracji ani pod nowym IP routera ani pod starym
Nie możesz się połączyć z routerem na nowym adresie 10.1.1.1 ?
Podaj teraz ponownie wyniki <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> najlepiej w formie tekstowej.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
anne-bonney

Na tym kompie co jest net ipconfig jest dokładnie taki sam jak był (sprawdziłam), więc myslę, że nie ma sensu go drugi raz wrzucać, a drugi jest TU (przepraszam za ignorancje bo dopiero teraz przeczytałam jak się to robi w formie tekstowej więc na drugi raz wrzucę poprawnie).
Niestety nie mogę się zalogować na tym nowym adresie. :/
zDaleKi

anne-bonney pisze:Na tym kompie co jest net ipconfig jest dokładnie taki sam jak był (sprawdziłam),
Zatem jest źle, bo powinien być inny. Dlatego nie możesz zalogować się na router.
Z tego drugiego kompa nie dostaniesz się do konfiguracji, bo zapewne masz blokadę zarządzania przez WiFi. Zatem ustaw adres pierwszego kompa na DHCP (niby tak jest ale jakoś nie działa). Jeżeli nic to nie działa, to zmień ręcznie adres kompa na 10.1.1.2.

Swoja drogą zastanawiam się dlaczego drugi komp cały czas pobiera IP od dostawcy a nie powinien :szok: Czy kabelek od sieci swojego dostawcy jest na 100% wpięty do portu WAN? Bo coś mi się wydaje, ze jest do LAN podpięty i dlatego nie działa sieć na drugim kompie a pierwszy dostaje IP od ISP.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

anne-bonney, trochę to widzę zamotane. Spróbuj od nowa:
1. reset routera do ustawień fabrycznych
2. przestaw kompy na automatyczne pobieranie adresów
3. zaloguj się na router już z kompa na którym działa net podpięty bezpośrednio kablem od dostawcy
4. sklonuj adres MAC na WAN
5. zmień adres LAN routera na 10.1.1.1, maska 255.0.0.0 - po zapisaniu stracisz łączność z routerem
6. na kompach wydaj takie polecenia:

Kod: Zaznacz cały

ipconfig /release
ipconfig /renew
- drugie czasem trzeba powtórzyć aż zaskoczy
7. sprawdź ipconfig'iem czy kompy dostały odpowiednie adresy (10.1.1.x/255.0.0.0/10.1.1.1)
8. jeśli dalej nie działa to zrób jeszcze raz te same screeny - status, 2x ipconfig i wrzuć tu

EDIT: I zwróć uwagę na to co pisze BliSki - ma być dobrze podłączone!
Ostatnio zmieniony 2008-10-09, 21:22 przez Jo_gurt, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi

Jo_gurt pisze:6. na kompach wydaj takie polecenia:
Kod:
ipconfig /release
ipconfig /renew

- drugie czasem trzeba powtórzyć aż zaskoczy
Dlatego poleciłem restart kompa, to zawsze działa ;) tylko trwa niestety dłużej ;)
Jo_gurt pisze:I zwróć uwagę na to co pisze BliSki - ma być dobrze podłączone!
Jak pisałem dziwi mnie dlaczego jeden dostaje inne IP a drugi inne.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
anne-bonney

Dziękuje Wam bardzo!

Przede wszystkim faktycznie miałam źle podłączony kabel :zawstydzony:

Tym razem po resecie routera najpierw zmieniłam jego IP, potem ustawiłam statyczne IP (na danych które wcześniej miałam przy podłączaniu do internetu) a potem sklonowałam adres Mac i dopiero wtedy net zatrybił na obu kompach!

Z tym ,że na tym z wi-fi jest z jakiegoś powodu szybszy, czy da się tak ustawić aby byl taki sam bądź (wskazane :) ) wolniejszy?

Jeszcze raz Wam dziękuje !!!
zDaleKi

anne-bonney pisze:Przede wszystkim faktycznie miałam źle podłączony kabel
A jednak ;)
anne-bonney pisze:Tym razem po resecie routera najpierw zmieniłam jego IP, potem ustawiłam statyczne IP (na danych które wcześniej miałam przy podłączaniu do internetu) a potem sklonowałam adres Mac i dopiero wtedy net zatrybił na obu kompach!
Cieszymy się bardzo :ok:
anne-bonney pisze:Z tym ,że na tym z wi-fi jest z jakiegoś powodu szybszy
A to dziwne, bo wszyscy twierdzą, że na WiFi chodzi zawsze gorzej.
Po pierwsze włącz szyfrowanie WPA2, to trochę go spowolni ale czy to odczujesz, to wątpię.

Aby tu coś doradzić, to trzeba by się bliżej temu przyjrzeć, bo ciężko tu już spekulować.
Może to być:
1) wina zaśmieconego systemu operacyjnego.
2) wina firewalla lub antywirusa.
3) wina sterownika karty sieciowej.
4) może karta sieciowa to 10Mbit?
5) itp. itd...
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
anne-bonney

Być może winny jest zaśmiecony system na moim 'starym' kompie, i jeszcze pare innych czynników, ale z tym już sobie jakoś poradze :)

Śmiesznie z tym kablem - dziś rano denerwowałam się na serwistanta z Pentagramu jak sugerował ,że net nie trybi po kartę sieciową do wi-fi mam w tym kompie podłączonym kablem :P A okazało się, że chwila pospiechu czy bezmyślności i zrobiłam coś równie głupiego :rotfl:

Zastanawiałam się czy można 'nierówno' to łącze podzielić, bo jak na 'nowym' kompie z wi-fi zasiądzie mój brat i zacznie grać w WoW-a to ja już pewnie za wiele z netem nie podziałam :P

W każdym razie teraz śmiga net ładnie na obu kompach i się bardzo ciesze, a męczyłam się dwa dni z tym! Jak widać kto pyta nie błądzi :]
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

anne-bonney pisze:Zastanawiałam się czy można 'nierówno' to łącze podzielić, bo jak na 'nowym' kompie z wi-fi zasiądzie mój brat i zacznie grać w WoW-a to ja już pewnie za wiele z netem nie podziałam :P
Tzn raczej ty mu bardziej będziesz przeszkadzała ;) Ale niestety, takie rzeczy nie na tym routerze. Jest na nim QoS, ale średnio skuteczny z tego co wiem.
ODPOWIEDZ