Orange edge

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
GOŚĆ

Orange edge

Post autor: GOŚĆ »

Witam,wczoraj zakupilem aktywacje edge/gprs wraz z modemem zew.TechLab 2000 ED77,mam wielki problem wczoraj wieczorem miałem transfer w wawie przy ściąganiu ok 15kB/s(Warszawa Ursus) i dzis rano do godz 13 też,a potem lipa transfer zaczał spadać i to do 2kB/s!!!Przeniosłem się teraz pod Nowy Dwór Maz.i też lipa,o co chodzi?Zasięg w edge dialer pokazuje 4-5 kresek na 7,czasem 6.Wie ktoś może o co chodzi?
GOŚĆ

Re: Orange edge

Aha dodam że do nadajnika Idei mam jakieś 2km.w prostej linji bez zabudowań po drodze, w bazie BTSów w mazowieckim widnieje on w miejscowości Czosnów pracuje w paśmie 1800,w związku z tym czy każdy nadajnik wspiera edge??
ertes232

Post autor: ertes232 »

Witam

Dla btsa priorytetem są najpierw poł kom. - oni głównie na tym zarabiają

Jesli bts nie jest obciążony poł kom. to masz spore możliwosci na w miare szybki net
teraz o twoim poł z netem decyduje :
1. odległość od btsa,
2. warunki atmosferyczne,
3. typ karty
4. rodzaj sieci ( obciążenie tej sieci, obciążenie i jakosc serwera z którym się łączysz )
5. własna konfiguracja kompa
6. typ programu do karty
7. pora o której się łączysz ( w nocy jest super -oczywista sprawa )\
8. jakosc anteny - najl kierunkowa oraz jej położenie
9. to czy masz widocznosc bezposrednią z btesem, czy na falach odbitych-fale odbite powod. zakłamania wówczas włącza sie korekcja błędów to zmniejsza szybkość- bo strona jest wertowana tyle razy aż osiągniesz to po co kliknąłeś
10. jeszcze weź pod uwagą fakt że dane otrzymujesz spakowane, dodatkowo to wszystko leci w postacj pakietów - to nie jest transmisja ciągła tylko przerywana gdyż pomiędzy twoimi przerwami ktos inny się łączy albo sciąga pliki bądz rozmawia ( to sa tak zwane szczeliny czasowe )
11. i troche zależy od szybkosci kompa -procek-ram
dlatego że najpierw jak sciągasz dane ze stronki www komp potrzebuje troche czasu (rozpakowuje itd ) aby wyswietlił ci to na ekranie

A teraz wyobraź sobie że w twojej okolicy 80% ludzi rozm przez kom ------ to bts ledwo co się wyrabia np godziny szczytu, to że tanieją komórki jest ok, ale dla edge czy gprs to już nie

---------------- ale generalnie to najważniejsze jest rodzaj sieci i odległosc od btsa --------------------- moim skromnym zdaniem
z kilku sieci mi najlepiej chodzi plus :) , miałem w pomaranczy :evil:

sory za tą prozę - może zbyt dużo !
pozdr.
GOŚĆ

Już jest ok,zadzwonilem do BOK i sie poprawilo i od tamtego czasu jest OK!kupilem taką zew. antenkę bacik 40 cm wyrzucilem na dach i mam zawsze max.zasięg 7 na 7 kresek.TRANSFER zalezy skad ale srednio 15-24kB/s na edge.Ja jestem zadowolony,gdyz wcześniej miałem modem i transfer średni 4kB/s :).Ogólnie nie narzekam.
casper1975
Początkujący użytkownik forum

Post autor: casper1975 »

GOŚĆ pisze:Już jest ok,zadzwonilem do BOK i sie poprawilo i od tamtego czasu jest OK!
Cytat przyciety przez Moderatora ->BliSki - Panie i Panowie tniemy zbedne cytaty!
Daj znac czy testowales juz przez GDGE np.telefonie VoIP(easycall,SKYPE)? Przy GPRS sa problemy z dzwiekiem,ale prawdopodobnie juz przy EDGE nie ma tego.Z gory dzieki za odpowiedz na maila; [email protected]
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

@casper1975 - poszukaj na forum, już jest kilka wątków o VOIPie na tym forum.
Back to the Future ;)
llookkaass
Początkujący użytkownik forum

Post autor: llookkaass »

mieszkam w wojewodztwie małopolskim w miejscowosci Ochotnica Dolna mam Orange Free i modem Option Icon II zasiegu mam 4 kreski na 5 ale transfer beznadziejny srednio 2 kb/s chcialbym zainwestowac w antene kierunkowa majac nadzieje ze cos pomoze tylko <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> jaka kupic czy mozecie mi doradzic?zalaczam adres do mapki http://zasieg.orange.pl/servlet/MapServ ... aliasing=0
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

To bardzo ważne dla Ciebie :
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=5736
Musisz to bardzo dokładnie przeczytać inaczej możesz popełnić bardzo duży błąd.
ODPOWIEDZ