Livebox

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lomk
Stały użytkownik forum

Livebox

Post autor: lomk »

Jesli temat był to z góry przepraszam, otóż w domku stoi livebox, są dwa laptopy, pierwszy łączy się od razu po włączeniu wifi, drugi nowy wykrywa liveboxa ale nie chce się połączyć, ja się na neo nie znam więc nie wiem czy trzeba coś w liveboxie konfigurować czy w tpsa to zgłosić?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Livebox

Post autor: Jo_gurt »

lomk, dodałeś drugiego laptopa do filtra MAC? Albo ręcznie albo poprzez procedurę z przyciskiem [reg] - powinno być w instrukcji.
lomk
Stały użytkownik forum

Zastanawia mnie dlaczego pierwszego nie trzeba dodawać bo on się połączył sam bez ingerencji, to livebox ma filtrację mac?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

lomk pisze:bo on się połączył sam bez ingerencji
W zestawie z LB jest karta WiFi i ona chyba jest domyślnie dodana do LB więc tu może być przyczyna natychmiastowego połączenia. Inna możliwość to przypadkowe naciśnięcie przycisku [reg] podczas próby podłączenia komputera przy przekładaniu/manipulowaniu LB.

LB ma filtrację MAC i trudno ją wyłączyć. Dodawanie komputerów po WiFi jest proste i szybkie z użyciem przycisku.
Nie pomagam na PW!
lomk
Stały użytkownik forum

OK czyli wciskam przycisk reg i dalej co?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Po wciśnięciu przycisku próba nawiązania połączenia spowoduje dodanie MAC adresu komputera który chcesz podłaczyć (miga kontrolka odpowiedzialna za WiFi na LB).
Czyli w kompie klikasz połącz, potem napraw i powinno być połączone.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ