Modem Z orange i karta z blueconnect

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
frise89
Początkujący użytkownik forum

Modem Z orange i karta z blueconnect

Post autor: frise89 »

Witam, posiadam modem z orange ed77 i karte z blueconnect i chcialbym zrobic zeby to wszystko dzialalo razem, czytalem cos ze aplikacja ma w sobie simlocka, i wlasnie gdy wlaczam ta wlasnie aplikacje pokazuje mi sie komunikat ze jest cos nie tak z karta.. Kompletnie sie na tym nie znam wiec prosze abyscie nie odsylali mnie do tematow , czytalem je juz, ale jakos nie moge tego wszystkiego ogarnac , prosze abyscie wytlumaczyli mi wszystko jak malemu dziecku;) dziekuje i pozdrawiam Frise89
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: Modem Z orange i karta z blueconnect

Post autor: Sundance_kid »

Aplikacja ma w sobie simlocka? To modem ma simlocka.
Wyłacz rządanie kodu pin na karcie, włóż do modmeu, zainstaluj sterowniki do samego modemu (wywal ta orange aplikację) i zrób dial-upa.

[ Dodano: 2008-10-12, 19:10 ]
Zobacz czy to zadziała. Wydawało mi się, że ten modem nie ma locka.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Sundance_kid pisze:zainstaluj sterowniki do samego modemu (wywal ta orange aplikację) i zrób dial-upa.
Ewentualnie użyj programu forumowego kolego o nazwie TopNetInfo.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Najlepiej pracuje z pierwszą wersją aplikacji do ED77. Osobiście sprawdzałem i działa na BC. Te ostatnie wersje właśnie wywalają błąd karty sim.

Reszta jak już polecili poprzednicy.
frise89
Początkujący użytkownik forum

Post autor: frise89 »

No to tak.. Probowalem wgrac najstarszy edge dialer. To mam komunikat blokada simlock niewlasciwa karta czy cos takiego, i wylacza sie aplikacja, a w net info to juz calkowicie nic nie dziala..

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-10-13, 09:25 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-10-13, 08:25 przez frise89, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

frise89 pisze:To mam komunikat blokada simlock niewlasciwa karta czy cos takiego
No to raczej masz założonego simlocka. Najlepiej jeszcze się upewnij za pomocą komend AT. Tu masz dwa posty na ten temat http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=101853#101853
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jaco

frise89 pisze:No to tak.. Probowalem wgrac najstarszy edge dialer
Ale odinstalowałeś poprzednią wersję i wyczyściłeś rejestry bo inaczej dalej będziesz miał ten komunikat.
YaHooo pisze:Najlepiej jeszcze się upewnij za pomocą komend AT
No niestety ale na tym który ja sprawdzałem wywala ERROR.Nie da się sprawdzić.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jaco pisze:No niestety ale na tym który ja sprawdzałem wywala ERROR.Nie da się sprawdzić.
Czyli trzeba po prostu włożyć jeszcze inną kartę i utworzyć połączenie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a>
Awatar użytkownika
Jaco

YaHooo pisze:włożyć jeszcze inną kartę i utworzyć połączenie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a>
To będzie działać na pewno. Bynajmniej na tym co ja testowałem działało. Nawet gdzieś na forum o tym pisałem. Ważne aby nie było aktywnego PINu gdyż wówczas karta nie zaloguje się do sieci i druga ważna sprawa to aby modem był widziany w systemie.
Jeśli nie będzie należy odświeżyć listę urządzeń.
ODPOWIEDZ