Sinus 154 oraz nowa antena 11dBi
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Sinus 154 oraz nowa antena 11dBi
Miałem problem ze swoim Sinusem 154 ponieważ mała antenka była za słaba. Postanowiłem więc wymienić antene i zrobić osobne wejście RPSMA na nią. Kupiłem antenę: taką, wymieniłem przy okazji kable w środku bo były za krótkie. Antena troche długa ale daję radę. Różnica w działaniu internetu jest widoczna. Dodam że Sinus działa jedynie w trybie WDS bo routerek odbiera tylko sygnał z anteny kierunkowej - też osobne wejście ale nie o tym mowa. Przetestowałem antenę na otwartej przestrzeni - połączenie z internetem miałem na odległość gdzies 800m. Jednak moje pytanie jest takie: obecnie router jest w domu i jest od tego komputera z którym pisze jakieś 10metrów, w pokoju obok. Jednak siła sygnału jest na poziomie: dostateczny/dobry tylko słaba szybkość, około 18-36 Mb/s co jest wg mnie mało. Jednak kiedy oddale się od anteny na jakies 40 metrów sygnał wzrasta na maksa! Czy taka antena działa jak nadajnik np w telefonii komórkowej że dopiero na jakiejś odleglości uzykamy maksymalny zasięg? Czyli tutaj jak najbliżej routera tym gorzej?? Jak to jest z taką antena o takiej mocy i czy w ogóle router ją wykorzystuje??? Czy to był dobry zakup? Router wisi na ścianie - antena ma długośc niecałe 30cm. Może macie jakieś wzskazówki na ten temat? Bo sądziłem że kupując taką antenę zasieg w cały mieszkaniu będe mieć na maksa - mieszkanie około 80m2.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Sinus 154 oraz nowa antena 11dBi
Taka antena o tak dużym zysku promieniuje płasko. Zatem może być tak, że pod anteną jest mały sygnał. Jak chcesz to możesz spróbować pochylić nieco antenę, żeby promieniowała bardziej w dół, niż w poziomie.sienczek pisze:Jednak kiedy oddale się od anteny na jakies 40 metrów sygnał wzrasta na maksa!
Tak, antena taka promieniuje mocniej w wybranych kierunkach.sienczek pisze:Jak to jest z taką antena o takiej mocy i czy w ogóle router ją wykorzystuje???
Na jakiej wysokości? Bo tu może być pies pogrzebany. Jak zbyt wysoko to zmiana anteny na mocniejszą może pogorszyć sytuację. Ustaw go na poziomie na jakim się znajdują karty sieciowe komputerów.sienczek pisze:Router wisi na ścianie - antena ma długośc niecałe 30cm
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Router znajduje się na wysokości około 170cm od podłogi.YaHooo pisze:Na jakiej wysokości?
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-10-11, 17:57 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-10-11, 16:57 przez sienczek, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No to chyba tutaj jest pies pogrzebany. Spróbuj umieścić go niżej, bo domyślam się, że to jest mieszkanie jednopoziomowe? Umieść go mniej więcej na poziomie na którym się znajduje antena karty sieciowej w komputerze.sienczek pisze:Router znajduje się na wysokości około 170cm od podłogi.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Tak mieszkanie jest jednopoziomowe. Dokładnie tu był pies pogrzebany. Podniosłem laptopa nad biurko na wysokość routera i od razu prędkość 54Mb/s !! Trzeba będzie nowe kołki wiercic a tamte zaszpachlować - ajjj..
Jeszcze potestuje ale to raczej to! Jednak czy będzie miało znaczenie prędkość internetu jeśli zasięg jest dobry a doskonały i szybkośc 36 Mb/s a np 48 Mb/s? Odczuje się to na dłuższą metę jeśli z komputerem nie będzie się wychodziło poza obszar domu?
Dodam że szybkość jest bardzo niestabilna, np w jednym miejscu mam wszystko na MAX to zasieg i szybkosc a dam laptopa pare metrów dalej i szybkość potrafi spaść nawet do 12Mb/s a zasięg dwie kreski mniej!!
Coś tutaj nie tak jest. Może lodówka i mikrofalówka które sa zaraz obok routera? Chociaz te urządzenia nie działają NON STOP?!?

Dodam że szybkość jest bardzo niestabilna, np w jednym miejscu mam wszystko na MAX to zasieg i szybkosc a dam laptopa pare metrów dalej i szybkość potrafi spaść nawet do 12Mb/s a zasięg dwie kreski mniej!!

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
sienczek, spróbuj pochylić nieco antenę. O około 20 stopni. Zasięg się z tej strony zmniejszy przez ten kąt, ale powinno być wtedy ok.sienczek pisze:Trzeba będzie nowe kołki wiercic a tamte zaszpachlować - ajjj..
[ Dodano: 2008-10-11, 19:54 ]
A jakie masz ściany? Zbrojone? Nie nadaje ktoś na tym samym kanale?
Jakie masz pingi do routera i jak szybkie łącze?
Urządzenia typu mikrofalówka i lodówka (ta raczej Ci działa non stop

-
Dom jest z kamienia, w środku znajdą się też jakieś regipsy, ale mieszkanie jest "otwarte" czyli dużo wolnej przestrzeni itp., drzwi zawsze otwarte. To wieś więc sieci wifi jest mało, raz na dworze znalazłem liveboxa sąsiada, ale nic wiecej także nikt nie zagłusza - ja pracuje na kanale nr 3. Łącze to neostrada 1mega. Ping do routera: hmm tutaj jest problem bo czasami nie mogę się połączyć z Sinusem. Ogólnie posiadam dwa routery jeden to ASUS 500tka a drugi to sinus, pomiędzy nimi są anteny: tutaj wszystko jest ok bo net śmiga bez problemu, jak pinguje ASUSA to mam od 2 do 50ms - średnio jakies 15ms. Obecnie nie mogę spingować sinusa ani na niego wejśc..
czasem tak ma właśnie, najlepsze że internet działa normalnie teraz mimo to, a ping krzyczy że Upłynał limit żądania
speedtest.pl pokazuje ładnie 1010kbps (nie zawsze....
)także net niby śmiga, i mimo szybkosci 36Mb/s działa poprawie. Grzebać coś jeszcze czy nic nie zmieniać? Niby jest ok ale sygnał jest bardzo niestabilny raz dostateczny raz bardzo dobry, a siedze w jednym miejscu cały czas.
A tak przy okazji, to dobrze że ASUS działa w innej podsieci niż Sinus? Asusa mam na 192.168.1.1 a Sinusa 192.168.2.1 - inaczej nie działało bo sie gryzły i nie widziały siebie w trybie WDS - chyba że coś innego zmienić gdzieś.
A może tak zmienić soft temu Sinusowi: da to jakieś efekty?

speedtest.pl pokazuje ładnie 1010kbps (nie zawsze....

A tak przy okazji, to dobrze że ASUS działa w innej podsieci niż Sinus? Asusa mam na 192.168.1.1 a Sinusa 192.168.2.1 - inaczej nie działało bo sie gryzły i nie widziały siebie w trybie WDS - chyba że coś innego zmienić gdzieś.
A może tak zmienić soft temu Sinusowi: da to jakieś efekty?
- wojteks
- *** Administrator ***
Jak ma nie działać poprawnie jak masz neostradę 1Mb/s czyli 36 razy wolniejszą.sienczek pisze:mimo szybkosci 36Mb/s działa poprawie
Nie pomagam na PW!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To urządzenie działa na częstotliwości bliskiej wi-fi więc potrafi popsuć działanie sieci wi-fi.sienczek pisze:mikrofalówka które sa zaraz obok routera?
Dokładnie. Jak przez router nie wymieniasz danych między komputerami to jak prędkość internetu nie jest poważnie zaniżona to może tak zostać.wojteks pisze:neostradę 1Mb/s czyli 36 razy wolniejszą.
Pozdrawiam YaHooo 

-
chodziło o przepustowość WIFIwojteks pisze:Jak ma nie działać poprawnie jak masz neostradę 1Mb/s czyli 36 razy wolniejszą.

[ Dodano: 2008-10-12, 00:25 ]
ale ona jest wlaczona raz, dwa razy dziennie wiec to roznicy nie robi przeciez!YaHooo pisze:To urządzenie działa na częstotliwości bliskiej wi-fi więc potrafi popsuć działanie sieci wi-fi.

- wojteks
- *** Administrator ***
Może to urok tej karty sieciowej WiFi, jak nie ściągasz to zwalnia prędkość. Moja karta tak ma, jak nic nie robię to prędkość jest 24Mbps a jak zaczynam ściągać to przełącza się na większą (54Mbps) prędkość. To wszystko w odległości 1m od APsienczek pisze:chodziło o przepustowość WIFItylko 36Mb/s
a nie max np 54Mb/s
Nie pomagam na PW!
-
Dobra a teraz inna sprawa jeszcze: chce coś przetestować i podłączyć tą antenę pod acces point TP-LINK. Z sinusa podpielem skretka z wyjscia LAN do wejscia WAN w TP-Linku. Pobrało sobie wszedzie Ipki i polaczylo: jednak internetu nie było. Podlaczajac sam kabel lan z sinusa do laptopa net działał. Gdzies cos z adresami IP jest nie tak. Ale wszystkie urzadzenia sieciowe sie widziały bez problemu. W sinusie jest wlaczony serwer DHCP na lanie, wylaczenie tez nie pomogło w sumie. co gdzie ustawic aby internet był przekaznywany z sinusa do tp-linka a pozniej do mojego laptopa bezprzewodowo? chcialem sprawdzic ktore urzadzenie okaze sie lepsze przy zastosowaniu tej nowej anteny.
- wojteks
- *** Administrator ***
To napisz jakie IP się ustawiły, AP jest przeźroczyste (IP AP służy tylko do zarządzania i najlepiej ustawić go na stałe). Jeżeli laptop łączy się do AP poprawnie po WiFi i można pingać bramę to problem może być w DNSach.sienczek pisze:Gdzies cos z adresami IP jest nie tak
Nie pomagam na PW!
-
No dobra, jakoś poszło, jednak słuchajcie: siedze w jednym miejscu z laptopem: teraz mam dwie sieci bezprzewodowe: z TP-Linka i z Sinusa. Przy standardowej antenie tplinka sila sygnalu doskonała oraz szybkosc 54Mb/s. Świetny wynik. Z ciekawości podłączyłem antene 11dBi z Sinusa: siła sygnału dostateczna a szybkość 24-36Mb/s. Jaki wniosek z tego??? Troche tego nie pojmuję, ktoś pomoże? Mała antenka około 15 cm lepsza niż antena 11dBi 28cm??? Widocznie wniosek z tego że mała antenka lepsza na bliższe odległości, a ta 11dBi bedzie lepsza na wiekszą odległość skoro na niej miałem zasięg około 800 metrów od domu! Czy dobrze myśle? Jeśli tak to pozostaję przy tej z TP-Linka. a powiedzcie czy teraz mozna tak ustawić tego Sinusa zeby razem pracowały jakoś pod jedną siecią? Czyli w domu będe korzystał z tego TP-linka bo zasieg w całym domu jest świetny!! Jednak np pójda poza ogród albo dalej w plenej to Antena tplinka nie da sobie już rady - ale bede miał antene 11 dBi gdzie dopiero jakoś 30 metrów od AP zasieg jest maksymalny. Zmiana SSD sieci tylko wystarczy? Chyba nie...
- wojteks
- *** Administrator ***
Sinus i TP-link powinny pracować z różnymi SSID na kanałach odległych od siebie o minimum 4 kanały (np. 1 i 5 albo 5 i 10) czym dalej tym lepiej.sienczek pisze:Zmiana SSD sieci tylko wystarczy? Chyba nie...
Bo takie jest zastosowanie anten, mała blisko bo ma może 2-3dBi i jest dookólna jakby kuliście czyli jest zasięg pod i nad AP. Duża antena ma większy zysk bo ma zupełnie inną charakterystykę promieniowania owszem ona jest dookólna ale jakby w formie okręgu czyli ma płaską wiązkę i przez to są znacznie większe zasięgi poziome a w pobliżu/niżej/wyżej nie ma zasięgu lub jest bardzo słaby.sienczek pisze:Mała antenka około 15 cm lepsza niż antena 11dBi 28cm
Nie pomagam na PW!
-
No i było dobrze a teraz lipa: ale może zaczne od początku. Zrobilem siec bezprzewodowa na mala odleglosc: powody itp to nie wazne. waze jest jest i siec dzialala przez dluzszy okres czasu bez problemu. Ale pozniej zaczely sie schody czyli zrywania sygnalu, dostep tylko lokalny, albo bardzo wolne dzialanie internetu. Nie wiem czemu. Na foto przestawiam wam dystans jaki pokonuje sygnal - jak widzicie mala odleglosc. urzadzenia to asus wl-500 ktory jest w tym drugim budynku, antena panelowa jest umieszona zaraz przy oknie w srodku, widac na foto, jest w srodku ze wzgledu na bezpieczenstwo. druga antena ktora jest na moim domu jest na elewacji, foto macie nizej. kabelek od niej leci do sinusa 154 ktory ma zrobione dwa wejscie rpsma - jedno na kabelek od anteny a drugie to antena dookolna. I raz internet mam raz nie mam. teraz musialem pojsc pod antene od asusa zeby napisac tego posta, bo internetu nie bylo - tylko lokalnie, albo bylo polaczenie z siecia, jednak strony praktycznei sie nie otwieraly, nawet GG lagowalo!!! Denerwuje mnie to strasznie. Podlaczylem tego Tp-linka do testow ale to mniejsza z tym. sek w tym ze nie ma ineternetu. nie moge spingowac asusa, a jak widzicie sinus widzi sygnal nadawany od anteny panelowej znajdujacej sie na drugim bunynku (tryb repeater czyli WDS jak pamietam
). ponizej fotki co i jak jest ustawione.

Moze to wina slabej anteny, albo ten sinus jest do niczego - juz sam nie wiem..
wracam do domu bo zimno tutaj..
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-10-12, 21:28 ]
Nie używamy takich słów.

Moze to wina slabej anteny, albo ten sinus jest do niczego - juz sam nie wiem..

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-10-12, 21:28 ]
Nie używamy takich słów.

Ostatnio zmieniony 2008-10-12, 20:27 przez sienczek, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
A co to za cudowna antena na ostatnim zdjęciu? pierwszy raz coś takiego widzę!
Owszem, sinus może pracować jako klient albo repeater ale jeżeli ma podłączoną antenę zewnętrzną to nie może równocześnie pracować na drugiej.
CZy sinus ma 2 moduły radiowe? Sprawdziłem, nie ma więc to nie ma prawa działać.sienczek pisze:sinusa 154 ktory ma zrobione dwa wejscie rpsma - jedno na kabelek od anteny a drugie to antena dookolna.
Owszem, sinus może pracować jako klient albo repeater ale jeżeli ma podłączoną antenę zewnętrzną to nie może równocześnie pracować na drugiej.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Miałem o to samo zapytać.wojteks pisze:A co to za cudowna antena na ostatnim zdjęciu? pierwszy raz coś takiego widzę!

-
Teraz jakoś mam internet ale pewnie nie na długo, z reszta działa na połowie przepustowości albo gorzej... A nic nie zrobiłem, po prostu miałem wyłączone wszystko. Teraz lapa właczam i prosze - dostep do internetu jest o dziwo.ja.michal pisze:Miałem o to samo zapytać
Ta antena była kupiona nie przeze mnie - akurat ja tego sprzętu nie kupowałem (było to jakiś rok temu) - Antena jest ze sklepu YAGI z allegro

A dokonałem jeszcze testu i tą antenę podpiełem bezpośrednio do bezprzewodowej karty sieciowej w komputerze stacjonarnym - chciałem sprawdzić jaki poziom sygnału jest - i co? nie wykrył w ogole żadnej sieci...

Jak nie?? No ale działało przecież - sinus miał fabrycznie dwie anteny takie krótkie, coś koło 2dBi. Teraz jestem połączony bezpośrednio z sinusem, tp-linka odlaczylem. Także jedna antena na zewnątrz odbiera sygnał, a druga dookólna przykrecona do obudowy wysyla do mojego lapka sygnał! Więc wg mnie posiada dwa moduły radiowe.wojteks pisze:CZy sinus ma 2 moduły radiowe? Sprawdziłem, nie ma więc to nie ma prawa działać.
- wojteks
- *** Administrator ***
Przypadek moim zdaniem.sienczek pisze:No ale działało przecież
Masakra, jak oni mogli to sprzedawać, anten nie kupuje się na allegro bo to w 90% oszustwo.sienczek pisze:Antena jest ze sklepu YAGI z allegro
To się nazywa diversity i ma polepszać odbiór, AP wybiera automatycznie antenę z lepszym sygnałem. Ma to wiele AP/routerów z AP.sienczek pisze:sinus miał fabrycznie dwie anteny takie krótkie, coś koło 2dBi
Nie ma takiej możliwości.sienczek pisze:Więc wg mnie posiada dwa moduły radiowe.
Normalnie powinno być tak zrobione:
AP Nadawczy (baza) (((WiFi)))AP odbiorczy >---kabel---<AP nadawczy na dom (((WiFi w domu)))
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie jestem tego pewny, ale zdaje się sinus ma dwa tory radiowe. A konkretniej chyba dwie karty mini-pci. Ale mogę mylić z innym sprzętem. Trzeba by się tego wywiedzieć.wojteks pisze:Nie ma takiej możliwości.
- wojteks
- *** Administrator ***
Za 60 zł 2 karty mPCI?Jo_gurt pisze:Nie jestem tego pewny
http://allegro.pl/item450873169_sinus_1 ... _brid.html
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jednak z tego co wyczytałem to jedna kara mini-pci, czyli tak jak mówiłeś - jedno radio.
-
No no powiedzcie mi jak to jest możliwe że mam np teraz internet a jestem połączony z Sinusem bezprzewodowo??? Przecież byłoby to nie możliwe! Weździe wytłumaczcie. Przecież to nie przypadek! Fakt Sinus ma w środku jedną płytke miniPCI. Ale dlaczego to działa?? To po co ktoś pozbywał się jeden anteny i zastąpił ją wtykiem RPSMA na antene zewnętrzna?? Ten Sinus (wyglada inaczej niż w linku) kupiony był od tego samego kolesia z linka - kupiony był już przerobiony z tym konektorem(cena jakoś 100zł): cytat tej aukcji z linka wyżej:
"MOŻLIWOŚĆ /odpłatnie/:
- Wgrania firmware w języku angielskim
- Montażu złącza TNC lub SMA-RP na antenę zewnętrzną (wówczas jedna antena nadaje lokalnie drugą zamieniam na złączkę) "
To niby po co koleś montuje takie wtyczki??? APk działa w trybie repeater i odbiera sygnał z tego Asusa ale i tym samym nadaje sygnał w antenie dookólnej - po prostu przekazuje ten sam sygnał - jakoś tak to mi się wydaje. No bo tak jak mówiecie te anteny niby się uzupełniają no i racja: tyle tylko ze jedna jest zewnętrzna ale to też antena. SSID w tym ASUSIE i Sinusie są ustawione takie same.
Hmm chybaże właśnie jak mówcie AP nie pracuje ciągle na dwóch antenach i stąd te zaniki sygnału bo raz pracuje ta antena raz ta... I Sinus nie wyrabia. Chociaż jak mówię na początku działało to jakoś normlanie - ściągały się pliku z maksymalną szybkością tego łącza. Czasem komputer pracował 2 dni non stop i pobierał pliki bez jakiś przerw. Tylko fakt że raz internet jest 3 dni raz nie ma pół dnia albo i dzień co mnie zastanawiało. Wtedy było kombinowanie, ustawienie konfiguracji, restarty itp i znów działa. A teraz przebywam w tym domu częściej to chciałym to zrobić poprawnie.
edit: no to chcąc to zrobić poprawnie mogę teraz podłączyć to jak kolega wyżej pisał czyli:
stacja nadawcza to ASUS z anteną panelową - ((( wifi 100m) - Sinus 154 BASIC z nową anteną kierunkową aby odbierany sygnał był silniejszy (nie kupować z allegro??? To gdzie i jaką). Drugi konektor RPSMA zostawiam wolny: czyli pracuje tylko jedna antena ta zewnętrzna. Sinus ma interfejs LAN: wobec tego podłączam Sinusa z tym TP-Linkiem - model TL-WR542G i ustawiam nowe SSID i mam wifi w domu. Czy tak??? Co z SSID w Sinusie? W sumie będzie wykorzystywany tylko do odbioru sygnału z anteny zewnętrznej i działa w trybie repeater to nie wiem czy SSID musi byc takie same jak w tym ASusie co nadaje. Nikt się z nim nie będzie łączył z domu.
Po podłączeniu tego jak mówie pozostanie ustawić jeszcze konfiguracje IP, DNSy i takie tam. No i to powinno chyba działać na cito!
Ps: Moze ten sinus sie za bardzo grzeje przez ten sposób co miałem podłączony i dlatego tak świruje że nawet czasem się z nim nie mogę połączyć przez przeglądarkę.... Bo fakt: gorący troche to jest - ale to niby urządzenie sieciowe które pracuje non stop - hmm nie wiem.
"MOŻLIWOŚĆ /odpłatnie/:
- Wgrania firmware w języku angielskim
- Montażu złącza TNC lub SMA-RP na antenę zewnętrzną (wówczas jedna antena nadaje lokalnie drugą zamieniam na złączkę) "
To niby po co koleś montuje takie wtyczki??? APk działa w trybie repeater i odbiera sygnał z tego Asusa ale i tym samym nadaje sygnał w antenie dookólnej - po prostu przekazuje ten sam sygnał - jakoś tak to mi się wydaje. No bo tak jak mówiecie te anteny niby się uzupełniają no i racja: tyle tylko ze jedna jest zewnętrzna ale to też antena. SSID w tym ASUSIE i Sinusie są ustawione takie same.
Hmm chybaże właśnie jak mówcie AP nie pracuje ciągle na dwóch antenach i stąd te zaniki sygnału bo raz pracuje ta antena raz ta... I Sinus nie wyrabia. Chociaż jak mówię na początku działało to jakoś normlanie - ściągały się pliku z maksymalną szybkością tego łącza. Czasem komputer pracował 2 dni non stop i pobierał pliki bez jakiś przerw. Tylko fakt że raz internet jest 3 dni raz nie ma pół dnia albo i dzień co mnie zastanawiało. Wtedy było kombinowanie, ustawienie konfiguracji, restarty itp i znów działa. A teraz przebywam w tym domu częściej to chciałym to zrobić poprawnie.
edit: no to chcąc to zrobić poprawnie mogę teraz podłączyć to jak kolega wyżej pisał czyli:
stacja nadawcza to ASUS z anteną panelową - ((( wifi 100m) - Sinus 154 BASIC z nową anteną kierunkową aby odbierany sygnał był silniejszy (nie kupować z allegro??? To gdzie i jaką). Drugi konektor RPSMA zostawiam wolny: czyli pracuje tylko jedna antena ta zewnętrzna. Sinus ma interfejs LAN: wobec tego podłączam Sinusa z tym TP-Linkiem - model TL-WR542G i ustawiam nowe SSID i mam wifi w domu. Czy tak??? Co z SSID w Sinusie? W sumie będzie wykorzystywany tylko do odbioru sygnału z anteny zewnętrznej i działa w trybie repeater to nie wiem czy SSID musi byc takie same jak w tym ASusie co nadaje. Nikt się z nim nie będzie łączył z domu.
Po podłączeniu tego jak mówie pozostanie ustawić jeszcze konfiguracje IP, DNSy i takie tam. No i to powinno chyba działać na cito!
Ps: Moze ten sinus sie za bardzo grzeje przez ten sposób co miałem podłączony i dlatego tak świruje że nawet czasem się z nim nie mogę połączyć przez przeglądarkę.... Bo fakt: gorący troche to jest - ale to niby urządzenie sieciowe które pracuje non stop - hmm nie wiem.
- wojteks
- *** Administrator ***
Na taką odległość to antena panelowa wystarczy 8dBi, a gdzie i co kupić to np.sienczek pisze:nową anteną kierunkową aby odbierany sygnał był silniejszy (nie kupować z allegro??? To gdzie i jaką)
http://shop.interline.pl/product_info.p ... cts_id=269
http://www.bestpartner.pl/index.php?kategorie=4
http://www.cyberbajt.pl/cyber.php?get=produkt,5
Do tego potrzeba zamówić odpowiedni kabel antenowy (AP sinus jak najbliżej anteny) i pamiętać o polaryzacji (obie anteny pionowa albo pozioma).
Sinus powinien pracować w trybie Client (SSID nie ważny bo jest klientem asusa) i zamienia WiFi na kabel, IP najlepiej mu przypisać stałe bo służy do zarządzania.
TO jest router, w zależności co chcesz uzyskać to kabel z Sinusa podłączasz do portu WAN albo LAN. Jeżeli podłączysz do WAN to będziesz miał własną podsieć i musi być o innych adresach IP niż stara. Jeżeli podłączysz do LAN i wyłączysz serwer DHCP, ustawisz jego IP z tej samej sieci na stałe to będzie robił za switch/APsienczek pisze:TL-WR542G
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
sienczek, czyli tak: ten sinus na pewno ma jeden tor radiowy. Żeby działał jako universal repeater i do tego raz na jednej antenie raz na drugiej to musiałby być niezły wyczyn programistyczny pod względem synchronizacji czasowej procesów. Może jest, nie wiem. Pamiętaj że i odbiór i rozsył to komunikacja dwukierunkowa. Dlatego nawet jeśli od strony teoretycznej to działa to najprawdopodobniej
i tu leżą wszelkie problemy.sienczek pisze:Sinus nie wyrabia
Tak, tak by to wyglądało poprawnie metodologicznie.sienczek pisze:Czy tak???
SSID w sinusie w zasadzie brak, bo wtedy pracuje jako client i sam nic nie rozgłasza.sienczek pisze:Czy tak??? Co z SSID w Sinusie?
-
a ten kabel co mam nie może być?? Widac na foto - z drugiej strony jest konektor rp-sma.wojteks pisze:Do tego potrzeba zamówić odpowiedni kabel antenowy
Czyli kupować antenę panelową: taką samą jaką mam po drugiej stronie tak? a nie jaką metalową czy Bóg wie jaką ....
[ Dodano: 2008-10-13, 16:26 ]
Będzie to miała jakieś znaczenie jak podłącze? Ten TP-link będzie jedynie do łączności bezprzewodowej - porty RJ nie będą wykorzystywane - także chyba pod WAN podłączyć.wojteks pisze:Jeżeli podłączysz do WAN to będziesz miał własną podsieć i musi być o innych adresach IP niż stara. Jeżeli podłączysz do LAN i wyłączysz serwer DHCP, ustawisz jego IP z tej samej sieci na stałe to będzie robił za switch/AP
- wojteks
- *** Administrator ***
Lepiej wg mnie pod LAN bo wszystkie adresy będą z tej samej podsieci (przekierowania portów itp. pozostaną te same) i router będzie robił tylko za AP (funkcjonalność routera nie jest Ci potrzebna).sienczek pisze:także chyba pod WAN podłączyć
Należy rozróżnić port WAN Acces Pointa (tylko taki ma) a port WAN routera który służy do podłączenia sieci zewnętrznej w celu dzielenia jednego IP na wiele komputerów w sieci wewnętrznej LAN i WiFi (jeżeli ma wbudowany AP)
Nie pomagam na PW!
-
To wezmą tą w takim razie: taka samą na allegro znalazłem, nawet taniej.
http://www.allegro.pl/item455428788_interline_panel_8_2_4ghz_8dbi_slim_naprawde_warto.html
I w takim razie podlacze pod port LAN jak radzicie. Jak przyjdzie antena i ją zamontuje napiszę i zapytam jeszcze o konfiguracje jak bedzie trzeba.
Wyżej ktoś pisał żeby coś w Sinusie IP ustawić na stałe. Ale które IP?? IP do zarządzania (do polaczenia się z AP) jest ustawione - 192.168.2.1, o jakim IP mowa?
A dałoby sie jakoś ukryć tą sieć nadawaną z Sinusa? Bo wyłączyć WIFI opcji nie moge bo repeater musi działać. Bo nawet bez przykręconej anteny sieć znajduje w całym domu
Albo zmienie na nazwe SSID: "nie laczyc sie" 
http://www.allegro.pl/item455428788_interline_panel_8_2_4ghz_8dbi_slim_naprawde_warto.html
I w takim razie podlacze pod port LAN jak radzicie. Jak przyjdzie antena i ją zamontuje napiszę i zapytam jeszcze o konfiguracje jak bedzie trzeba.
Wyżej ktoś pisał żeby coś w Sinusie IP ustawić na stałe. Ale które IP?? IP do zarządzania (do polaczenia się z AP) jest ustawione - 192.168.2.1, o jakim IP mowa?

A dałoby sie jakoś ukryć tą sieć nadawaną z Sinusa? Bo wyłączyć WIFI opcji nie moge bo repeater musi działać. Bo nawet bez przykręconej anteny sieć znajduje w całym domu

- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli będzie pracował jako "Client" to jeszcze w ustawieniach musisz wybrać która antenę używasz i nie będzie nic nadawał, bedzie pracował tylko z zewnętrzną anteną.sienczek pisze:ukryć tą sieć nadawaną z Sinusa
Właśnie o tym. Ale czy cała podsieć ma adresy 192.168.2.xx?sienczek pisze:IP do zarządzania (do polaczenia się z AP) jest ustawione - 192.168.2.1, o jakim IP mowa?
Jakie IP ma komputer, najlepiej ustawić IP na z takiej samej podsieci co komputer.
Wybór anteny OK
Nie pomagam na PW!