:: problem z access pointem ::

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
paralityk
Początkujący użytkownik forum

:: problem z access pointem ::

Post autor: paralityk »

Witam serdecznie,

z góry zaznaczam iz jestem dosyć zielony w kwestii wi-fi.

Sygnał internetu odbieram anteną zewnętrzną, z której sygnał idzie do access pointa pracującego w trybie AP client (MINITAR), dalej leci RJ45 do access pointa zapewniającego mi dostęp do internetu w domu (THOMSON speedtouch). Muszę wymienić tego THOMSONA z dwóch powodów, po pierwsze ma strasznie słaby zasięg, a po drugie chcę by z bezprzewodowego internetu na terenie domu mógł korzystać dowolny laptop ( teraz jest to niemożliwe, w firmie dostarczajacej mi internet wpisany jest tylko MAC sieciówki w moim laptopie, a serwisant powiedział że musze kupić jakis inny access point który chyba będzie tez pełnił funkcje switcha czy tam routera - czyli wpiszą mi adres MAC tego nowego access pointa, co rozwiąże ten problem.)

I tu moje pytanie:

czy moje rozumowanie jest prawidłowe? Jaki access point powinienem kupić?
Chciałbym wydac 200-300 zł, zalezy mi na jak największym zasięgu i jakości połączenia, obecnie access point thomsona mam na pierwszym pietrze, i jest tak słaby ze na parterze jest bardzo średnia jakość połączenia.

Z góry dziekuje za odpowiedz :)
Pozdrawiam.
Michał

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-10-13, 17:31 ]
Zdania zaczynamy z wielkiej litery.
Ostatnio zmieniony 2008-10-13, 16:30 przez paralityk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: :: problem z access pointem ::

Post autor: wojteks »

paralityk pisze:chciałbym wydac 200-300
Linksys WRT54GL albo tani Tp-Link WR543G
Nie pomagam na PW!
paralityk
Początkujący użytkownik forum

Post autor: paralityk »

Okej, czyli rozumiem iż wlasciwym rozwiazaniem mego problemu z MACiem będzie zakup właśnie jednego z tych APów ktore wymienil "wojteks", zgadza sie?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Posty o pisowni wydzielam do HP.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

paralityk pisze:wlasciwym rozwiazaniem mego problemu z MACiem będzie zakup właśnie jednego z tych APów ktore wymienil "wojteks", zgadza sie?
Tak moim zdaniem najlepiej będzie jak adres MAC karty sieciowej Twojego laptopa sklonujesz na interfejs WAN AP'ka którego zakupisz. Nie będziesz musiał wtedy zgłaszać nowego adresu MAC dostawcy internetu.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ