Zimowe kapcie
Moderator: Moderatorzy
- canidy
- Stary wyga bezprzewodowy
Zimowe kapcie
Ciekawe testy wykonali niemcy ADAC i przpuszczone przez tłumacza Google
Pytanie na ile te testy są obiektywne?
Pytanie na ile te testy są obiektywne?
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Zimowe kapcie
Masz na myśli tylko wyniki tych testów czy błędy w tłumaczeniu by Googlecanidy pisze:Pytanie na ile te testy są obiektywne?

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Stały użytkownik forum
Mam Goodyeary Winter tylko jakieś wcześniejsze i musze przyznać ,ze na sniegu auto idzie jak po szynach.Są tylko głosne na suchym asfalcie ,ale ładnie hamują, nie slizgają się.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Ja za to obecnie mam UG7,i przynajmniej w rozmiarze 185/60R14 nie jest to rewelacja w warunkach stricte zimowych - na śniegu lepsza była stara Dębica Frigo.Tracer pisze:Mam Goodyeary Winter tylko jakieś wcześniejsze i musze przyznać ,ze na sniegu auto idzie jak po szynach
UG7 (zaznaczam - w małych rozmiarach) to raczej opona jesienna - dobra na wodzie,przeciętna na śniegu

- canidy
- Stary wyga bezprzewodowy
No własnie UG 7+ niby się świetnie spisuje również na śniegu, ale możliwe, że tak jak piszesz dla większych rozmiarów. Testy były na rozmiarze 195/65 R15.
-
- Stały użytkownik forum
Stary fachowiec w punkcie wymiany opon doradził mi kiedys ,żeby na zimę brać opony węższe np zamiast 165 155 co ma sens bo zwiększa się nacisk na cm2.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Kiedyś w epoce klasycznych zimówek typu Kormoran Winter miało to sens...a i dzisiaj ma,jeśli dużo się jezdzi po drogach pokrytych śniegiem.Tracer pisze:Stary fachowiec w punkcie wymiany opon doradził mi kiedys ,żeby na zimę brać opony węższe np zamiast 165 155 co ma sens bo zwiększa się nacisk na cm2.
Jednak nie oszukujmy się - w zdecydowanej większości regionów naszego kraju opony zimowe pelnią najczęsciej funkcję miękkich opon deszczowych,i przy współczesnych bieżnikach takie zmniejszanie szerokości nie ma sensu...
-
Coraz częściej słyszy się też opinie, że zimówki mają coraz mniejszy sens z uwagi na zmianę klimatu czyli brak typowej zimy ze śniegiem. Niektórzy specjaliści polecają nowej generacji opony wielosezonowe, ktore na deszczu i brei pośniegowej spisują sie lepiej niż zimówki.Patryk_ pisze:Jednak nie oszukujmy się - w zdecydowanej większości regionów naszego kraju opony zimowe pelnią najczęsciej funkcję miękkich opon deszczowych,i przy współczesnych bieżnikach takie zmniejszanie szerokości nie ma sensu...
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
A ja właśnie się zastanawiam czy jest sens kupować. Na kołach mam prawie nówki letnie.W zimę aż tak dużo się nie poruszam. No i ta zmiana klimatu. 

-
Gdybym wiedział, że zima będzie taka jak rok temu, to bym nie zmieniał u siebieJaco pisze:ja właśnie się zastanawiam czy jest sens kupować.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A ja cały rok jeżdżę na zimówkach.
Normalnie miękka mieszanka jak w F1.
[ Dodano: 2008-10-13, 22:59 ]
Tylko trochę głośne są, ale od czego jest volume w radiu.

Normalnie miękka mieszanka jak w F1.

[ Dodano: 2008-10-13, 22:59 ]
Tylko trochę głośne są, ale od czego jest volume w radiu.

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Jeżdziłam przez 4 lata cały rok na letnich oponach fiatem cc, złapałam raptem dwa poślizgi. A jak kupiliśmy zimowe opony do cc to dwa tygodnie po założeniu kupiliśmy nowe auto
Na szczęście pasowały do nowego. Mam Frigo 2. Zdają egzamin.

- Jaco
Ja do Malucha kupiłem nalewki (bieżnikowane) i jeździłem na nich nawet w Tico bo ten sam rozmiar. 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Czyli nalewki czy bieżnikowane bo to różnica.Jaco pisze:Ja do Malucha kupiłem nalewki (bieżnikowane)

Ja mam nalewki teraz. 55zł za sztukę (wzór bierznika z jakichś michelinów) z gwarancją 2 lata. 195x65x15.
- Jaco
Teraz nie używa się już chyba nazwy nalewki tylko bieżnikowane. Ale to tylko moje zdanie. Dlatego taki dopisek w nawiasie.ja.michal pisze:Czyli nalewki czy bieżnikowane bo to różnica

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Wiesz ja widziałem jak gość bieżnikował opony scyzorykiem w wulkanizacja.
A poważnie to chyba nie powinno się naprzemiennie używać bo bieżnikuje się opony od ciężarówek bo mają dużą ilość gumy, a nalewki jak mi tłumaczyli to nalewanie na roczne do półtoraroczne opony nowej warstwy z nowym całkowicie bieżnikiem. Oczywiście tego wulkanizacja nie robi tylko fabryka odpowiednia.

A poważnie to chyba nie powinno się naprzemiennie używać bo bieżnikuje się opony od ciężarówek bo mają dużą ilość gumy, a nalewki jak mi tłumaczyli to nalewanie na roczne do półtoraroczne opony nowej warstwy z nowym całkowicie bieżnikiem. Oczywiście tego wulkanizacja nie robi tylko fabryka odpowiednia.
- Jaco
Ja widziałem jak robił to kątówką z jakąś dziwną tarczą tyle że na oponach do ciężarówek.ja.michal pisze:Wiesz ja widziałem jak gość bieżnikował opony scyzorykiem w wulkanizacja.
Dochodziły mnie słuchy że nalewki są be po tym jak ozułem malucha w nie ale to zależy gdzie się je kupi. Te które ja kupiłem (może znajdę gdzieś fotę to zapodam) były bardzo dobrej jakości wykonania. Po 5 latach użytkowania (w zimę tylko) nowy właściciel mojego auta nie chciał uwierzyć że mają tyle lat. Bieżnik na nich wyglądał jak prawie nowy.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
A na marginesie ja w bagażniku mam nówkę sztukę oponę, rocznik produkcji 2000. Sądząc po frędzlach wątpie czy była nawet używana. Naklejki nadal są. Tylko szkoda, że teoretycznie nie nadaje się do uzytku 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jaco, no właśnie chodzi o jakość. U mnie nie widać, że są to nalewki. Bieżnika z przodu już nie ma.
Dużo się jeździ i cały rok to miękka mieszanka zdarła się szybciej. Tak oponko bardzo fajne. Mówił właściciel firmy która to sprzedawała, że nie powinno się przekraczań na nich 160 km/h (na zimowych). Mój peugeocik to i tak z górki 140-150 poleci tylko.
A opony kupowałem w Siedlcach.
Dokładniej przed Siedlcami w Strzale jadąc od Sokołowa po lewej. 

A opony kupowałem w Siedlcach.

- Jaco
Ja w Łukowie na ulicy Szerendaków czy jakoś tak. Tam gościo ma serwis kosiarek,pilarek spalinowych i wulkanizację.ja.michal pisze:A opony kupowałem w Siedlcach.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Przez Łuków tylko przejeżdżałem może 2-3 razy więc nieznana mi miejscowość dokładniej. 
A bieżnikuje się takim urządzeniem na ciepło który przypomina wyrzynarkę.

Dobre zestawienie. Ma czym bieżnikować.Jaco pisze:Tam gościo ma serwis kosiarek,pilarek spalinowych i wulkanizację.

A bieżnikuje się takim urządzeniem na ciepło który przypomina wyrzynarkę.

- Jaco
Nawet nie pomyślałem jak to pisałem o tych pilarkachja.michal pisze:Dobre zestawienie. Ma czym bieżnikować.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Hehe 

- Jaco
Idę spać.
Dobranoc wszystkim
Dobranoc wszystkim

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Ja mojej kobiecie (mieszka w Gdyni,i niezbyt często wyjeżdza poza Pomorze) powiedziałem wprost - nie kupuj na ten sezon,się Ci to zwyczajnie nie opłaca,a na ew.narty to Cię przecież zawiozęJaco pisze:A ja właśnie się zastanawiam czy jest sens kupować. Na kołach mam prawie nówki letnie.W zimę aż tak dużo się nie poruszam. No i ta zmiana klimatu.