dobra antena do TV

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

Tracer
Stały użytkownik forum

Re: dobra antena do TV

Post autor: Tracer »

ja.michal pisze:Jaco, A, że 3 miesiące free więc niech sobie będzie.
)
Tylko czytałem ze jak Ci dali te 3 miechy HBO za free ;) to trzeba do nich dzwonić, żeby je odłączyli bo one będą dalej i juz nie za free.... :hyhy: taki mały kruczek w umowie.
Po za tym zeszli ostatnio z ceny bo ja mam pakiet za 40 porównywalny z ilością kanałów w kablówce a jakośc lepsza . Cóz konkurencja ... :)
Chodzi mi o Cyfre+
Ostatnio zmieniony 2008-10-14, 13:17 przez Tracer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Ja byłem w punkcie gdzie sprzedają i pytałem.
taki mały kruczek w umowie.
Przecież tam nie ma umowy :cfaniak:
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

ja.michal pisze:No i właśnie czy samo rozdzielenie sygnału da się zrobić w domu z tego jednego kabla?
Jeżeli chcesz używać VOD i oglądać coś innego w tym samym czasie, to nie da się na jednym kablu, musisz wymienić konwerter (LNB) przy antenie na taki, który ma dwa wyjścia na dwa tunery [TWIN]. Tuner steruje polaryzacją i nazwijmy to w uproszczeniu pasmem/zakresem (H - L), dlatego zwykły "spliter" tu się nie sprawdzi.

EDIT.
Co ciekawsze spotkałem się z czymś takim, że konwerter z czterema wyjściami na 4 tunery [QUAD] (nie mylić z takim z 4 wyjściami do toru dystrybucyjnego! [Quatro]) był tańszy od takiego z dwoma wyjściami [Twin]. Więc czasem warto brać taki "4", musisz sprawdzić ceny u siebie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

BliSki pisze:Tuner steruje polaryzacją i nazwijmy to w uproszczeniu pasmem/zakresem (H - L), dlatego zwykły "spliter" tu się nie sprawdzi.
Chyba, że byśmy chcieli oglądać kanały z tego samego zakresu oraz polaryzacji.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
zDaleKi

YaHooo pisze:Chyba, że byśmy chcieli oglądać kanały z tego samego zakresu oraz polaryzacji.
Wtedy tak. Ale zazwyczaj tak nie jest ;) Szczególnie przy VOD ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jaco

Cały problem w tym wszystkim że kolega ja.michał ma tylko jeden kabel z góry do dołu i czy dołoży jeszcze jeden konwerter czy drugi talerz będzie musiał dołożyć jeszcze jeden kabel. Ja bym wypróbował mój sposób o którym tu pisałem.
zDaleKi

Jaco pisze:ja.michał ma tylko jeden kabel z góry do dołu i czy dołoży jeszcze jeden konwerter czy drugi talerz będzie musiał dołożyć jeszcze jeden kabel.
To jest oczywiste, że musi mieć dwa kable, nie ma zmiłuj się ;)
Jaco pisze:Ja bym wypróbował mój sposób o którym tu pisałem
Jaki? Spliter?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
Jaco

zDaleKi

Chodzi Ci o DiSEqC. Może to się sprawdzi.... W to już nie będę wnikał.
DiSEqC przydaje się, gdy mamy dwie anteny albo np. zez (dwa konwertery na jednej antenie) i jeden odbiornik. Tu mamy dwa tunery, więc...
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
Jaco

BliSki pisze:Chodzi Ci o DiSEqC.
To ja sam stosuję gdyż mam jedną antenę i zez do niej.

Chodzi mi oto że rozdzieliłem kabel idący od anteny na dwa i podłączyłem pod oba wyjścia na antenę. Wówczas na tym ekranie co jest poziom zasięgu pokazał się sygnał na obu niby antenach.

Nadmienię też że on gdy kupował ten dekoder z nagrywarką i dyskiem twardym nikt w sklepie nie powiedział mu że ma być dwa kable,dwie anteny lub zez.
Dowiedział się o tym jak już dzwonił o aktywację.Wówczas konsultant zapytał się o sygnał na drugim satelicie :dobani:

[ Dodano: 2008-10-14, 10:31 ]
BliSki pisze:Tu mamy dwa tunery, więc...
Tu jest jeden tuner z dwoma głowicami SAT.
zDaleKi

Jaco pisze:Tu jest jeden tuner z dwoma głowicami SAT.
Profesjonaliści mówią na to jeden box z dwoma tunerami ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
Jaco

BliSki pisze:Profesjonaliści mówią na to jeden box z dwoma tunerami
Ja jestem tylko amatorem :)
zDaleKi

Jaco pisze:To ja sam stosuję gdyż mam jedną antenę i zez do niej.
Ale Ty masz inny tuner.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
Jaco

BliSki pisze:Ale Ty masz inny tuner.
Ale też ma dwa wyjścia. Tzn. Jedno wejście na antenę a drugie z wyjściem antenowym na następny tuner. :hyhy:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Jaco pisze:Tzn. Jedno wejście na antenę a drugie z wyjściem antenowym na następny tuner. :hyhy:
Ale wtedy dwa tunery nie mogą działać jednocześnie chyba. Albo jeden, albo drugi. Wtedy ten pierwszy działa jak taka przelotka. Tylko podaje sygnał do konwertera :niepewny:
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jaco

Dokładnie nie inaczej :ok:

[ Dodano: 2008-10-14, 12:46 ]
Tylko coś sam zainteresowany przepadł a my tu się produkujemy :hyhy:
Tracer
Stały użytkownik forum

Na wyjsciu LNB pojawia sie napięcie sterujące konwerterem przy antenie i nie za bardzo mozna te wejscia łaczyc bo się zasilania mogą spalić.
Trzeba w przypadku przelotki sterowanie w jednym tunerze wyłączyć
Moim zdaniem najprościej jest jeden sygnał ciagnąć z instalacji zbiorczej a drugi od sąsiada który nie korzysta z SAT albo wystawić dodatkowy talerz za okno.
Jest dyrektywa UE że nie wolno tego zabronić.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-10-14, 14:30 ]
Poprawiłem jedno słowo.
Ostatnio zmieniony 2008-10-14, 13:30 przez Tracer, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi

Tracer pisze:Jest dyrektywa UE że nie wolno tego zabronić.
Ale czego, bo się zgubiłem ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Tracer
Stały użytkownik forum

Powieszenia anteny na zewnątrz budynku np na balkonie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Jeśli o mnie chodzi to jestem z doskoku. Komputer muszę doprowadzić do porządku bo wlazło chyba 20klika trojanów i innego syfu. :/

[ Dodano: 2008-10-15, 00:27 ]
Nie miałem czasu się TV zająć bo takie urwanie głowy miałem, że doba za mała była. W czwartek podejdę do jakiegoś punku z TV sat i ewentualnie zadzwonię do firmy, która ma pieczę nad całą siecią w budynku.

Przyszedł mi do głowy taki pomysł. Mam gniazdko w którym jest TV naziemna, TV sat i jeszcze jeden przewód (radio, albo inna końcówka TV).
Zastanawiam się czy można by zmienić końcówkę i użyć tego kabla do dekodera jako tego numer 2. Oczywiście podłączyć pod instalację satelitarną na drugi, niezależny kanał.
Awatar użytkownika
Jaco

ja.michal pisze:Przyszedł mi do głowy taki pomysł. Mam gniazdko w którym jest TV naziemna, TV sat i jeszcze jeden przewód (radio, albo inna końcówka TV).
Zastanawiam się czy można by zmienić końcówkę i użyć tego kabla do dekodera jako tego numer 2. Oczywiście podłączyć pod instalację satelitarną na drugi, niezależny kanał.
Oczywiście że możesz tak zrobić tylko musi być to podłączone albo pod drugi konwerter na twojej antenie lub pod drugą antenę aby mógł odebrać sygnał. Inaczej nie będzie aktywowany twój dekoder. Tak właśnie było u mojego kumpla. Bez sygnału na drugim wyjściu nie można było dokonać aktywacji.

Szkoda że ta telewizja na kartę ruszyła dopiero od października bo mogłem nie przedłużać umowy z Cyfrą +. Pobrał bym sobie aktualizację do mojego dekodera ze strony Fergusona http://www.ferguson-digital.eu/pl/newsy ... karte.html i oglądał bym za free przynajmniej TVN którego poprzez TV naziemną nie można odbierać.

Jeśli to przetrwa przynajmniej 16 miesięcy to z pewnością mnie ta oferta będzie odpowiadać.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jaco pisze:Oczywiście że możesz tak zrobić tylko musi być to podłączone albo pod drugi konwerter na twojej antenie lub pod drugą antenę aby mógł odebrać sygnał. Inaczej nie będzie aktywowany twój dekoder. Tak właśnie było u mojego kumpla. Bez sygnału na drugim wyjściu nie można było dokonać aktywacji.
Jaco, u mnie jest jakaś szafa rozdzielająca i wzmacniająca sygnał. Po prostu musiałbym podpiąć się pod nowe gniazdo i już.
Awatar użytkownika
Jaco

ja.michal pisze:u mnie jest jakaś szafa rozdzielająca i wzmacniająca sygnał.
Jeśli to działa prawidłowo to nie powinno być problemów. Ja w swojej praktyce zakładania i montażu anten satelitarnych (hobby) spotkałem się z różnymi rzeczami.
Dla przykładu nawet na mojej antenie jest dwa konwertery (HotBird i Astra) i jakimś dziwnym cudem konwerter dla Astry jest po prawej stronie patrząc od tyłu anteny a powinien być z lewej.Główny hokey mam ustawiony na HotBird.Posiadam antenę od Cyfry+ o średnicy 70cm co jak ktoś się orientuje w temacie nie powinno w ogóle działać z zezem gdyż minimum to 80cm średnicy dla anteny. Kiedyś nawet były sprzedawane gotowe zestawy do odbioru z tych satelit z uchwytem na dwa konwertery już odmierzone i tylko wystarczyło ustawić prawidłowo antenę.
Co do instalacji domowych spotkałem się z takim przypadkiem że analogowy sygnał poprzez tę instalację działał prawidłowo a jak podłączany był tuner cyfrowy to nie było mowy o oglądaniu gdyż sygnał był za słaby. Zbyt wiele różnego rodzaju gniazdek,przejściówek robiło swoje.
U ciebie jak sam piszesz jest bardzo dobrze wykonana instalacja i nie powinno być problemów.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Skoro caly budynek na tym pracuje to powinno zadzialac.
ODPOWIEDZ