Konfiguracja asus f5sl - router d-link 524

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
molczas
Początkujący użytkownik forum

Konfiguracja asus f5sl - router d-link 524

Post autor: molczas »

Witam ,

na początku przepraszam za zaśmiecanie forum kolejnym postem o tematyce konfiguracyjnej ale po przeczytaniu wielu postów na forum stwierdzam ze mój przypadek jest odosobniony :) a więc ...... posiadam laptopa asusa f5sl zakupiłem router z d-linka żeby korzystać z bezprzewodowego dostępu do sieci (nie chce dzielić sygnału tylko korzystać z wifi). Korzystam z sieci osiedlowej gdzie mam podany adres IP i wszystkie pozostałe adresy i maski podsieci, system opercyjny winXP .

Udało mi się podłączyć router do laptopa za pomocą kabla i internet funkcjonuje bez zarzutu :) natomiast jak chce korzystać z wifi i odłączam kabel wyskakuje monit ze kabel sieciowy został odłączony i nie ma dostępu do sieci i tu pojawia się problem, nie wiem czy wszystko jest prawidłowo skonfigurowane.

Mam zainstalowana wireless console 2 ale nie wiem cy karta wifi która jest w laptopie została prawidłowo zainstalowana :( nie mogę jej odnaleźć w menadżerze urządzeń, a przy kontrolerze sieci wyskakuje znak zapytania . Odczytałem z laptopa ze karta WLAN ma następujący symbol AW - NE 771 pobrałem jakieś sterowniki ze strony asusa ale nic sie nie zmieniło :(((

Jeśli ktoś ma jakiś pomysł co można zrobić żeby się uwolnic od kabla będę wdzięczny :))

serdecznie pozdrawiam Maciej
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Konfiguracja asus f5sl - router d-link 524

Post autor: wojteks »

Czy karta WiFi ma jakiś wyłącznik na obudowie/przycisk funkcyjny i czy jest włączona?

Sprawdzałeś te sterowniki

Kod: Zaznacz cały

NE-770 WLAN Driver and Application

ze stron Asusa bo jest jeszcze jakaś druga wersja

Kod: Zaznacz cały

Azurewave_GE-780 WLAN Driver and Application(Beta Driver)
Wireless Lan Driver and Application for WIN XP(Please first install the Wireless Console Utility before this driver installation.)
Azurewave_GE-780 WLAN Driver and Application(Beta Driver)
Wireless Lan Driver and Application for WIN XP(Please first install the Wireless Console Utility before this driver installation.)
Nie pomagam na PW!
molczas

Tak mam włączoną kartę wifi sygnalizowane jest to zarówno na obudowie kompa jak również jak i przez system :(

Tak instalaowałem dwa sterowniki ze strony producenta i nic to nie zmieniło :(

Gdzie mogę szukać wbudowanej karty wifi w menadżerze urządzęń pod jaką pozycja ?

Wydaje mi sie ze caly czas jest problem z zainstlowaniem tej karty ale nie wiem jak sobie z tym poradzic :(

czy jak router jest podl. prawidłowo przez kabel do kompa to wifi również juz powinno działac czy wymaga to dodatkowej konfiguracji ? pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

molczas pisze:wymaga to dodatkowej konfiguracji
Wymaga żeby było włączone, domyślnie przeważnie jest. Trzeba ustawić odpowiednie szyfrowanie itp..
Program od karty albo windows musi wykryć sieć bezprzewodową.
Nie pomagam na PW!
molczas

Hmm udało mi się ustalić ze karta którą mam w laptopie to karta :

AzureWave AW-NE771 hmm ale nigdzie nie moge znalezc sterowników do tej karty szukałem, szukałem i nic..... jesli ktos ma takie sterowniki bede wdzieczny moj laptop to asus F5SL - AP354 , POZDRAWIAM
ODPOWIEDZ