Antena , a moc internetu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Antena , a moc internetu
Hej. Mam ruter http://www.geoinf.pl/produkt/SIEDLIROU0 ... r-(Annex-A) .
Od niego idzie kabel do dwoch kompow. Teraz jeden chcialbym przenieść na drugie pietro a tam za bardzo nie mam jak podciagnac i chcialbym miec bezprzewodowo internet. mam karte wifi http://www.agito.pl/usb/pentagram-horne ... 34491.html
Probowalem juz bez kabla ale gdy ktos siedzi na drugim kompie, mam bardzo slaby sygnał a co sie z tym wiaze wysoki ping i slaby internet.
Myslalem nad rozwiazaniem aby dokupic mocniejsza antena i chcialem sie Was doradzic :
- czy przy mocniejszej antenie nie bede tracil pakietow i czy niczym net nie bedzie sie roznil od tego kiedy mialem kabel?
- jaka moc ma antena przy tym ruterze ( link wyzej ) bo wszedzie szukalem ale nie moge znaleźć...
- O jakiej mocy powinienem kupic antene abym mial dobry internet w odleglosci 12m ( na drugie pietro i przez 3 grube sciany ) ?
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-10-19, 19:56 ]
Poprawa pisowni.
Od niego idzie kabel do dwoch kompow. Teraz jeden chcialbym przenieść na drugie pietro a tam za bardzo nie mam jak podciagnac i chcialbym miec bezprzewodowo internet. mam karte wifi http://www.agito.pl/usb/pentagram-horne ... 34491.html
Probowalem juz bez kabla ale gdy ktos siedzi na drugim kompie, mam bardzo slaby sygnał a co sie z tym wiaze wysoki ping i slaby internet.
Myslalem nad rozwiazaniem aby dokupic mocniejsza antena i chcialem sie Was doradzic :
- czy przy mocniejszej antenie nie bede tracil pakietow i czy niczym net nie bedzie sie roznil od tego kiedy mialem kabel?
- jaka moc ma antena przy tym ruterze ( link wyzej ) bo wszedzie szukalem ale nie moge znaleźć...
- O jakiej mocy powinienem kupic antene abym mial dobry internet w odleglosci 12m ( na drugie pietro i przez 3 grube sciany ) ?
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-10-19, 19:56 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-10-19, 18:56 przez pilu, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Antena , a moc internetu
Takiej gwarancji nikt Ci nie da, zawsze będzie się różnił od kabla szczególnie wtedy jak będziesz pliki między komputerami kopiował.pilu pisze:czy przy mocniejszej antenie nie bede tracil pakietow i czy niczym net nie bedzie sie roznil od tego kiedy mialem kabel
pilu pisze:jaka moc ma antena przy tym ruterze
Nie więcej jak 2 dBi
Do tego pewnie jeszcze żelbetowe stropy. Trudno będzie to zrobić, mocne anteny mają bardzo kierunkowe charakterystyki a ściany bardzo tłumią sygnałpilu pisze:abym mial dobry internet w odleglosci 12m ( na drugie pietro i przez 3 grube sciany ) ?
Nie pomagam na PW!
-
- nie kopiuje plikow miedzy komputerami, glownie chodzi mi o gry online typu counter strike.
- jak sprawdziles ze nie ma ona wiecej niz 2dbi ?
- ale ile musi miec antena dbi zebym mial bardzo dobry zasieg przez odleglosc jaka wczesniej podalem ?
- jak sprawdziles ze nie ma ona wiecej niz 2dbi ?
- ale ile musi miec antena dbi zebym mial bardzo dobry zasieg przez odleglosc jaka wczesniej podalem ?
- wojteks
- *** Administrator ***
To ping musi być perfekcyjny i kabel by był najlepszy w takich trudnych warunkach.pilu pisze:chodzi mi o gry online typu counter strike.
Antenki 5dBi są 2-3 razy dłuższe, w domowych routerach nikt nie daje mocniejszych anten (ograniczenie przepisami mocy do 20dBm, czyli nadajnik 18dBm + antena 2dBi i jest 20 dBm czyli 100mW)pilu pisze:wiecej niz 2dbi
Tego nikt Ci nie powie, może 8 a może 19 wszystko zależy od tłumienia ścian/stropów a i to może się okazać że nie będzie działać stabilnie. Może wystarczy 8dBi do AP i 8dBi do karty WiFi.pilu pisze:ile musi miec antena dbi
Nie pomagam na PW!
-
Hmm o co chodzi z tym ograniczeniem do 20dbm ? Po co jest taki przepis ?
A co to AP ?...
A co to AP ?...
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Żeby ludzie mogli jakoś koegzystować w eterze. Niestety mało kto się do tego stosuje i np. w większych miastach ciężko o np. stabilny link na parędziesiąt metrów.pilu pisze:Po co jest taki przepis ?
No i poza tym za większe moce zawsze można wziąć kasę.
Przeniosłeś kompa na piętro wyżej (czyli od routera do kompa przechodzimy przez jeden strop) czy tak, że mamy strop-piętro-strop i dopiero komp?
Jeśli tylko jeden strop to jednak sygnał powinien być lepszy. Jaki masz poziom sygnału w dB?