Antena , a moc internetu

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pilu
Początkujący użytkownik forum

Antena , a moc internetu

Post autor: pilu »

Hej. Mam ruter http://www.geoinf.pl/produkt/SIEDLIROU0 ... r-(Annex-A) .
Od niego idzie kabel do dwoch kompow. Teraz jeden chcialbym przenieść na drugie pietro a tam za bardzo nie mam jak podciagnac i chcialbym miec bezprzewodowo internet. mam karte wifi http://www.agito.pl/usb/pentagram-horne ... 34491.html
Probowalem juz bez kabla ale gdy ktos siedzi na drugim kompie, mam bardzo slaby sygnał a co sie z tym wiaze wysoki ping i slaby internet.
Myslalem nad rozwiazaniem aby dokupic mocniejsza antena i chcialem sie Was doradzic :
- czy przy mocniejszej antenie nie bede tracil pakietow i czy niczym net nie bedzie sie roznil od tego kiedy mialem kabel?
- jaka moc ma antena przy tym ruterze ( link wyzej ) bo wszedzie szukalem ale nie moge znaleźć...
- O jakiej mocy powinienem kupic antene abym mial dobry internet w odleglosci 12m ( na drugie pietro i przez 3 grube sciany ) ?

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-10-19, 19:56 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-10-19, 18:56 przez pilu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Antena , a moc internetu

Post autor: wojteks »

pilu pisze:czy przy mocniejszej antenie nie bede tracil pakietow i czy niczym net nie bedzie sie roznil od tego kiedy mialem kabel
Takiej gwarancji nikt Ci nie da, zawsze będzie się różnił od kabla szczególnie wtedy jak będziesz pliki między komputerami kopiował.
pilu pisze:jaka moc ma antena przy tym ruterze

Nie więcej jak 2 dBi
pilu pisze:abym mial dobry internet w odleglosci 12m ( na drugie pietro i przez 3 grube sciany ) ?
Do tego pewnie jeszcze żelbetowe stropy. Trudno będzie to zrobić, mocne anteny mają bardzo kierunkowe charakterystyki a ściany bardzo tłumią sygnał
Nie pomagam na PW!
pilu

- nie kopiuje plikow miedzy komputerami, glownie chodzi mi o gry online typu counter strike.
- jak sprawdziles ze nie ma ona wiecej niz 2dbi ?
- ale ile musi miec antena dbi zebym mial bardzo dobry zasieg przez odleglosc jaka wczesniej podalem ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

pilu pisze:chodzi mi o gry online typu counter strike.
To ping musi być perfekcyjny i kabel by był najlepszy w takich trudnych warunkach.
pilu pisze:wiecej niz 2dbi
Antenki 5dBi są 2-3 razy dłuższe, w domowych routerach nikt nie daje mocniejszych anten (ograniczenie przepisami mocy do 20dBm, czyli nadajnik 18dBm + antena 2dBi i jest 20 dBm czyli 100mW)
pilu pisze:ile musi miec antena dbi
Tego nikt Ci nie powie, może 8 a może 19 wszystko zależy od tłumienia ścian/stropów a i to może się okazać że nie będzie działać stabilnie. Może wystarczy 8dBi do AP i 8dBi do karty WiFi.
Nie pomagam na PW!
pilu

Hmm o co chodzi z tym ograniczeniem do 20dbm ? Po co jest taki przepis ?
A co to AP ?...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

pilu pisze:Po co jest taki przepis ?
Żeby ludzie mogli jakoś koegzystować w eterze. Niestety mało kto się do tego stosuje i np. w większych miastach ciężko o np. stabilny link na parędziesiąt metrów.
No i poza tym za większe moce zawsze można wziąć kasę.

Przeniosłeś kompa na piętro wyżej (czyli od routera do kompa przechodzimy przez jeden strop) czy tak, że mamy strop-piętro-strop i dopiero komp?
Jeśli tylko jeden strop to jednak sygnał powinien być lepszy. Jaki masz poziom sygnału w dB?
ODPOWIEDZ