Problem z wgraniem bios... :( :(

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Simonel
Stały użytkownik forum

Problem z wgraniem bios... :( :(

Post autor: Simonel »

Witam all :)
Proszę abyście mi pomogli bo sam akurat na tej sprawie mało się znam wiec do rzeczy... : Mam płytę A8NE FM/S (śmieć wiem...;/), chciałem sobie w niej zaktualizować bios, i właśnie gdy go wgrywałem przez awdflash, wysiadł prąd w domu. Jak się można domyślić, teraz jak włączam kompa nic się nie dzieje. Tzn. dzieje się bo nie jest tak źle :P Tylko jak włączę kompa to pojawia mi się napisy coś, coś tam. I jak mam na płycie nagranego awdflash i nowy bios, to jak włączam kompa sam on startuje bez żadnego dodatkowego polecania komendy z jakiegoś pliku i pojawia mi się okienko awdflasha. I tu właśnie zaczyna się problem, ze mi nie działa wtedy klawiatura, ze nie mogę wpisać jego nazwy :( :( plx help! Co mam zrobić? Słyszałem ze trzeba dograć do płytki z biosem i awdflashem jakiś plik co sprawi, ze bios się automatycznie zacznie wgrywać po starcie koma, ale jak to zrobić BŁAGAM POMÓŻCIE!!!!!!

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-10-18, 14:06 ]
Pisz bardziej zrozumiale, oraz używaj wielkich liter. Użyj jakiegoś słownika by nie robić takich błędów.
Ostatnio zmieniony 2008-10-18, 13:04 przez Simonel, łącznie zmieniany 1 raz.
Simonel ^^
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z wgraniem bios... :( :(

Post autor: YaHooo »

Tutaj będzie rozwiązanie Twojego problemu http://www.technik.swiebodzin.pl/edu/in ... dflash.htm

Jak masz dyskietkę bootującą komputer z dosem. To masz na niej pliki:
- adwflash.exe
- bios.bin
Jak piszesz, że z dyskietki startuje automatycznie awdflash.exe to pewnie jest on dopisany do pliku autoexec.bat.

Zatem zamiast zwykłego wywołania programu awdflash.exe piszesz w pliku autoexec.bat:
awdflash.exe bios.bin /Py /Sn
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Simonel
Stały użytkownik forum

Przepraszam za błędy ale to chyba z nerwów.. :( Nie nie mam stacji dyskietek, ja mam nagrany SAM bios i awdflash na płytę cd i komputer sam startuje z tego nie mam tam żadnych plików Dos, ani autoexec.bat. Właśnie jak się komp uruchomi z tej płyty to pojawia się okienko awdflash i wtedy pisze abym podał nazwę biosu do zainstalowania i wtedy mi klawiatura nie działa.... eh... :( Z tego co zrozumiałem to jak umieszczę na płycie plik autoexec.bat z dopisana komenda awdflash.exe bios.bin /Py /Sn to mi się bios automatycznie zacznie wgrywać? Jeśli tak mógłbym cie lub kogoś prosić aby umieścił ten plik autoexec.bat na jakimś serwerze do uploadu abym mógł go ściągnąć i dograć do płytki. Z góry dzięki za chęci... :)
Simonel ^^
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Simonel jak nie masz stacji dyskietek w komputerze to może być problem nieco większy z poprawieniem tego pliku Autoexec.bat.

Bo to chodzi o to, że to jest płyta bootowalna i te pliki które są potrzebne do załadowania DOS'a oraz Autoexec.bat jest już na płycie i tych plików w Exploratorze Windows nie można edytować. Zatem najlepiej by było pobrać z internetu plik obrazu dyskietki z DOS'em, wyedytować w nim plik Autoexec.bat oraz dodać adwflash.exe oraz bios.bin i nagrać płytę bootującą.

Jak masz stację dyskietek to ściągasz obraz dyskietki bootującej DOS'a i wgrywasz to na dyskietkę. Dogrywasz te dwa pliki potrzebne do wgrania nowego biosu i zmieniasz plik Autoexec.bat.

Zatem nie wiem jak wolisz zrobić. Myślę, że użycie dyskietki jest o wiele prostrze i daje pewność, że operacja się powiedzie. Edytowanie obrazów dyskietek czasem może je uszkodzić i nagrana płytka nie będzie działać.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Simonel
Stały użytkownik forum

Hmm... więc ja nie posiadam stacji dyskietek... ehh.. :( Zlazłem na stronie http://www.finn.pl/xml/programy/finn567 ... /narzedzia obraz dyskietki z DOS i co mam pobrać z tej strony bo nie wiem który to obraz jest (jest ich tam kilka do wyboru->help ); aha jak pobiorę już ten obraz i w edytuje ten plik Autoexec.bat to mam nagrać te wszystkie pliki plus awdflash i bios.bin normalnie na płytę cd czy jakoś inaczej nagrać trzeba? Proszę pomóż...

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-10-18, 17:08 ]
Dla wygody poprawiłem linka na klikalnego.
Ostatnio zmieniony 2008-10-18, 16:07 przez Simonel, łącznie zmieniany 1 raz.
Simonel ^^
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Więc powinieneś pobrać plik z ostatniej sekcji System DOS - instalacja, dyskietki startowe ten: rescue_cd.img z obsługą cd.

Następnie powinieneś ten plik wyedytować za pomocą np. programu MagicISO Maker dostępnego na tej stronce http://www.cdrinfo.pl/downloads/utils-iso

Następnie używasz tego pliku do nagrania płytki bootującej. Uwaga tylko nie nagraj tego pliku na płytkę :)
Awatar użytkownika
Simonel
Stały użytkownik forum

Pobrałem ten obraz i MagicISO Maker i otwieram w nim obraz dyskietki, następnie znalazłem plik Autoexec.bat i jak mam tam dopisać (tzn. awdflash.exe bios.bin /Py /Sn mam napisać na dole tam w tym pliku czy jak?) zamieszczam link do screna www.upek.pl/img.php?id=15117 Pomóż... :)

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-10-18, 18:13 ]
Poprawa linka na klikalnego ;)
Ostatnio zmieniony 2008-10-18, 17:13 przez Simonel, łącznie zmieniany 1 raz.
Simonel ^^
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Simonel pisze:następnie znalazłem plik Autoexec.bat i jak mam tam dopisać (tzn. awdflash.exe bios.bin /Py /Sn mam napisać na dole tam w tym pliku czy jak?)
Dokładnie w ostatniej linii dopisz tą komendę :)

Aha i pamiętaj aby wrzucić do obrazu dyskietki plik programu awdflash.exe oraz obraz biosu bios.bin. Należy go wrzucić do katalogu głównego. Chyba też tam samo się znajduje Autoexec.bat.
Awatar użytkownika
Simonel
Stały użytkownik forum

Więc tak mam dopisać ta komendę czy niżej pod tym, luknij screna www.upek.pl/img.php?id=15119 aha sorki ,że może i to jest bardzo łatwe ale akurat w takiej kwestii jak wymiana biosu i tym związane sprawy jestem nope :zawstydzony: Aha jak wrzucę bios.bin i awdflash to jak mam nagrać płytę boot owalna (nigdy takiej nie nagrywałem) :/ Z góry dzięki za dalsze info... :)
Simonel ^^
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Simonel nie do końca. Napiszę Ci jaka ma być zawartość tego pliku:

Kod: Zaznacz cały

@ECHO OFF
LH a:\MSCDEX.EXE /D:mcsd001
awdflash.exe bios.bin /Py /Sn
Simonel pisze:Aha jak wrzucę te bios.bis i awdflash to jak mam nagrać płytę boot owalna
Więc musisz w programie do nagrywania jak dasz nowy opcji CD Botowanla. I tam dalej w opcjach będzie Plik obrazu startowego. Musisz wskazać ten plik któty zassałeś z internetu oraz zmodyfikowałeś. Potem wystarczy nagrać to na płytkę.
Awatar użytkownika
Simonel
Stały użytkownik forum

Ehh... YaHooo weź pomóż, kurde jak wrzucam bios do obrazu dyskietki pisze ze za mało miejsca ma dyskietka i nie mogę go tam wrzucić kurde i co teraz? Luknij screna Obrazek :( :( A mam pytanie bo ja czuje że raczej kurde sam tego nie zrobię i mi to zajmie masę czasu, byłbyś tak uprzejmy i miły z swojej strony i byś mi zrobił od razu taki zmodyfikowany obraz i zaupladowal na jakiś serwer? Prosze... bo ja już chciałbym używać 2 komputera a tak lipa.... :( Aha jak coś to tu masz awdflash i bios:http://www.123upload.pl/index.php?p=48fb2f02db829
Simonel ^^
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Simonel pisze:jak wrzucam bios do obrazu dyskietki pisze ze za mało miejsca ma dyskietka
No to niestety jak za mało miejsca to nie da się tak zrobić. Trzeba by zrobić od nowa płytę bootowalną (z własnym obrazem startowym, a nie tą dyskietką), ale ja niestety tego nie umiem :(
ODPOWIEDZ