Sieć sąsiedzka, podział łącza Netii, WiFi+kabel

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
czaktan
Początkujący użytkownik forum

Sieć sąsiedzka, podział łącza Netii, WiFi+kabel

Post autor: czaktan »

Witam serdecznie,

Na wstępie zaznaczam, że totalnie się nie orientuję w routerach. Mam konkretne wymagania co do potrzebnego routera, ale nie mam pojęcia, jaki sprzęt będzie dobry.

Ogólnie o sieci:
Moim providerem będzie Netia. Chcę wykupić łącze 6Mbps i rozdzielić je pomiędzy siebie i dwóch sąsiadów. Do obu domów sygnał chcę doprowadzić kablem ze względu na niewielką odległość. Do jednego z moich komputerów może być również poprowadzony kabel, natomiast chciałbym również mieć w domu sygnał wifi, ze względu na laptopa. Chciałbym, aby siła sygnału wifi była na tyle mocna, aby było możliwe korzystanie z internetu przed domem (jest to opcjonalne, ale mile widziane). Żeby nie robić hotspota myślałem o zabezpieczeniu sieci (WEP/WPA/WPA2? czy nie spowolni to łącza/nie obciąży za bardzo routera? Dodam, że mieszkam na obrzeżach niewielkiego miasta, więc mocne zabezpieczenia chyba nie będą tu konieczne)

Jak chcę podzielić łącze:
Chciałbym wprowadzić podział dynamiczny na następującej zasadzie: łącze byłoby rozdzielane po równo, biorąc pod uwagę ilość aktywnych w sieci stanowisk. Jeżeli w danej chwili włączony byłby jeden komputer, cała przepustowość łącza byłaby mu przypisana. W momencie zalogowania się do sieci innych stanowisk, łącze byłoby sprawiedliwie dzielone (3Mbps na 2 komputery; 1,5Mbps na 4, itd).

Dodatkowe bajery:
Mile widziane by było, gdyby panel administracyjny routera umożliwiał mi ewentualną diagnostykę uszkodzeń (np. przerwany kabel) i problemów w sieci. Zaznaczam, że nie orientuję się, co routery oferują w tym zakresie. Ewentualnie biorę pod uwagę wgrywanie nieoficjalnego firmware, aby uzyskać funkcje, których potrzebuję (nigdy tego nie robiłem w routerach, ale szybko się uczę ;)).

Kabelki, karty:
Czy są jakieś kable (oczywiście skrętki, już nie BNC ;)) które nie poradzą sobie z łączem 6Mbps? To samo pytanie dotyczy kart sieciowych - wystarczy pierwsza lepsza 10Mbps?

Inne uwagi:
- czytałem (chyba na tym forum) o przypadku, kiedy router nie mógł sobie poradzić z ruchem w sieci, zawieszał się, itd. Czy takie coś jest możliwe? Chciałbym uniknąć tego zjawiska.
- lepiej brać router z wbudowanym modemem, czy osobno modem? Jeżeli osobno, to jaki? Netia daje USB Sagem F@ast 800 za 80zł, ale on chyba nie ma wyjścia ethernet (USB?)
- jeżeli będę miał internet z Netii na linii TP, to jaki annex musi obsługiwać modem?

W miarę możliwości proszę o pomoc w wyborze sprzętu. Dzięki z góry i pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Sieć sąsiedzka, podział łącza Netii, WiFi+kabel

Post autor: Jo_gurt »

Po pierwsze to takiej usługi nie można udostępniać sąsiadom.
czaktan pisze:Mile widziane by było, gdyby panel administracyjny routera umożliwiał mi ewentualną diagnostykę uszkodzeń (np. przerwany kabel) i problemów w sieci.
Nie bardzo wiem jak to sobie wyobrażasz i co konkretnie chcesz diagnozować, ale np. uszkodzony kabel diagnozuje się dość prosto drogą eliminacji.
czaktan pisze:Ewentualnie biorę pod uwagę wgrywanie nieoficjalnego firmware
Bez tego ani rusz. Chyba, że się zdecydujesz na sprzęt DrayTek'a, ale ja jednak wolę WRT54GL + Tomato.
czaktan pisze:Czy są jakieś kable (oczywiście skrętki, już nie BNC ;) ) które nie poradzą sobie z łączem 6Mbps? To samo pytanie dotyczy kart sieciowych - wystarczy pierwsza lepsza 10Mbps?
Dostępne za ok 15-20zł sieciówki obsługują 100Mbit na zwykłej skrętce kat. 5. Max długość kabla - 100m.
czaktan pisze:lepiej brać router z wbudowanym modemem, czy osobno modem? Jeżeli osobno, to jaki?
osobno: Linksys WRT54GL + TP-Link TD-8840 + generator skryptów Robsona i jesteś w domu.
czaktan pisze:Netia daje USB Sagem F@ast 800 za 80zł, ale on chyba nie ma wyjścia ethernet (USB?)
Zgadza się, nie ma.
czaktan pisze:jeżeli będę miał internet z Netii na linii TP, to jaki annex musi obsługiwać modem?
Annex A
czaktan

Jo_gurt pisze: osobno: Linksys WRT54GL + TP-Link TD-8840 + generator skryptów Robsona i jesteś w domu.
Mógłbyś w kilku słowach uzasadnić, dlaczego akurat te modele? Chciałbym poznać opinię kogoś doświadczonego.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

1. WRT54GL, bo to najtańszy sprzęt na który wrzucisz Tomato; do tego bardzo przyzwoity i stabilny
2. TP-Link, bo stabilny, dobre opinie i tani
czaktan

A co z gwarancją, jak zmienię soft na Tomato? Istnieje możliwość ewentualnego powrotu do oryginalnego firmware na czas serwisowania tak, aby nie zostawić śladów ingerencji?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

A co z gwarancją, jak zmienię soft na Tomato?
Teoretycznie się traci.
czaktan pisze:Istnieje możliwość ewentualnego powrotu do oryginalnego firmware na czas serwisowania tak, aby nie zostawić śladów ingerencji?
Tak. Jeśli oczywiście router jest w stanie na tyle dobrym, by przyjąć zmianę oprogramowania.
ODPOWIEDZ