Prędkość łącza internetowego na WiFi czterokrotnie mniejsz
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Prędkość łącza internetowego na WiFi czterokrotnie mniejsz
Niestety przy prędkości łącza 6M/s , transfer po WiFi był o około 50% słabszy. Nie pomogły zmiany w ustawieniach routera.Przetestowałem trzy inne routery -g- niestety efekt ten sam lub podobny. Po sieci kablowej prędkość na max. Przysłuchując się dyskusji obawiałem się dużych kosztów zakupu sprzętu ze specyfikacją -n-. Okazało się że za 240 zł można już kupić taki sprzęt ( router d-link WRT 410 plus karta n do laptopa po usb). Wszystko dobrze pracuje i transfer taki jaki powinien być gdziekolwiek w mieszkaniu z laptopem się znajduje. Czyli wniosek podobny jak u niektórych przedmówców - przy 6M chyba tylko -n-.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
- bob
- Guru bezprzewodowy
Na Netgear wpn824v2 wifi działa na full, to samo z wrt54gl w wersji oryginalnej. Z Tomato nie wolno regulować mocy sygnału to też jest ok. Wrt54g3g tnie przez pół na openwrt natomiast na oryginale jest ok. Mam łącze 20Mbps.Niestety przy prędkości łącza 6M/s , transfer po WiFi był o około 50% słabszy
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Kiepski wniosek, u mnie na 11g ciągnie ~25Mbit/slex pisze:Czyli wniosek podobny jak u niektórych przedmówców - przy 6M chyba tylko -n-.
Pozdrawiam!
[ Dodano: 2008-10-22, 13:44 ]
Rozwiń myślbob pisze:Z Tomato nie wolno regulować mocy sygnału to też jest ok

-
- Początkujący użytkownik forum
Z niektórymi ruterami - niestety nie miałem szczęścia na takowy trafić - może i można osiągnąc zamierzony cel, ale ze specyfikacją -n- tych problemów już nie ma, co wynika z wypowiedzi przedmówców i moich doświadczeń.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
A mi sie wydaje, że są jeszcze większe. Choćby żeby mieć gwarancję, że sieć będzie w standardzie N działała, to wszyskie urządzenia muszą być jednej firmy, co przy posiadaniu choćby laptopa staje się problemem. A 20Mb/s na G można spokojnie zrobić.lex pisze:, ale ze specyfikacją -n- tych problemów już nie ma,
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
U mnie 6Mb/s na WAG200G hula aż miło. Pingi do routera 1-2ms. I na PC gdzie jest edmiax na usb i na laptopie gdzie jest broadcom.
Możliwe, że kanał był zajęty w okolicy i stąd te problemy. Miałem ostatnio podobną sytuację. Lekko się muliło i się okazało, że sąsiad ma kanał 11 a ja 10. Dałem 2 i znów miło chodzi.
Po sieci mam jakieś 2.5MB/s -> 20Mb/s
Możliwe, że kanał był zajęty w okolicy i stąd te problemy. Miałem ostatnio podobną sytuację. Lekko się muliło i się okazało, że sąsiad ma kanał 11 a ja 10. Dałem 2 i znów miło chodzi.
Po sieci mam jakieś 2.5MB/s -> 20Mb/s
- bob
- Guru bezprzewodowy
Normalnie nie dotykając tego parametru działał z pełną prędkością. Po regulacji - prędkość przycięta została po wifi do połowy czyli w moim przypadku 10Mbps. Po powrocie do ustawień domyślnych dalej pozostało 10Mbps. Po wgraniu raz jeszcze firmware`a nastąpił powrót do ~20Mbps. Nie wiem co o tym sądzić ale coś w tym siedzi.Jo_gurt pisze:Rozwiń myśl
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Zwykły kwas, ktoś się pomylił i tyle, chyba ze router już ze starości zaczyna mieć problemy z pamięciąbob pisze:Nie wiem co o tym sądzić ale coś w tym siedzi.

- bob
- Guru bezprzewodowy
krystianb pisze:Zwykły kwas
krystianb pisze:ktoś się pomylił
Czyli powodów może być wiele.krystianb pisze:router już ze starości zaczyna mieć problemy z pamięcią

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Kwas = pomyłka programisty