NetStumbler - parę pytań odnośnie summary

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
davidtychy
Początkujący użytkownik forum

NetStumbler - parę pytań odnośnie summary

Post autor: davidtychy »

Witam.

W pliku summary (file -> export -> summary) istnieje kolumna "[ SNR Sig Noise ]". Mam pytanie skad biarą się te dane, bo różnią się od tego co w danej chwili pokazuje Netstumbler. Dla przykłada jest AP "dostep" i oto plik summary:

Kod: Zaznacz cały

# $Creator: Network Stumbler Version 0.4.0
# $Format: wi-scan summary with extensions
# Latitude	Longitude	( SSID )	Type	( BSSID )	Time (GMT)	[ SNR Sig Noise ]	# ( Name )	Flags	Channelbits	BcnIntvl	DataRate	LastChannel
# $DateGMT: 2008-10-16
N 0.0000000	E 0.0000000	( dostep )	BSS	( xx:xx:xx:xx:xx:xx )	15:53:43 (GMT)	[ 12 61 49 ]	# (  )	0011	00000002	100	110	1
Jak widać SNR: 12, Sig: 61, Noise: 49.

A oto zrzut ekranu, gdzie te wartości są inne. Zastanawia mnie dlaczego Noise zawsze (kiedy i której netstumblera nie włączę) wynosi dla każdego AP -100, a w pliku Summary zawsze 49 ?

Obrazek

Jeszcze mam pytanie czy plik summary może pokazywać godzinę w polskiej strefie czasowej (CET) a nie GMT?

I jeszcze jedno pytanie. Czy da się zrobić tak, żeby Summary się automatycznie tworzył w jakimś odstępie czasu, np. co 5 min? (jeżeli netstumbler tego nie potrafi to może inny program?).
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: NetStumbler - parę pytań odnośnie summary

Post autor: Jo_gurt »

davidtychy pisze:Zastanawia mnie dlaczego Noise zawsze (kiedy i której netstumblera nie włączę) wynosi dla każdego AP -100
Ja też się podłączę do pytania. Dlaczego zawsze -100? Tak jakby ta wartość nie była mierzona tylko zakładana modelowo. Np Tomato potrafi zmierzyć Singal i Noise.
Poza tym wątpię, żeby szumy były na poziomie -49dB :P
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

davidtychy pisze:Zastanawia mnie dlaczego Noise zawsze (kiedy i której netstumblera nie włączę) wynosi dla każdego AP -100,
Tak naprawdę mało która karta wi-fi obsługuje odczytywanie szumów na danym kanale. Są niektóre karty z którymi NetStumbler współpracuje w pełni i pokazuje rzeczywistą wartość szumów. Natomiast jak karta nie udostępnia takich informacji to NS wyświetla -100dBm.
davidtychy pisze:a w pliku Summary zawsze 49 ?
Tu pewnie jest jakiś błąd w programie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
davidtychy
Początkujący użytkownik forum

Post autor: davidtychy »

YaHooo pisze:[...]
Tak naprawdę mało która karta wi-fi obsługuje odczytywanie szumów na danym kanale. Są niektóre karty z którymi NetStumbler współpracuje w pełni i pokazuje rzeczywistą wartość szumów. Natomiast jak karta nie udostępnia takich informacji to NS wyświetla -100dBm.
A możesz to potwierdzić jakimś źródłem (np. strona autora, forum NS, itp.), czy to są Twoje domysły? Gdzie można znaleźć listę kart które są w pełni obsługiwane przez NS?
YaHooo pisze:[...]
Tu pewnie jest jakiś błąd w programie.
A u Ciebie jak to wygląda? Też masz cały czas taką samą wartość?

Pozdrawiam.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-10-24, 16:00 ]
Przycinam zbędne cytaty.
Ostatnio zmieniony 2008-10-24, 14:58 przez davidtychy, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Ja to się dziwie dlaczego na tej liście większość sieci jest na 1 kanale. :] Musi być gęsto w eterze. :]
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

davidtychy pisze:A możesz to potwierdzić jakimś źródłem (np. strona autora, forum NS, itp.), czy to są Twoje domysły? Gdzie można znaleźć listę kart które są w pełni obsługiwane przez NS?
Owszem mogę. Wystarczy zapoznać się z pomocą programu Release Notes -> General Requirements:
Most 802.11b, 802.11a and 802.11g wireless LAN adapters should work on Windows XP. Some may work on Windows 2000 too. Many of them report inaccurate Signal strength, and if using the "NDIS 5.1" card access method then Noise level will not be reported. This includes cards based on Atheros, Atmel, Broadcom, Cisco and Centrino chip sets.
User Interace -> Graph View
Some configurations, such as ORiNOCO and Prism cards, provide accurate measurements of both signal and noise data, which can be displayed in full with units of dBm.

Other configurations, and in particular any card using the NDIS 5.1 device access method, do not provide noise information, and may provide RSSI instead of signal information. In these cases, NetStumbler may omit the noise display and only display RSSI.
davidtychy pisze:A u Ciebie jak to wygląda? Też masz cały czas taką samą wartość?
Dokładnie tak mam bo sterowniki mojej karty Intel Centrino 3945abg pracują w trybie NDIS 5.1
ObrazekObrazek
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ