Merlin XU870 - uwalony przez soft z ery
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Merlin XU870 - uwalony przez soft z ery
Witam wszystkich. Jestem tutaj nowy i mam problem ze swoim modemem.
Chcialem zrobic upgrade softu.popralem go ze strony ery, z ery jest takze moj modem.
po operacji upgrade'u modem nie laczy z netem. mobilink wyswietla mi komunikat "Radio wyłączone". Modem jest wykrywany przez system tylko nie jest w pelni sprawny.
Czy jest jakis sposob naprawienia tego modemu poza serwisem ery?czy w ogole da sie to naprawic? w erze modemu nie zrobili gdyz jak twierdza gwarancja juz nieobowiazuje.
Chcialem zrobic upgrade softu.popralem go ze strony ery, z ery jest takze moj modem.
po operacji upgrade'u modem nie laczy z netem. mobilink wyswietla mi komunikat "Radio wyłączone". Modem jest wykrywany przez system tylko nie jest w pelni sprawny.
Czy jest jakis sposob naprawienia tego modemu poza serwisem ery?czy w ogole da sie to naprawic? w erze modemu nie zrobili gdyz jak twierdza gwarancja juz nieobowiazuje.
- canidy
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Merlin XU870 - uwalony przez soft z ery
A pozwala na ponowne wgranie firmware?
-
Pozwala wgrac soft. Probowalem wgrac ten ktory znalazlem tutaj na forum, ale to nic nie daje. Byl to soft 9.5.03canidy pisze:A pozwala na ponowne wgranie firmware?
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-10-23, 21:01 ]
Poprawa pisowni.
Poprawka...W tej chwili starego softu nie moge wgrac:/ Obecny firmware to 101.9.00. Poprzednio nie wiem jaki byl ale wgrywalem tez ten 9.5.03 po tym jak uwalilem modem tamtym upgradem. Wgranie softu 9.5.03 nic nie dalo
Ostatnio zmieniony 2008-10-23, 20:00 przez dziurzyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Ten soft ze stronki Ery na 7,2 daje się wgrać bez kłopotu, spróbuj jeszcze raz może się uda, jak nie to zostaje tylko serwis.
Do zmiany softu trzeba koniecznie wyjąć kartę sim.
-
Probowalem juz pare razy wgrywac i nic to nie daje.Serwis nie przyjmuje urzadzenia.Raz wzieli(ponoc gwarancja wynosila 18 miesiecy).Po powrocie z serwisu uznali ze jednak gwarancja wynosi 12 miesiecy i juz sie nie lapie na serwisJarek no.1 pisze:Ten soft ze stronki Ery na 7,2 daje się wgrać bez kłopotu, spróbuj jeszcze raz może się uda, jak nie to zostaje tylko serwis.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Co oni Ci za kit wciskają. Zgodnie z przepisami unijnymi a co za tym idzie i krajowymi na każdy nowy towar tego typu jest 24 miesiące gwarancji.dziurzyk pisze:Po powrocie z serwisu uznali ze jednak gwarancja wynosi 12 miesiecy i juz sie nie lapie na serwis![]()
Z tego co widzę jest na 100% 18 miesięcy gwarancji producenta.
Przeczytaj umowę i regulamin dokładnie. Tam będzie.
Ale, tak czy inaczej uważam, że jeden wielki kit Ci wciskają.
[ Dodano: 2008-10-24, 17:29 ]
Tutaj to powinien odebrać i przekazać modem do serwisu sprzedawca. Era sprzedała Ci modem? To ona jest za to odpowiedzialna.dziurzyk pisze:ciezko jest znalezc serwis pogwarancyjny.W sumie jest to niewykonalne.
Idź do innego salonu najlepiej salonu firmowego.
-
Co oni Ci za kit wciskają. Zgodnie z przepisami unijnymi a co za tym idzie i krajowymi na każdy nowy towar tego typu jest 24 miesiące gwarancji.
Z tego co widzę jest na 100% 18 miesięcy gwarancji producenta.
Przeczytaj umowę i regulamin dokładnie. Tam będzie.
Ale, tak czy inaczej uważam, że jeden wielki kit Ci wciskają.
W karcie gwarancyjnej mam napisane ze jest 12 miesiecy gwarancji. Gosc u ktorego reklamowalem sprzet sprawdzal u siebie warunki reklamacji i powiedzial ze jest 18 miesiecy jednak serwis uparl sie przy tych 12 wpisanych w karcie
Modem kupilem na allegro bodajze w styczniu. Kupilem go od goscia, ktory kupil go w sieci "Sferis". W fakturze vat mam wpisane od nich 24 miesiace gwarancji jednak oni odsylaja mnie do Ery, gdyz jak twierdza nie sprzedaja juz takiego sprzetu. Moim zdaniem to jest to tzw "spychologia". Sprzet kupiony u nich powienien byc reklamowany u sprzedawcy i na takich warunkach na jakich zostal kupiony a sa one wpisane na fakturze.Tutaj to powinien odebrać i przekazać modem do serwisu sprzedawca. Era sprzedała Ci modem? To ona jest za to odpowiedzialna.
Bylem w salonie firmowym w Gdyni na ul.Świętojańskiej. Jutro bede w Olsztynie i moze tam cos zdzialam.Jesli nie to w poniedzialek znow ide do "Sferisa" i tam postaram sie podzialac. Jestem juz po tel. do Warszawy do ich sklepu gdzie faktycznie sprzet byl sprzedany.Tam powiedzieli ze sklep powinien sie tym zajac.Na dniach sie okaze co i jak.W ramach samodzielnej pracy raczej tego modemu nie postawie "na nogi"Idź do innego salonu najlepiej salonu firmowego.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
dziurzyk, postrasz ich trochę rzecznikiem. Często gęsto działa.
Z Erą nie masz co kombinować skoro w Sferis zakupione.
-
Tez myslalem o rzeczniku.A Era na ten modem w swojej bazie bo w salonie gosc sprawdzal przy mnie czy go maja, wiec teoretycznie nie powinno byc problemow.Praktyka okazuje sie jednak zupelnie inna.ja.michal pisze:dziurzyk, postrasz ich trochę rzecznikiem. Często gęsto działa.
A i jeszcze pytanko.Gdzie moge sprawdzic na ile producent udziela gwarancji?Przydaloby mi sie to na podklad na wizyte w Erze lub w Sferisie.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Na stronie producenta. W zestawie też powinieneś mieć instrukcje i inne papiery od modemu. Tam też powinno być.dziurzyk pisze:A i jeszcze pytanko.Gdzie moge sprawdzic na ile producent udziela gwarancji?
[ Dodano: 2008-10-25, 00:25 ]
Producent daje jednak 1 rok, ale jest zastrzeżenie, że sprzedawca może przedłużyć. Na pewno dystrybutor jest zobowiązany do zapewnienia serwisu.
http://www1.nvtl.com/index.php?option=c ... Itemid=182
-
Wlasnie w karcie gwarancyjnej mam 12 miesiecy wpisane a w fakturze od sprzedawcy 24 miesiace.Do Ery pewnie juz nie mam po co wracac z modemem ale pomecze jeszcze sprzedawce.
Wczoraj probowalem jeszcze wgrywac soft ale to nic nie daje.Modem dalej lezy i kwiczy.ehh...
Wczoraj probowalem jeszcze wgrywac soft ale to nic nie daje.Modem dalej lezy i kwiczy.ehh...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
dziurzyk, skoro sprzedawca wpisał 24 miesiące to taką gwarancję Ci dał. Ciąży na nim obowiązek.
- Janus
Pozwolicie, że się podepnę z takim samym tematem. U mnie to samo się stało i pewnie będę dać modem do naprawy
- bo jest już bez gwarancji. Mam w związku z tym pytanie jakie mogą być koszt takiej naprawy ?, i może jeszcze jedno, czy może mieć wpływ na to co mi się stało, że doinstalowałem w międzyczasie SP3 do windy ?

Rafał vel Janus
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Nie.Janus pisze:może jeszcze jedno, czy może mieć wpływ na to co mi się stało, że doinstalowałem w międzyczasie SP3 do windy
Na to pytanie może odpowiedzieć serwis.Janus pisze:jakie mogą być koszt takiej naprawy
-
Ja jutro wybieram sie do sprzedawcy z ponowna reklamacja.Jesli mi sie nie uda zareklamowac modemu na ktory wg. faktury przysluguje mi 24 miesiace gwarancji to udam sie do rzecznika praw konsumenta. Podlaczam sie rowniez pod pytanie Janusa odnosnie serwisu. Wiecie moze gdzie mozna taki modem naprawic? bo google nie zna odpowiedzi na to pytanie:/
Bylem dzis w Sferisie.Oczywiscie gwarancja jest na rok a nie na dwa mimo wpisu na fakturze i takie tam...zgodzilem sie na serwis pogwarancyjny.Zobacze co mi zaproponuja.Moze naprawia mi ten nieszczesny modem.Za jakies dwa tygodnie dam znac co i jak.
Bylem dzis w Sferisie.Oczywiscie gwarancja jest na rok a nie na dwa mimo wpisu na fakturze i takie tam...zgodzilem sie na serwis pogwarancyjny.Zobacze co mi zaproponuja.Moze naprawia mi ten nieszczesny modem.Za jakies dwa tygodnie dam znac co i jak.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Ogłoszenie z tego wątku przeniosłem do odpowiedniego miejsca: >KLIK<
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
dziurzyk niby gwarancja jest powiedzmy ale ingerowałes w oprogramowanie i to może byc podstawą do anulowania gwarancji obojetnie czy modem miabyś dzień czy rok. Zobacz, że nawet Nokia przestaje brać odpowiedzialność za update softu zrobionego przez NSU.
-
Gwarant nie musi wiedziec o tym czy ingerowalem w oprogramowanie czy tez nie.Sprzet nie dziala i od dobrej woli gwaranta zaleczy czy uzna reklamacje czy tez nie.Modem poszedl na serwis pogwarancyjny bo sklep wypiera sie gwarancji wpisanej w fakturze. Zaslaniaja sie tym ze gwarancja jest na zestaw komputerowy jednak nie ma takiego wpisu w fakturze. Jest tylko wpis ze gwarancja na zestaw wynosi 24 miesiace bez dodanego slowa "komputerowy"(czyt. zestaw komputerowy). Jesli beda mogli go naprawic i cena naprawy mnie nie zabije to poprzestane na takim wyjsciu. Mi tez zalezy na tym sprzecie bo zainwestowalem w niego prawie 500 zlotych a to piechota nie chodzi.Sundance_kid pisze:dziurzyk niby gwarancja jest powiedzmy ale ingerowałes w oprogramowanie i to może byc podstawą do anulowania gwarancji obojetnie czy modem miabyś dzień czy rok. Zobacz, że nawet Nokia przestaje brać odpowiedzialność za update softu zrobionego przez NSU.
- Janus
Mój modem także poszedł na serwis, na razie czekam na info ile naprawa będzie kosztować.
Jak tylko będę coś wiedział zaraz napiszę.
Jak tylko będę coś wiedział zaraz napiszę.
Rafał vel Janus
-
Odgrzewam temat. Dzis odebralem modem z serwisu. Sprzet dalej nie dziala.Moje pierwsze zdziwienie to to ze mialem zaplacic 30 zl za transport urzadzenia a przy odbiorze nikt o niczym nie wspomnial.Mialem tez byc poinformowany czy da sie naprawic i za jaka cene.Informacji nie uzyskalem. Domniemam ze sprzet w ogole serwisu nie widzial tylko przelezal tydzien w sklepie w ktorym go oddalem.Jutro zadzwonie do serwisu ktory rzekomo sprzet naprawial i zapytam czy mieli takie urzadzenie.Czeka mnie chyba tez rozmowa ze sklepem w Warszawie gdzie modem byl kupiony i uzyskanie opinii od nich. Ogolnie to jestem zazenowany podejsciem sklepow do klienta.Njalepiej sprzedac komus cos a potem jak sie stanie i trzeba naprawic to niech klient radzi sobie sam a najlepiej kupi nowe urzadzenie.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jeśli modem był naprawiany to powinien być wpis w karcie gwarancyjnej.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
To mial byc serwis pogwarancyjny wiec raczej zlecenie naprawy niz roszczenie naprawy z mojej strony na koszt serwisu i wydaje mi sie ze wtedy wpis nie bylby zrobiony i tak co nie zmienia fakty ze powinienem byc poinformowany o tym czy naprawa zostala dokonana czy tez nie i czy mam zaplacic i ile. A nie kazano mi placic ani za transport ani za usluge wiec domniemam ze modem serwisu nawet "nie widzial".
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Z tego co piszesz to chyba masz racje, powinneś dostać choć ekspertyze, czy wydruk testu modemu...
-
A wlasnie chodzi o to ze nie dostalem nic. Zero testow, ekspertyz czy chocby pisma ze nie da rady zrobic.Nic.W obecnych czasach ciezko jest zalatwic cos porzadnie.Nikt nie wychodzi z inicjatywa zeby klientowi pomoc.Lepiej naciagnac go na nowy sprzet i jeszcze zarobic
Dzis dzwonilem do serwisu, w ktorym rzekomo modem mial byc. Tam mila pani spytala o numer seryjny po czym odpowiedziala ze takiego urzadzenia u nich nie bylo. Wcale sie nie zdziwilem bo nie dostalem zadnego pokwitowania w sklepie.Chyba sie poddam juz w tej walce bo tylko trace swoj czas i pieniadze a urzadzenie jak bylo niesprawne tak jest dalej.
Dzis dzwonilem do serwisu, w ktorym rzekomo modem mial byc. Tam mila pani spytala o numer seryjny po czym odpowiedziala ze takiego urzadzenia u nich nie bylo. Wcale sie nie zdziwilem bo nie dostalem zadnego pokwitowania w sklepie.Chyba sie poddam juz w tej walce bo tylko trace swoj czas i pieniadze a urzadzenie jak bylo niesprawne tak jest dalej.
- Janus
Właśnie mój modem wrócił z serwisu autoryzowanego Ery (był do zdiagnozowania usterki).
Opinia modem uszkodzony mechanicznie - przegięta płyta główna - koszt naprawy 698 zł !!!
Mam pytanie, czy jest możliwość wystąpienia takiej usterki podczas upgradu, bo mnie się wydaje mało prawdopodobna, chociaż jestem laikiem w tych sprawach. Modem był sprawny przed aktualizacją, padł dopiero po niej.
Czy może ktoś mnie próbuje naciągnąć na kasę ???
Opinia modem uszkodzony mechanicznie - przegięta płyta główna - koszt naprawy 698 zł !!!
Mam pytanie, czy jest możliwość wystąpienia takiej usterki podczas upgradu, bo mnie się wydaje mało prawdopodobna, chociaż jestem laikiem w tych sprawach. Modem był sprawny przed aktualizacją, padł dopiero po niej.
Czy może ktoś mnie próbuje naciągnąć na kasę ???
Rafał vel Janus
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No mi też się wydaje to niemożliwe. Usterka mechaniczna nie może być spowodowana wgrywaniem nowego oprogramowania. Taka usterka może się zdarzyć jak ktoś nadepnie ma modem, czy go upuści na ziemię z dużej wysokości.Janus pisze:Mam pytanie, czy jest możliwość wystąpienia takiej usterki podczas upgradu, bo mnie się wydaje mało prawdopodobna,
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Janus pisze:Opinia modem uszkodzony mechanicznie - przegięta płyta główna - koszt naprawy 698 zł !!!

Czy oni nie przesadzają z kosztami?

Podczas upgradu na pewno nie!Janus pisze:czy jest możliwość wystąpienia takiej usterki podczas upgradu, bo mnie się wydaje mało prawdopodobna
Modem ten jednak łatwo uszkodzić podczas nieumiejętnego wkładania w gniazdo express. Mam taki sam - wiem że trzeba delikatnie go wkładać
W miejscu łączenia plastiku z metalem pewnie się złamał
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie, zapewne uszkodzenia mechaniczne to oni w jeden sposob naprawiająJaco pisze:Czy oni nie przesadzają z kosztami?

- Janus
Wiem o tym, a modem użytkuję od prawie roku, i jakoś nie wierzę, abym właśnie podczas upgradu go złamałpaszczak pisze: Modem ten jednak łatwo uszkodzić podczas nieumiejętnego wkładania w gniazdo express. Mam taki sam - wiem że trzeba delikatnie go wkładać
W miejscu łączenia plastiku z metalem pewnie się złamał
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Tak masz rację, naprawa uszkodzeń mechanicznych, to zakup nowego modemukrystianb pisze: Nie, zapewne uszkodzenia mechaniczne to oni w jeden sposob naprawiająto jest pewnie cena nowego modemu...

Taniej już wypada zakup na Allegro

Rafał vel Janus