Problem z internetem...

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Jarek81
Użytkownik forum

Problem z internetem...

Post autor: Jarek81 »

Cześć wszystkim :)

Mam internet drogą radiową, antena jest zainstalowana u sąsiada a do mnie jest poprowadzona sieć z internetem na kablu koncetrycznym (sieć instalowana chyba 10 lat temu).
Chce przez tą sieć mieć internet na laptopie (w przyszłości na dwu laptopach i na stacjonarnym kompie). Mam do tego HUB CentreCOM MR820TR i router OwisLink WL-5460AP v2. Router był kiedyś ustawiony tak by dawał internet na pocketa u tego dostawcy z którego teraz korzystam a teraz nie wiem czy mam tam coś zmieniać (gdzieś czytałem że do routera mam podać MACA karty sieciowej a nie wiem czy to prawda).
Zastanawiam się czy da się ustawić mój router tak by dzielił mi on łącze a ja podam dostawcy tylko MACA routera (w tym modelu co mam to się podobno nie da ale może da się go jakoś zmodyfikować albo wgrać jakieś oprogramowanie?
Jeżeli nie da się nic zrobić z routerem to co moge zrobić by samemu dzielić łącze a jednocześnie nie było do kosztowne?

Czytam tu że router trzeba ustawić tylko nie wiem jak bo nigdy tego nie robiłem, będe musiał się nauczyć...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z internetem...

Post autor: Jo_gurt »

Jarek81 pisze:kablu koncetrycznym
Jarek81 pisze:Mam do tego HUB CentreCOM MR820TR
Ależ zabytki :zdziwko: Może czas na modernizację?

Jarek81, będziesz musiał to trochę dokładniej opisać co gdzie i jak jest podłączone, bo nie bardzo da się coś z tego zrozumieć.
Pisz po kolei:
jest antena u sąsiada ---> (i co dalej?)
Jarek81
Użytkownik forum

Modernizacja była by może i dobra ale nie wiemy co zrobić z kablem a pozatym sieć jest sprawna więc była by to tylko wymiana sprzętu i wydanie kasy a sprzęt chyba nie wykorzystany (tak mi się wydaje).

Sąsiad ma antene i jakiegoś huba (nie pamiętam jakiego, mam naidzieje że nie ma to znaczenia :) ), u Niego sieć dzieli się na dwa komputery (jeden jest podłączony na kablu koncentrycznym a drugi na skrętce). Do mnie poprowadzony jest kabel koncentryczny do huba (HUB CentreCOM MR820TR), stąd do routera (OwisLink WL-5460AP v2. z niego sąsiad łapał internet na pocketa).
Laptop łapie mi sieć domową ale nie mam z niej dostępu do internetu, tak jak by koflikt był gdzieś na hubie lub routerze.

Czy teraz mam sobie na routerze (OwisLink WL-5460AP v2) poszukać gdzie jest mac z pocketa i wpisać tam mac laptopa i czy moge tam podać więcej maców?
Aero2, RMB + Huawei B593s-22,
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Jak podłączysz laptopa kablem do Ovisa to działa?
Jarek81 pisze:poszukać gdzie jest mac z pocketa i wpisać tam mac laptopa
Jeśli faktycznie założony jest filtr MAC to owszem.
Jarek81 pisze:czy moge tam podać więcej maców?
Tak, zazwyczaj kilkanaście-kilkadziesiąt.
Jarek81
Użytkownik forum

Internet działa, dzięki za pomoc.

Jakie możliwości ma router OwisLink WL-5460AP v2 - taki mam a instrukcja nie wiele mi mówi i co możecie polecić bym mógł się podszkolić z dziedziny ogólnie o sieciach wifi (są książki ale nie wiem co wybrać i czy w ogóle coś kupować czy da się coś z netu - ja nic nie znalazłem)?
Gość w sklepie mówi że mój router działa jako przeźroczysty - nie mogę do niego wpisywać maców a co za tym idzie samemu dzielić łącze. Czy da się coś z tym zrobić (nowe oprogramowanie albo może jakaś przeróbka sprzętu) czy tylko zakup innego urządzenia?
Internet u mnie ma jakieś przerwy tak jak by router co chwile się resetował - jest to możliwe i dlaczego?
Gdzie mogę dowiedzieć się jaki jakościowo jest mój sprzęt bo mam wrażenie że nie jest to coś specjalnego a wolał bym mieć dobry nie wadliwy sprzęt.
Ostatnio zmieniony 2008-08-24, 22:01 przez Jarek81, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Jarek81 pisze:Gość w sklepie mówi że mój router działa jako przeźroczysty
Gość w sklepie widać niewiele wie.
Jarek81 pisze:nie mogę do niego wpisywać maców a co za tym idzie samemu dzielić łącze.
Tzn nie jest to do końca tak. MACi dopisujesz jeśli masz włączony filtr MACów, ale taki filtr nie jest warunkiem działającej sieci - można go wyłączyć.
Jarek81 pisze:Czy da się coś z tym zrobić
Owszem, da sie. Trzeba tylko Ovisa odpowiednio skonfigurować :) Napisz teraz jak to masz podłączone. Rozumiem, że to jest tak: kabel z internetem -> Ovis gniazdko WAN -> komputer?
Jarek81 pisze:Internet u mnie ma jakieś przerwy tak jak by router co chwile się resetował - jest to możliwe i dlaczego?
Ale przerwy są na połączeniu Ovis->internet czy komputer->Ovis?
Jarek81 pisze:jaki jakościowo jest mój sprzęt
OvisLink to bardzo dobry sprzęt. Oczywiście przy założeniu, że dany egzemplarz jest w 100% sprawny.
Jarek81
Użytkownik forum

Jo_gurt pisze:Jarek81 napisał/a:
nie mogę do niego wpisywać maców a co za tym idzie samemu dzielić łącze.

Tzn nie jest to do końca tak. MACi dopisujesz jeśli masz włączony filtr MACów, ale taki filtr nie jest warunkiem działającej sieci - można go wyłączyć.
Czytałem że moge podać gościowi MAC routera a dalej już samemu dopisywać MACi i w ten sposób dzielić łącze - takie coś bym chciał robić.
Jo_gurt pisze:Owszem, da sie. Trzeba tylko Ovisa odpowiednio skonfigurować Napisz teraz jak to masz podłączone. Rozumiem, że to jest tak: kabel z internetem -> Ovis gniazdko WAN -> komputer?
Mam sieć radiową z sąsiadem. Jest: antena - pierwszy OwisLink WL-5460AP v2 - pierwszy HUB (nie pamiętam modelu) - drugi HUB CentreCOM MR820TR - drugi OwisLink WL-5460AP v2. HUBy połączone kablem koncentrycznym.
Gdzie moge coś poczytać jak to działa? może książki a może coś z netu?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Jarek81 pisze:Czytałem że moge podać gościowi MAC routera a dalej już samemu dopisywać MACi i w ten sposób dzielić łącze - takie coś bym chciał robić.
I tak jest. Ale nie dzieli się łącza poprzez dodawanie MACów. To jest tylko jedno z możliwych zabezpieczeń przed podłączaniem się niechcianych komputerów do twojej sieci radiowej, ale sam mechanizm dzielenia łącza nie ma z tym nic wspólnego.
Jarek81 pisze:Gdzie moge coś poczytać jak to działa? może książki a może coś z netu?
Ciężko podać jedno miejsce, bo o samym routerze, access poincie czy switchu można napisać książki.
Możesz zacząć tu (szukam na bieżąco, nie wiem dokładnie ile wiedzy i jak przystępnej jest tam zawartej):
http://compnetworking.about.com/od/basi ... basics.htm
http://www.windowsnetworking.com/articl ... Part1.html (2-3 pierwsze artykuły)
http://users.ictp.it/~radionet/1998_sch ... index.html
tutaj kiedyś wyprodukowałem króciutki opis nt. maski podsieci: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=54136#54136
a tutaj na temat routera: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82795#82795
i oczywiście nasze <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38343#38343" target="_blank">»FAQ«</a> :)
Jarek81
Użytkownik forum

Czyli trzeba MACi podawać jeszcze dostawcy internetu.

A co może być przyczyną resetowania się któregoś mojego routera?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Jarek81 pisze:Czyli trzeba MACi podawać jeszcze dostawcy internetu.
Nie trzeba jeśli nie podłączasz się do niego bezpośrednio. A z tego co mówisz to właśnie nie będzie bezpośrednio.
Jarek81 pisze:A co może być przyczyną resetowania się któregoś mojego routera?
Jesteś pewny, że to reset routera? Tak jak mówiłem, na początek trzeba sprawdzić w którym miejscu siada połączenie.
Jarek81
Użytkownik forum

Łącze się przez router, ale mam możliwość bezpośrednio (wyjde z kompem na balkon i tam łapie przez antene z laptopa). Zastanawia mnie tylko dlaczego w domu mam przerwy (czasem dość długie) a w międzyczasie na balkonie internet jest.

Już myślałem by kupić jakąś antene może być na USB (jak by się dało to żeby była jak najmocniejsza - to bym sobie nasłuchiwał innych dostawców i w razie czego przeszedł do któregoś) byle tylko wzmocnić sygnał odbierania a były stosunkowo małe koszty.

Tak czy siak musze się podszkolić bo co chwile jest jakaś awaria a tak sam bym to mógł naprawić i ewentualnie poprawić jakość sieci.

Dzięki za podanie źródeł do czytania, szkoda że są po angielsku bo z tym cienko ale już na szczęście nie długo.
Czy o antenach też da się coś poczytać?
Jarek81
Użytkownik forum

Mam kolejną awarie - zrywa mi połączenie z internetem. Mój HUB pokazuje konflikty w sieci i niby duży transfer danych (migają kontrolki). Taka sytuacja występuje niezależnie czy router jest podłączony czy nie. Myśle że jest to konflikt między routerem łączącym się z anteną u sąsiada lub jego Hubem (to jest jakiś Reepotec). Kontrolki na Jego Hubie też mocno migają.
Nie wiem co zrobić by nie trzeba było wymieniać sprzętu a jednocześnie reset nie pomaga bo internet raz jest a raz nie ma.
Może ktoś pomóc?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Hub jest urządzeniem stosunkowo prymitywnym, więc jego uszkodzenie pociągnie za sobą jego wymianę. Nie ma tam np. jakiegoś sofutu (zazwyczaj) do którego można by zajrzeć, żeby ocenić sytuację lub po prostu go zaktualizować.
Jedyną metodą testu jest odłączanie poszczególnych sprzętów i test.
Jarek81
Użytkownik forum

Tylko co odłączać? Na pewno musi być mój HUB i sąsiada a żeby było wyjście na zewnątrz to router podłączony do anteny. Wydaje mi się że może jakiś inny HUB u mnie by coś dał.... Poszukam takiego na allegro.

Teraz mam z allegro - http://www.allegro.pl/item459434273_hub ... y_vat.html
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Jarek81, w ogóle napisz jeszcze jak adresowane są wszystkie elementy sieci (chodzi mi o adresy IP, czyli huby odpadają) - ovisy i kompy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Jarek81 pisze:Mój HUB pokazuje konflikty w sieci i niby duży transfer danych
Kable ethernet sprawdziłeś? szczególnie ten między HUBami koncentryczny.

OvisLink WL5460 v2 to nie router to AP z funkcją WISP więc musisz ustawić w nim tryb "Acces Point" aby mieć internet bezprzewodowy na laptopie (kabel podłączony do WAN Ovisa)
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Borg
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Borg »

wojteks pisze:OvisLink WL5460 v2 to nie router to AP z funkcją WISP więc musisz ustawić w nim tryb "Acces Point" aby mieć internet bezprzewodowy na laptopie (kabel podłączony do WAN Ovisa)

WL-5460 ma 2 porty lan, instrukcja podaje że tylko w trybie getway jeden z portów jest wan'em. Raz podają że jest to LAN2, innym razem LAN1 :rotfl: . Oprócz trybu WISP to urządzenie niby ma tryb getway gdzie według instrukcji mamy wtedy do dyspozycji router+AP :) .
Jarek81
Użytkownik forum

Byłem z miesiąc temu u sąsiada i oblądaliśmy te kontrolki na jego sprzęcie - pokazywało niby duży transfer i mniej lub więcej konfliktów (kontrolki praktycznie nie gasły), reset urządzeń specjalnie nie pomagał.
Gdy wróciłem już w domu to była ta sama sytuacja, rozmawialiśmy przez telefon a transfer nie ustawał nawet po wyłączeniu routera więc myśle że to coś jest nie tak z HUBem moim lub sąsiada.

A przerwy z netem są nie kontrolowane, może się wywalić w każdej chwili, wtedy mój HUB niby pracuje, nie pokazuje transferu ani konfliktów a reset nie pomaga. Mija troche czasu i net znów jest.

Numery IP dopisze ale jednego Ovisa mam zachasłowanego więc tam mam nie mam dostępu.
Ostatnio zmieniony 2008-10-25, 20:06 przez Jarek81, łącznie zmieniany 1 raz.
Jarek81
Użytkownik forum

Jakie znaczenie w mojej awarii mają IP?
W każdym razie są takie:
na komputery-
10.100.4.154
10.100.4.155
10.100.4.153
10.100.4.156
AC - 192.168.7.100
Jaki jest numer drugiego routera (czy AC nie wiem jaką ma funkcje) to nie wiem bo administrator założył na niego hasło.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-10-28, 21:11 ]
Poprawa pisowni.

Zdaje się że robie więcej błędów niż mi się wydaje :(((

[ Dodano: 2008-10-29, 18:11 ]
wojteks pisze:able ethernet sprawdziłeś? szczególnie ten między HUBami koncentryczny.
Tak kabel jest dobry, co prawda trzeba by zrobić jedną nową wtyczke ale gdy sprawdzam miernikiem to pokazuję że jest ok.
Ostatnio zmieniony 2008-10-28, 21:11 przez Jarek81, łącznie zmieniany 1 raz.
Jarek81
Użytkownik forum

Internet przez sieć już nie działa więc zostaje chyba tylko wymiana HUB'a...
ODPOWIEDZ