Problem z UPC Wifi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
d3xt3r
Początkujący użytkownik forum

Problem z UPC Wifi

Post autor: d3xt3r »

Witam. Od sierpnia tego roku jestem userem UPC 10MB - Wifi. Wszystko fajnie śmigało do wczoraj gdy net zaczął wariować. Już tłumacze co rozumie przez owe wariowanie:
Gdy surfuje po internecie wszystko jest ok, strony śmigają etc., lecz gdy próbuje ściągnąć jakiś większy plik to on się ściąga, po chwili widać że transfer zanikł, a na dodatek zawiesza mi się komputer :zdziwko: postępując wg. zaleceń operatora UPC zresetowałem router, odinstalowałem karte USB Netgear'a no i dalej nic czy ktoś ma może jakiś pomysł? Jakikolwiek czekam na odpowiedz. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Borg
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Problem z UPC Wifi

Post autor: Borg »

Jak Ci się zawiesza komputer to ja bym zaczął od sprawdzenia go na obecność niechcianych zwierzaków.

ps. za pomocą czego ściągasz te większe pliki ?
d3xt3r

No właśnie komp był sprawdzany SpyBotem / Ad-Awarem / NOD32 i nic nie wykrył. Te większe pliki ściągam za pomocą FlashGeta / Firefox'em / Nie wiem czy ma to znaczenie ale ściągam z RapidShare z konta premium, ale jak dotąd nie było żadnych problemów.
Awatar użytkownika
Borg

Masz możliwość podpięcia innego komputera do tych samych urządzeń ? Wg. mnie coś jest w Twoim komputerze nie tak, raczej awaria routera i czy karty sieciowej nie powinna tak się objawiać. Rapidshare też raczej nie powinien nic tu przeszkadzać - a sprawdzałeś na innej przeglądarce z innych stron coś ściągać np. jakieś sterowniki do grafiki ?

Najprościej byłoby "postawić" od nowa system, i wtedy zobaczyć czy będzie się to samo działo ale to mało eleganckie rozwiązanie :hyhy:.
A jakie masz zapisy w dzienniku zdarzeń po takim zawieszeniu ( panel sterowania-> narzędzia administracyjnej->podgląd zdarzeń-> aplikacje i system)
d3xt3r

services (648) Próba otwarcia pliku "C:\SYSTEM\Security\Database\secedit.sdb" w trybie tylko do odczytu zakończyła się niepomyślnie z błędem systemowym 3 (0x00000003): "System nie może odnaleźć określonej ścieżki. ". Operacja otwierania pliku zostanie zakończona z błędem -1023 (0xfffffc01).
Awatar użytkownika
Borg

Tylko taki masz komunika a w aplikacjach coś jest ?

Jak rozumiem sprawdziłeś że ten komunikat pojawia się przed zawieszeniem ?

Można spróbować czegoś takiego :
1. Kliknij przycisk Start, kliknij polecenie Uruchom, wpisz polecenie cmd, a następnie kliknij przycisk OK.
2. W wierszu polecenia wpisz następujące polecenie, a następnie naciśnij klawisz ENTER:
esentutl/g Dysk:\WinDir\security\database\secedit.sdb
Uwaga: W tym poleceniu Dysk jest dyskiem twardym, na którym został zainstalowany system Windows XP Professional, a WinDir oznacza folder, w którym jest zainstalowany system Windows XP Professional.
I daj znać co "wypluło" .
h_2_o

Post autor: h_2_o »

odłącz zasilanie od routera wifi, następnie wyciągnij wtyczke z modemu upc i odrazu włącz ... nie podłączaj routera wifi dopóki modem sie nie połączy (4pierwsze lampki zaświecą );
gdy modem juz sie połączy to po kilku sekundach podłącz router i powinno wszystko grać... jeśli nie to powtórz wszystko jeszcze raz ;)

ta metoda u mnie działa a namęczyłem sie troche zeby pokumać co i jak - sposób prób i błędów zawsze działa (dobrze ze cierpliwy ze mnie człowiek :hyhy: )
Ostatnio zmieniony 2008-11-13, 16:10 przez h_2_o, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ