Dyskusja o USB, FireWire, dyskach zewnętrznych. [wydzielony]

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Dyskusja o USB, FireWire, dyskach zewnętrznych. [wydzielony]

Post autor: krystianb »

Jak jeszcze jesteśmy przy USB to mam tu mały obrazek na to jaką tandetą jest usb.
Legenda wykres i dane czerwone połaczenie USB 2.0 (480Mb/s)
niebieskie FireWire400 (400Mb/s) standard o wiele starszy od USB 2.0 :rotfl:
Oczywiście jeden i tem sam dysk, jeden komputer i zachowane takie same warunki tesu, pozamykane wszyskie programy. Wynik użycia procesora to nie błąd.
Obrazek
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

krystianb pisze:Jak jeszcze jesteśmy przy USB to mam tu mały obrazek na to jaką tandetą jest usb.
Tak się zastanawiam czy procka będzie obciążać także karta WiFi pod USB. Bo zamierzam w końcu połączyć moje 3 kompy w sieć. I nie wiem czy kupować karty pod USB czy pod PCI lub PCIe x1
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Blido pisze:Tak się zastanawiam czy procka będzie obciążać także karta WiFi pod USB.
Ja jakoś specjalnie nie widzę różnicy między czy to USB czy PCI. Aktualnie mam na USB i Vistę z prockiem tylko 1.8. Czy wyjmę kartę czy z nią jest praktycznie tak samo.

Chociaż jeśli karta ma być tylko w PC i nie masz zamiaru jej przekładać to lepiej wykorzystać PCI. Chyba nawet karty na PCI są tańsze niż USB.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Karty pod USB sa trochę tańsze. Wszystkie kompy to stacjonary, tak więc najprawdopodobniej kupię dwie karty pod PCI i jedną pod PCIe.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

krystianb pisze:jaką tandetą jest usb.
To podłącz pod FireWire:
- pendrajwa
- skaner
- drukarkę
- wifi
- ethernet
- modem ADSL/GSM/CDMA
- wyrzutnię rakiet :rotfl:
Albo podłącz dysk na FW pod router. (po to ja kupiłem)
O co mi chodzi - ja bym tandetność oceniał jednak po tym co dana technologia/sprzęt może robić a nie co mogłaby robić jakby .... (wpisz jakiś warunek).
Ale jeśli mówimy o dyskach to faktycznie, USB ustępuje FW. Ale coś za coś.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Jo_gurt pisze:wpisz jakiś warunek
To było tylko dla rozpoczęcia dyskusji, bardziej zastanawia mnie to dlaczego rozwój właśnie nie potoczył sie w strone FireWire, mimo że chyba jednak lepiej dopracowany, i mniej wirtualnie przepustowy, gdzieś na marginesie jest.
Do reszty pytań, dysku tylko z inteface'm FireWire nie widziałem, moze za mało szukałem. Za to znalazle powiedzmy że "drukarke" i skaner chyba też z opcją podączenia na FW. http://www.allegro.pl/item464791811_ric ... ar_fv.html :rotfl:

Aha i jeszcze denerwują(włąsciwie to juz przeszłość) mnie producenci, dawno temu kupiłem drukarke, jak jeszcze miałem w kompie usb1.1. Drukarka wg wszelkich informacji miała być na usb 2.0. Jakiś czas temu drukowałem jakieś zdjecie na nowym kompie, a ona co chwile staje co jest?? A tu drukarka tylko 1.1 używa. A mogłem kupić wersje na LPT ktore jest 4 razy szybsze od usb 1.1. Prawdopodobnie bylo USB 2.0 FullSpeed :klnie:
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

krystianb pisze:zastanawia mnie to dlaczego rozwój właśnie nie potoczył sie w strone FireWire,
Tak samo w stronę MC minidisc (też Sony), HD DVD i wiele innych...
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Jo_gurt pisze:To podłącz pod FireWire:
- pendrajwa
- skaner
- drukarkę
- wifi
- ethernet
- modem ADSL/GSM/CDMA
- wyrzutnię rakiet :rotfl:
Owszem, większość z tych rzeczy jest tylko pod USB, ale jeśli można podłączyć pod coś innego, to dlaczego podłączać pod USB?
krystianb pisze:A mogłem kupić wersje na LPT ktore jest 4 razy szybsze od usb 1.1.
To nie byłoby dobre rozwiązanie, bo już chyba żadna nowa płyta główna tego nie ma. Ale wydaje mi się że niektórzy producenci dołączają przejściówki USB/LPT.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Blido pisze:To nie byłoby dobre rozwiązanie, bo już chyba żadna nowa płyta główna tego nie ma.
Tą drukarke to jakieś 6-7 lat temu kupiłem... A co prawda juz 3 letnim laptopie lpt mam.
ODPOWIEDZ