Problem karta bezprzewodowa a sluchanie muzyki

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
artur.kicek
Początkujący użytkownik forum

Problem karta bezprzewodowa a sluchanie muzyki

Post autor: artur.kicek »

Witam wszystkich forumowiczow, mam pewien problem, moze akurat pomozecie mi go rozwiazac, licze na was.
Posiadam sprzet: laptop HP Compaq 6735s
Wczoraj kupilem router pentagram adsl2 wifi 6331-42 i tu zaczal sie moj problem :(
Mianowicie jestem polaczony z internetem bezprzewodowo i podczas odtwarzania dzwieku (muzyka filmy gry) co okolo 1,5 minuty slyszalne sa trzaski, zatrzymania w muzyce. Jest to na pewno problem miedzy karta dzwiekowa a wysylanymi falami przez router, gdyz wystarczy ze wylacze u siebie wirelesa lub router, dzwiek jest czysty. probowalem zmienic kanaly nadawania przez router ale bez zadawalajacych efektow :(
Jak myslicie da sie cos zrobic, czy mam sie zaczac do tego przyzwyczajac ??
Dziekuje z gory za porady.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Re: Problem karta bezprzewodowa a sluchanie muzyki

Post autor: Blido »

To niewątpliwie wina karty muzycznej. Dobre karty (np. Asus Xonar Essence STX) posiadają specjalny panel ekranujący który zapobiega zakłóceniom powodowanym przez pole elektromagnetyczne. Jako że w laptopie raczej nie można wymienić karty muzycznej (chyba że zastosuje się kartę pod USB) najlepszym rozwiązaniem będzie oddalenie źródla zakłóceń, przez zastosowanie np. sieciówki pod USB na przedłużaczu. Problem powinien zniknąć.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

artur.kicek, Blido mówi dużo prawdy, ale ja się jeszcze zapytam: jakie kodeki wrzuciłeś?
artur.kicek

Wszystko mozliwe Blido, ze to wina karty muzycznej, moj model to: SoundMax Integrated Digital HD Audio, czyli polecasz zakup bezprzewodowej karty sieciowej na USB :) wiesz w laptopie chodzi o mobilnosc bez kabli, takze ta opcja to ostatecznosc. Jesli chodzi o kodeki, to wgrywalem tylko rmvb, nie instalowalem zadnych, gdyz vista ma tego troche i nie bylo takiej potrzeby. Jo_gurt myslisz zeby sprobowac wgrac mu jakiegos ac3filtera ? cos takiego ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

artur.kicek, nie, nie sądzę, żeby to pomogło. Tzn pytałem się czy nie masz np. jakiegoś K-Lite Codec Pack aka Sound and Video System Destroyer. Tzn np. jeśli haczy się też w mp3 to AC3Filter nie pomoże. Ale czemu nie spróbować w zasadzie innego kodeka.
artur.kicek

Niestety wgranie kodeka ac3filter nic nie pomoglo, probowalem pozmieniac ustawienia, ale bez zmiany, co jakies 1,5 min na 2-3 sek znieksztalcenie dzwieku. EHHHHH :) juz sie przyzwczajam powoli, mam jedynie nadzieje, ze ktos mial podobny problem i znalazl mneij drastyczne rozwiazanie niz zewnetrzna sieciowka. Wielkie dzieki za wsparcie, nawet nie oczekiwalem tak szybkiej odpowiedzi. Dzieki
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Na początek proponuje zaktualizować sterowniki, przedewszysktim karty wifi, karty dźwiękowej też i zwiekszyć priorytet odtwarzacza, coś mi to wygląda na zajmowanie calego procka przez karte wifi.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

To chyba mało prawdopodobne żeby karta WiFi całkowicie zmuliła procka, musiałby być nieźle zasyfiony system. Poza tym kolega artur.kicek napisał, że problem pojawia się zawsze kiedy jest odtwarzany jakiś dźwięk, także w filmach i grach, więc nie chodzi wyłącznie o odtwarzacz.
Na czym dokładnie polegają te zakłócenia? Czy są one typowo "analogowe" (tj. szumy, trzaski, buczenie itp.) czy "cyfrowe" jak np krótkie przerwania i powtarzanie dźwięków, bo jesli to drugie, to przyczyną rzeczywiście moga być sterowniki.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

artur.kicek pisze:zatrzymania w muzyce
Tym sie zasugerowałęm.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Można by też odpalić jakiś inny system Live CD i w ten sposób sprawdzić czy to sprawa hardware`owa czy software`owa.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

bob pisze:Można by też odpalić jakiś inny system Live CD i w ten sposób sprawdzić
A jak to zrobić jest tu: Uruchamianie i diagnozowanie komputera za pomocą Linux LiveCD.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

BliSki pisze:Uruchamianie i diagnozowanie komputera za pomocą Linux LiveCD.
Dzięki BliSki zapomniałem jedynie, że mamy to w <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38343#38343" target="_blank">»FAQ«</a> :)
artur.kicek

Probowalem zaktualizowac sterowniki do kart przez viste, ale pisze ze sa jak najbardziej aktualne. Jakis inny sposob? Sprobowac recznie znalezc na stronach producenta sterowniki ?
Te zakłocenia to raczej cyfrowe: zatrzymanie, spowolnienie, znieksztalcenie cos takiego.
Karta wifi bierze minimum procesora, systemu nie mam zawalonego, gdyz korzystam z laptopa troche ponad miesiac.
Biore sie za czytanie odpalania tego linux live cd, moze wyjasni sie cos bardziej :)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

artur.kicek pisze:Sprobowac recznie znalezc na stronach producenta sterowniki ?
To jest jedyny sposób. A jeszcze lepiej na tronach producenta danego urządzenia, a nie calego laptopa.
artur.kicek pisze:systemu nie mam zawalonego, gdyz korzystam z laptopa troche ponad miesiac.
Nie był bym taki pewien, wiem jak "przepieknie" za^%#%^$% jest nowy system po zakupie kompa, szczególnie laptopa. 3/4 programow ktore instaluje producent jest niepotrzebnych.
artur.kicek

To tak, sciagnalem ubuntu, wypalilem na plytce, uruchomilem, ale nic nie moge sprawdzic gdyz po prostu nie ma sterownikow do niczego :(
Zgadzam sie z z Toba Krystianb, ze 3/4 oprogramowania na nowych laptopach jest niepotrzebne, co nieco usunalem, ale jeszcze jest duzo rzeczy ktorych boje sie ruszyc.
Teraz sprobuje poszukac jakis sterownikow, moze znajde cos nowego :) pzodrawiam
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Moim zdaniem pierwsze, co trzeba zrobic z laptopem, jeśli kupuje sie go z zainstalowanym systemem, to sformatować(dzięki temu nie musimy sie martwić o nasze dane, możemy łatwo zrobic partycje dysku. Uwaga tylko trzeba upewnić sie ze ma sie płyte z instalacją system, bo czasem znajduje sie na partycji recovery wtedy płyte trzeba samemu stworzyć) Z reszta podobnie jest z palmtopami, mozna sie najpierw pobawic poogladac co dają, a potem hardreset i instalacja tylko tego co niezbedne.
ODPOWIEDZ