Bluetooth na 1 pc neostrada 2pc laptop problem z udostepniem

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
vanseba
Początkujący użytkownik forum

Bluetooth na 1 pc neostrada 2pc laptop problem z udostepniem

Post autor: vanseba »

Witam

Witam wszystkich użytkowników serdecznie .

Mam problem mianowicie chodzi o udostępnienie internetu przez bluetootha zakupiłem takie na allegro http://www.allegro.pl/show_item.php?item=452913589 , w celu bezprzewodowego internetu .Utworzyłem sieć poprzez oprogramowanie BlueSoleil_6.2.227.11. Sygnał jest sieć jest ale za nic w świecie nie mogę na 2 pc laptopie uruchomić internetu . Na 1 pc stacjonarnym jest neostrada 1 mb po udostępniałem wszystko w zaporze tez i nic proszę o pomoc w skonfigurowaniu :(
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Bluetooth na 1 pc neostrada 2pc laptop problem z udostepniem

Post autor: YaHooo »

vanseba skorzystaj z początkowej części poradnika > Udostępnianie połączenia Bluetooth < Skonfiguruj bluetooth na komputerze z internetem analogicznie jak w tym poście. Oraz połącz się z drugim komputerem.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
vanseba

YaHooo pisze:vanseba skorzystaj z początkowej części poradnika > Udostępnianie połączenia Bluetooth < Skonfiguruj bluetooth na komputerze z internetem analogicznie jak w tym poście. Oraz połącz się z drugim komputerem.

Konkretnie problem wygląda tak:

Istota problemu:

Po zainstalowaniu Bluesoleil w połączeniach sieciowych dodawane jest połączenie sieciowe LAN przez Bluetooth PAN Network Adapter. Na obu komputerach ustawiam ręcznie IP oraz w różnych wariantach (określenie to odnosi się do moich wielokrotnych prób) bramę (adres komputera z którego ma być udostępniony internet lub bez bramy) i DNSy (standardowe lub takie same jak brama). Żadne ustawienia nie dają rezultatów i komputery nie widzą się, a w połączeniach sieciowych widnieje informacja "Kabel sieciowy jest odłączony". Zmienić ten komunikat można jedynie w jeden sposób - uruchamiając Bluesoleil - wtedy jednak mimo informacji o połączeniu dwa komputery nie widzą się. (prawdpodobnie połączenie jest tylko wirtualne ustawione za pomocą softu Bluesoleil)

Moim celem jest takie skonfigurowanie obu komputerów,aby widziały się w otoczeniu sieciowym bez potrzeby uruchamiania programu Bluesoleil, czyli tak jak np. dwa komputery spięte kabelkiem. Kolejnym krokiem jaki chce wykonać, to udostępnienie połączenia internetowego na Bluetooth oraz sieć LAN podpiętą pod komputer mający dostęp do sieci. W chwili obecnej internet jest udostępniony tylko na LAN ponieważ przez Bluetooth wciąż nie mogę nawiązać połączenia.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

vanseba pisze:Zmienić ten komunikat można jedynie w jeden sposób - uruchamiając Bluesoleil
A sparowałeś urządzenia bluetooth w obydwóch komputerach za pomocą Bluesoil?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
vanseba

YaHooo pisze:[...]
A sparowałeś urządzenia bluetooth w obydwóch komputerach za pomocą Bluesoil?

Na jednym zrobiłem zobaczę na obu czy to coś da .

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-10-26, 09:07 ]
Przycinam zbędny autocytat.
Ostatnio zmieniony 2008-10-26, 09:05 przez vanseba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
lukasz88

Post autor: lukasz88 »

Tydzień temu męczyłem się z tym przez 3 dni. Rachunek jest prosty. Musisz mieć XP z sp2 (noo chyba ze Vieśta to wszystko będzie grało) i bluesoleil instalujesz tylko na jednym komputerze, tym który będzie bramą sieciową (będzie udostępniał net). Na drugim odinstalowujesz BS i instalujesz tylko podstawowe sterowniki systemowe nic więcej. Teraz w BS na pierwszym kompie musisz sparować urządzenia, dodać klucz dostępu, i ustawić nazwy urządzeń. Na drugim komputerze bez BS powinna się pojawić w trayu ikonka sinozębnego i po kliknięciu "przyłącz do sieci osobistej". Tam masz nazwę swojego komputera - bramy. Klikasz połącz i net musi działać. Oczywiście zakładam ze skonfigurowałeś protokół we właściwościach połączenia ustawiłeś DNS'y i IP bramy domyślnej.
Orange Free 1,5-1,8 Mbps - Gdańsk
Awatar użytkownika
reilord
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: reilord »

Proponuje jeszcze sprawdzic MAC tego dongla, bo jesli okaze sie samymi zerami, albo f'kami (co jest prawdopodobne przy tej cenie) to rowniez moze to powodowac problemu, malo prawdopodobne, ale zawsze...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

lukasz88 pisze:Musisz mieć XP z sp2 (noo chyba ze Vieśta to wszystko będzie grało) i bluesoleil instalujesz tylko na jednym komputerze, tym który będzie bramą sieciową (będzie udostępniał net).
No to mam jeszcze lepsze rozwiązanie. Kupić bluetooth'a który ma sterowniki Widcomm'a. Na tym działa elegancko bez zbędnych kombinacji.
ODPOWIEDZ