Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.
Witam, kupiłem adapter wifi Sparklan AD-600D, i mam taki problem zrobiłem z niego Access Pointa i na laptopie owszem pokazuje mi ze jest taka siec, lecz nie da się do niej podłączyć ponieważ ciągle znika i się pojawia ponownie. Nie wiem w czym jest problem laptop stoi kolo anteny..
beniu pisze:Nie wiem w czym jest problem laptop stoi kolo anteny..
A jak się ma sprawa z ustawieniami oszczędzania energii we właściwościach karty wi-fi w Menadżerze Urządzeń (również na karcie Zaawansowane)?
Ewentualnie sprawdź za pomocą programu NetStumbler czy nie ma innych sieci na pobliskich kanałach mogących zakłócać Twoją sieć. Tak samo może być przyczyną np. włączona kuchenka mikrofalowa.
No właśnie jak włączam tego NetStumbler'a na laptopie to wygląda to tak:
Na każdym kanale jest tak samo. Jest tylko jeszcze jedna siec na kanale 10.
A co do tego ustawienia oszczędzania energii to nie mam czegoś w zaawansowanych ustawieniach mojej karty wifi jak wchodzę w te zaawansowane to mam tylko takie opcje:
beniu pisze:lecz widać ciągłość w jej sygnale nie jest tak jak w przypadku tej sieci.
No to raczej winy trzeba się doszukiwać w karcie która ma słyżyć za AP. A w takim razie jak NetStmblerem zbadasz jaką siłę sygnału (tej cudzej sieci) odbiera karta Sparklan, to też sygnał jest ciągły?
Domyślam się, że to jest karta na USB. Zatem próbowałeś instalować kartę w innym porcie?
kurcze sorry teraz ponownie sprawdziłem i jednak to chyba wina tej karty w laptopie... Ponieważ zrywa tak przy każdej sieci... Powiedziałem nie sprawdzając bo kiedyś się łączylem z innymi sieciami i nie bylo żadnych problemów.. Musi być coś nie tak z karta w laptopie.. Tylko czym może być spowodowane takie częste rozłączanie, ustawilem na maksymalne pobieranie energii.. ale nic to nie zmienilo..
edit:
postawiłem AP na laptopie i tez tym laptopem się połączyłem z tą siecią i jest wszystko ok. Jest ciągłość sygnału.
beniu pisze:Tylko czym może być spowodowane takie częste rozłączanie,
Może zywaczjnie uległa awarii? Ewentualnie można spróbować rozebrać laptopa i zobaczyć, czy karta siedzi w złączy poprawnie i stabilnie.
Tak samo można spróbować zainstalować inne sterowniki do karty. Nowsze, starsze. Spróbować łączyć się za pomocą programu producenta karty, oraz mechanizmu wbudowanego w system Windows XP
beniu czyli moim zdaniem problem tkwi w komputerze na którym poprzednio była zainstalowana karta. Stawiam na jakieś problemy z portem USB. Może zbyt luźne złącze, ewentualnie za słabe zasilanie.
Witam, hmm przełączyłem w inny port USB i zadziałało.. lecz dobrze było tylko przez jakieś 10 minut i znowu przerywa i nie da się z siecią połączyć.. Hmm a można zwiększyć zasilanie na porty USB ?